/

Hart burgemeester Verviers gevonden onder fontein

Het kistje met daarin het hart van de burgemeester
Het kistje met daarin het hart van de burgemeester (Still YouTube)

Er gingen al jaren verhalen over rond: onder een fontein in de Belgische stad Verviers zou het hart liggen van de in 1839 overleden burgemeester Pierre David. Onderzoek toonde recent aan dat dit geen mythe is. Onder de Fontaine David, op de Place Verte, werd tijdens een renovatie een doosje ontdekt met daarin het hart van de burgemeester.

David-fontein op de Place Verte in Verviers
David-fontein op de Place Verte in Verviers (Google Street View)
Pierre David werd in 1798 burgemeester van Verviers. Hij was daarmee de eerste burgemeester van de stad tijdens de oprichting van de staat België in 1830. David bleef op zijn post tot zijn onverwachte dood op 30 juni 1839. Het stadsbestuur kreeg toestemming van de familie om het hart van de burgervader te laten verwijderen. Het orgaan werd vervolgens in een doosje bewaard.

Vierenveertig jaar na zijn overlijden werd de industrieel – die kort na de Belgische revolutie tevens lid was van het Nationaal Congres – geëerd met een fontein in het centrum van Verviers. Het doosje met hart kreeg toen een plek onder de fontein, zodat de burgemeester als het ware altijd in de buurt zijn medeburgers kon zijn.

Verhalen over het verborgen hart van de burgervader deden al lange tijd de ronde, maar veel inwoners van Verviers dachten dat het een broodje aap-verhaal was. Tijdens een renovatie werd eind vorige maand aan de onderzijde van de fontein echter wel degelijk een holle steen gevonden met daarin een kistje. De tekst daarop maakt overduidelijk dat het hart van de burgemeester er ligt. Het ongeopende kistje heeft tijdelijk een plek gekregen in het Museum voor Schone Kunsten, in een ruimte die speciaal werd ingericht ter nagedachtenis aan de burgemeester. Na voltooiing van de renovatie wordt het kistje teruggeplaatst in de fontein.

Video over het hart van de burgemeester:

Bronnen

-http://musees.verviers.be/events/une-etonnante-decouverte-au-coeur-de-la-fontaine-david
-https://www.facebook.com/verviers/posts/2928495260611150
-https://www.euronews.com/2020/09/02/verviers-first-mayor-captured-the-town-s-heart-so-his-was-entombed-in-a-fountain-#
-https://www.hln.be/nieuws/binnenland/hart-van-eerste-burgemeester-verviers-aangetroffen-onder-fontein~a9942373/
-https://www.standaard.be/cnt/dmf20200831_95755014

Bekijk meer over:

België, Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: