Historiek Online geschiedenismagazine
‘Gedisciplineerd kamperen’ – Kampeerregels uit de jaren ’40

‘Gedisciplineerd kamperen’ – Kampeerregels uit de jaren '40

De ANWB probeerde kampeerders in de na-oorlogse jaren goed op te voeden... Vaste ‘gast’ in een magazine van de bond was ‘Koos Bierkaai’, een kampeerder die zich van geen enkele regel wat aantrok, veel rotzooi maakte, er als een landloper uitzag en vanzelfsprekend ieder jaar zijn kampeerkaart veel te laat aanvroeg zodat hij bijdroeg aan de grote seizoendrukte op de Kampeerkaarten Centrale. Lees artikel

- advertentie -

Samen met het Bastogne War Museum komt Het Belgische Munthuis met een gratis cadeau voor de Natie. Een strikt gelimiteerde Herdenkingsmunt ter ere van 75 jaar vrede en vrijheid in België. De munt wordt thuis geleverd in een presentatiemap met boekje en certificaat u betaalt alleen de verzendkosten. Eén munt per huishouden alleen leverbaar in België. Vraag hem direct aan!

Peter Stuyvesant - “De calvinist met het Zilveren Been”
De Nederlandse bestuurder Peter Stuyvesant (1612-1672) is de geschiedenisboeken ingegaan als de laatste gouverneur-generaal van de kolonie Nieuw-Nederland.
Lees meer...
Caesar en de keizersnede
Volgens hardnekkige verhalen verwijst de keizersnede naar de Romeinse veldheer Julius Caesar, die zelf overigens geen keizer was, maar van wiens naam wel de woorden ‘keizer’ en ‘tsaar’ zijn afgeleid.
Lees meer...
De grot van Lascaux - De 'Sixtijnse Kapel' van de paleolithische kunst
De zogenaamde grot van Lascaux werd in 1940 ontdekt door vier Franse tieners. In de grot bevinden zich een groot aantal prehistorische tekeningen.
Lees meer...
Dodelijke gevechten tijdens Prinsjesdag 1932
In 1932 liep Prinsjesdag uit op een drama nadat demonstrerende communisten slaags raakten met agenten. Verkeersagent H. Baars kwam hierbij om het leven.
Lees meer...
Onderzoek naar criminaliteit tijdens Tweede Wereldoorlog
De misdaadcijfers in Nederland bereikten tijdens de Tweede Wereldoorlog een hoogtepunt. De eenvoudige tegenstelling tussen ‘goed’ en ‘fout’ verwaterde en de opvattingen over criminaliteit veranderden.
Lees meer...
Operatie Black Tulip - "Weg met de moffen!"
Na de Tweede Wereldoorlog wilde de regering niet alleen afrekenen met collaborateurs, ook Duitsers die in Nederland woonden moesten het ontgelden.
Lees meer...
‘Elke dag zien wij officieren op krukken’
Het laatste kwart van de zeventiende eeuw staat in de Nederlandse geschiedschrijving bekend als de periode waarin de glans van de Gouden Eeuw er af was. Grotere Europese landen kropen uit hun schulp en eisten de positie op die ze gelet op hun demografische en economische potentieel gepast achtten.
Lees meer...
België geeft tand onafhankelijkheidsleider Lumumba terug
De Belgische justitie heeft besloten een tand die van de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba zou zijn geweest, terug te geven aan zijn familie.
Lees meer...
Hart burgemeester Verviers gevonden onder fontein
Verhalen over het verborgen hart van de burgervader gingen al lange tijd rond, maar veel inwoners van Verviers dachten dat het een broodje aap-verhaal was.
Lees meer...
Regentenwerk - Vergaderen in de Staten-Generaal en Tweede Kamer
Tot de Bataafse Revolutie van 1795 kwamen op het Binnenhof regenten in de Staten-Generaal samen namens zeven soevereine provincies om de Republiek te besturen. Twintig jaar later waren de Staten-Generaal enkel nog medewetgever naast koning Willem I.
Lees meer...
Italiaans-Turkse Oorlog (1911-1912)
De Italiaans-Turkse Oorlog, ook wel bekend als de Tripolitaanse Oorlog, brak op 29 september 1911 uit tussen Italië en het Ottomaanse Rijk.
Lees meer...
Radeloze Tamil-vluchtelingen in Nederland staken in 1986 eigen opvang in brand
Een brand in een migrantenkamp op het Griekse eiland Lesbos lijkt mede het te zijn veroorzaak door radeloze vluchtelingen. Iets vergelijkbaars gebeurde in 1986 in het Gelderse dorp Ellecom. Tamil-vluchtelingen staken hun opvang in brand. Ook elders in het land was protest.
Lees meer...
De Volkenbond en het non-interventieprincipe
Na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog wordt op initiatief van de Fransen het zogeheten Non-interventiecomité opgericht dat geacht wordt te voorkomen dat buitenstaanders zich mengen in dit interne conflict.
Lees meer...
Rubens en de barok van het Noorden
In het Diözesanmuseum Paderborn loopt momenteel de tentoonstelling Rubens en de barok van het Noorden. Hierin wordt de barok als culturele stroming belicht en wordt ingezoomd op de rol die Vlaamse kunstenaars speelden bij de introductie van de barok in Paderborn en omgeving.
Lees meer...
Hutjemutje - Herkomst en betekenis
De term hutjemutje is bij de meeste Nederlanders wel bekend. Maar wat hutjemutje precies betekent en zeker wat de herkomst van dit woord is, weet niet iedereen. In dit artikel alles over de oorsprong en betekenis van hutjemutje.
Lees meer...
De leunstoel van de SS-officier
Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog duiken plotseling oorlogsdocumenten van een onbekende SS-officier op. Vindplaats: de binnenkant van een willekeurige leunstoel in Amsterdam.
Lees meer...
Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk (1926)
De Britse koningin Elizabeth II is een van de langstzittende vorstinnen uit de geschiedenis. Al bijna zeventig jaar, sinds 1952, zit Elizabeth II op de troon. Hoe zag haar regeerperiode er in hoofdlijnen uit?
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 32.823 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net