Gezonken nazi-kruiser ‘Karlsruhe’ gevonden bij Noorwegen

///
1 minuut leestijd
Sonarbeeld van de kruiser 'Karlsruhe'
Sonarbeeld van de kruiser 'Karlsruhe' (Statnett)

Voor de Noorse kust, op bijna vijfhonderd meter diepte, is het wrak van de nazi-kruiser Karlsruhe gevonden. In april 1940 nam het schip deel aan de invasie van Noorwegen. Op de terugtocht naar Duitsland werd de kruiser nabij Kristiansand geraakt door twee Britse torpedo’s.

Onderwaterbeeld van de 'Karlsruhe'
Onderwaterbeeld van de ‘Karlsruhe’ (Statnett)
Het wrak van de 174 meter lange kruiser werd al in 2017 gevonden door de Noorse stroombeheerder Statnett. Na uitvoerig onderzoek met onder meer sonarscans, concluderen maritiem archeologen nu dat het om de nazi-kruiser Karlsruhe gaat. Dat dit schip aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verloren ging was bekend, maar waar het precies zonk was tot op heden niet duidelijk.

De Karlsruhe werd tijdens de invasie al geraakt door Noorse artillerie. Korte tijd later sloegen er twee Britse torpedo’s in waardoor het schip onbestuurbaar raakte. Na de bemanning in veiligheid te hebben gebracht, besloot de kapitein het schip toen zelf naar de zeebodem af te laten zinken.

Bijzonder is dat het schip op de zeebodem nog recht overeind staat. Meestal kantelen schepen van dit soort omvang tijdens hun tocht naar beneden, waardoor ze op een van de zijde worden aangetroffen worden. Op vrijgegeven beelden is het hakenkruis van de Karlsruhe nog te zien.

Videobeelden van het scheepswrak:

https://www.youtube.com/watch?v=0O2Cqi2ou4U

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie