Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 35/36) – 2020

5 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 33/34 | Signalementen week 37 >>>

Selectie week 35/36 (2020)

De Vikingen, een nieuwe geschiedenis - Neil PriceDe Vikingen. Een nieuwe geschiedenis – Neil Price

Het Vikingtijdperk wordt de periode tussen 750 en 1100 genoemd, waarin de Vikingen hun wereld vergrootten door te koloniseren, te plunderen en handel te drijven. Duizend jaar lang is hun geschiedenis verteld vanuit het standpunt van de volkeren die werden overheerst. Op basis van archeologische vondsten beschrijft Vikingenexpert Neil Price vanuit het perspectief van de Vikingen zelf hun unieke geschiedenis en cultuur. Zo wordt voor het eerst duidelijk hoe zij woonden, hoe ze in hun levensonderhoud voorzagen, wat hun rituelen waren en waarin ze geloofden.
Fragment: De slavenhandel van de Vikingen
Meer informatie / bestellen

De vluchtende Hollander – Ron MoerenhoutDe vluchtende Hollander – Ron Moerenhout

Een inkijk in de grote drugstransporten in de jaren ’90: de reconstructie van een smokkeltocht over zee en een miraculeuze ontsnapping. Want wat Napoleon niet lukte, lukte smokkelkapitein Willem Merk wel. Dit is het werkelijke verhaal van zijn miraculeuze ontsnapping vanaf Sint-Helena, een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. Aan de hand van geheime politiedossiers en gesprekken met de oorspronkelijke bemanningsleden, reconstrueert Ron Moerenhout de smokkeltocht van de Frontier.
Fragmnent: Willem Merk – De Nederlandse smokkelkapitein die van Sint-Helena ontsnapte
Meer informatie / bestellen

Een kleine geschiedenis van Rusland - Mark GaleottiEen kleine geschiedenis van Rusland – Mark Galeotti

Rusland is een land zonder natuurlijke grenzen, zonder eenduidige etnische achtergrond, zonder een echte centrale identiteit. Op het kruispunt van Europa en Azië behoort het land tot allebei en tegelijk tot geen van beide. En toch is het een van de machtigste landen op aarde, een hoofdrolspeler op het wereldtoneel met een rijke geschiedenis van oorlog en vrede, dichters en revolutionairen. Mark Galeotti, een van de meest bevlogen Ruslandexperts, weet de geschiedenis van misschien wel ’s werelds meest onbegrepen land inzichtelijk te maken.
Meer informatie / bestellen

Kanttekeningen bij Hitler - Sebastian HaffnerKanttekeningen bij Hitler – Sebastian Haffner

Sebastian Haffner was een van de meest vooraanstaande historici in het twintigste-eeuwse Duitsland en werd beroemd met dit fenomenale boek. Het is een verbijsterend heldere kijk op de Führer. Haffner maakte de?nitief een einde aan alle ééndimensionale begrippen om Hitler te duiden. Nee, Hitler was geen kunstenaar, hij was geen politicus en hij was al helemaal geen staatsman. De sleutel tot het politieke gedrag van Hitler lag volgens Haffner aan het feit dat hij zichzelf als verpersoonlijking van het Duitse Rijk zag: ‘Het lot van het rijk hangt uitsluitend van mij af.’
Fragment: Sebastian Haffner over Hitler’s anti-semitisme: “Een handicap”
Meer informatie / bestellen

De gruwelijke geschiedenis van de hele wereld - Terry DearyDe gruwelijke geschiedenis van de hele wereld – Terry Deary

De geschiedenis van de mens zit vol met walgelijke verhalen. ­Mensen zijn nu eenmaal de meest gruwelijke wezens op aarde en in de loop van de tijd is er heel wat bloed gevloeid. Dit boek schuwt er niet voor om de donkere kant van de geschiedenis eens in ­geuren en kleuren uit te lichten. Van hersenknabbelende neanderthalers tot gladiatorgevechten in het oude Rome.
Voorpublicatie: ‘Gruwelijke’ offers door de eeuwen heen
Meer informatie / bestellen

De Weense sigarenboerDe Weense sigarenboer – Robert Seethaler

De zeventienjarige Franz verruilt de idyllische schoonheid van het Oostenrijkse merendistrict voor de drukte van Wenen. Zijn heimwee verdwijnt snel in de hectiek van de stad. Franz is in opleiding bij de oudere sigarenverkoper Otto Trsnyek; hij zal de inwoners van Wenen snel gaan voorzien van kranten en rookwaren. Een van zijn vaste klanten is professor Freud, die niet alleen regelmatig langskomt voor sigaren, maar ook kwistig is met adviezen voor het liefdesleven van de jonge Franz. Het is 1937.
Filmbespreking: The Tobacconist – De verfilming van ‘De Weense sigarenboer’
Meer informatie / bestellen

Historische streekatlasHistorische streekatlas. De ware schaal van Nederland

Waar de Historische atlas NL vooral keek naar de buitengrenzen, verschuift het perspectief hier naar de binnengrenzen. Het vervolg op de succesvolle Historische atlas NL, hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt laat zien dat onze binding met streken en regio’s een lange geschiedenis heeft en…..nog springlevend is. Nieuwe fusiegemeenten (Noordenveld, Westerwolde, Vijfheerenlanden) en Haagse pleidooien voor regionale samenwerkingen tonen aan dat net onder de oppervlakte van ons land een onverwoestbaar raster van eeuwenoude landstreken ligt: de ware schaal van Nederland.
Meer informatie / bestellen

Allen tegen allenAllen tegen allen. De lange winter van 1933 en het…

Dit is een boek dat gaat over de kracht van slechte ideeën. Het gaat over een specifieke winter, die van 1933, en zoekt een antwoord op de vraag waarom een heleboel dingen toen zo misgingen. In die specifieke winter kwam Hitler aan de macht, verliet Japan de Volkenbond, richtte Mussolini zijn buitenlands beleid op het Somalisch schiereiland. In die maanden werd Roosevelt verkozen, veranderde Frankrijk drie keer van regering en raakte de ooit zo charismatische groep van overwinnaars na 1918 verder van elkaar verwijderd door verschillende opvattingen over oorlogsschulden, wapens, valuta, invoerrechten én de omgang met Duitsland.
Meer informatie / bestellen

Koningin ElizabethKoningin Elizabeth. De biografie

Het leven van koningin Elizabeth II is episch en ongeëvenaard. Sinds ze in 1952 koningin werd van het Verenigd Koninkrijk, ontmoet ze koningen, wereldleiders en beroemdheden. Ze zag haar land en de wereld veranderen. Hoe slaagde Elizabeth erin de Britse monarchie toekomstbestendig te maken? Hoe wist ze haar mysterieuze uitstraling en populariteit in te zetten ten faveure van haar land? Op basis van talloze privédocumenten en niet eerder gepubliceerde interviews, schetst Sally Bedell Smith een intiem portret. Elizabeth blijkt een hardwerkende, deskundige vrouw. Ze balanceert voortdurend tussen traditie en moderniteit, tussen werk en familie.
Meer informatie / bestellen

Nederlands Gouden EeuwNederlands Gouden Eeuw – Maarten Prak

Rembrandt van Rijn, Johan de Witt, Michiel de Ruyter – het zijn nog steeds bekende Nederlanders, ook al zijn ze intussen meer dan driehonderd jaar dood. Zij leefden in een tijd dat er in Nederland iets wonderbaarlijks gebeurde. Nederland ontstond als een apart land en tijdens de Tachtigjarige Oorlog die daarvoor nodig was, werd Nederland ook nog eens het rijkste land ter wereld. De kunsten bloeiden en er heerste politieke en religieuze vrijheid. Nederlandse zeevaarders en kooplieden zetten een wereldomspannend handelsnetwerk op poten. Hun geldingsdrang bracht de Nederlanders welvaart, maar ontnam talrijke mensen in Azië, Afrika en Amerika hun vrijheid.
Meer informatie / bestellen

De kaasfabriekDe kaasfabriek – Simone van der Vlugt

De kaasfabriek is de nieuwe historische roman van bestsellerauteur Simone van der Vlugt over een moeder en dochter die hun plek in een veranderende maatschappij proberen te vinden. Amsterdam, 1892. Lydia rouwt om de dood van haar ouders, die kort na elkaar zijn overleden. Ze heeft hun huis in Amsterdam en buitenhuis in Purmerend geërfd. Ondanks het verlies zit ze vol ideeën voor de toekomst en voor het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen, op stoomkracht en met een hoge productie. Maar als vrouw alleen mag ze geen onderneming starten: ze moet samenwerken met een moderne boer uit de omgeving.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 33/34 | Signalementen week 37 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×