Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Middeleeuwse Brusselaars geplaagd door diarree

Tussen de veertiende en zeventiende eeuw hadden veel inwoners van Brussel geregeld last van hevige diarree. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

- ad -

Eitjes van darmparasieten, gevonden in de onderzochte beerputten

Eitjes van darmparasieten, gevonden in de onderzochte beerputten (Graff A. et al. in Parasitology 2020)
In drie middeleeuwse en postmiddeleeuwse beerputten troffen de onderzoekers eitjes aan van parasitaire wormen, spoelworm, zweepworm, lintworm, kleine en grote leverbot en haarworm. Ook werden sporen aangetroffen van twee soorten amoeben (Giardia duodenalis en Entamoeba histolytica) die beide dysenterie veroorzaken. Deze besmettelijke, zware vorm van diarree komt in het westen tegenwoordig niet veel meer voor. Soms lopen toeristen de infectie nog wel op tijdens bezoek aan tropische gebieden. De infectie kan aanleiding tot uitdroging en in sommige gevallen fataal kan zijn, voornamelijk voor jonge kinderen en ouderen.

Dat dysenterie in onze gebieden vroeger veel vaker voorkwam was al bekend, maar wordt nu ook aangetoond door het onderzoek in de Brusselse beerputten. Koen Deforce, archeoloog aan het KBIN, over het onderzoek:

‘Oude beerputten zijn een schatkamer. De resten van planten en dieren die werden opgegeten maar niet volledig verteerd zijn, zoals pitten en andere zaden, kleine botjes en visgraten, kunnen vaak nog worden geïdentificeerd. Ze leveren ons informatie over het dieet en voedingspatroon van vroegere bevolkingsgroepen. We vinden in die beerputten vaak ook resten van darmparasieten waarmee die vroegere bevolking geïnfecteerd was.’

Riool

Met de hygiëne was het in de betreffende periode minder goed gesteld dan in onze tijd. Drinkwater en voeding kwamen destijds geregeld in contact met menselijke uitwerpselen. En de rivier de Zenne, die dwars door Brussel stroomt, werd nog veelvuldig gebruikt als riool. Dit bleef nog zo tot in de twintigste eeuw. Bij hoogwater overstroomden lager gelegen buurten van de stad, waardoor infectieziekten zich makkelijk verspreidden. De studie naar de Brusselse beerputten is recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Parasitology.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Ook interessant: Laatmiddeleeuwse poephumor
…of: Classicus Fik Meijer over diarree (en andere reisgerelateerde zaken)


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Drooglegging van Amerika (1920-1933)

  Drooglegging van Amerika (1920-1933)

  De Drooglegging in Amerika. Tussen 1920 en 1933 reguleerde de Amerikaanse overheid het gebruik van alcoholische dranken, door de productie en verkoop volledig te verbieden.Lees bericht »
 • De levensgevaarlijke mevrouw Breek

  De levensgevaarlijke mevrouw Breek

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekte Johanna Maria Breek een lucratievere handel: het aangeven van Joden. Waar ze velen van hen de toekomst voorspelde, ontnam ze deze ook aan tientallen mensen.Lees bericht »
 • Poes was leven niet zeker in oorlog

  Poes was leven niet zeker in oorlog

  Ook voor poezen was de Tweede Wereldoorlog een hoogst onzekere periode. Ze stonden aan een intensieve vervolging en honger bloot. Misschien wel de helft van de populatie heeft het niet overleefd. Dat wordt duidelijk in ‘Poes in verdrukking en verzet, …Lees bericht »
 • De Nubische koningen van Egypte

  De Nubische koningen van Egypte

  Nubië, Kush en Napata: de drie namen verwijzen naar enkele steden bij het vierde cataract in de Nijl. Zeg maar noordelijk Soedan. Omdat hier goud werd gewonnen, hadden de Egyptenaren er ruimhartig belangstelling voor. De koningen van de Achttiende Dynastie plaatsten het …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!