De nieuwsbrief van Historiek (week 21). Met berichten over de Slavernij-tentoonstelling, Jan Salie, Odysseus, Pinksteren & Sjavoeot en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (21/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Odysseus in meervoud

Odysseus in meervoud

Het is een van de mooiste verhalen misschien wel uit de westerse literatuur. Als de Griekse held Odysseus op zijn terugreis naar Ithaka met zijn mannen gevangen genomen wordt door de eenogige cycloop Polyphemos, ziet het er niet goed uit voor de bedwinger van Troje. Hij zal opnieuw een list moeten verzinnen. Hij speldt de gigant die één voor zijn mannen oppeuzelt op de mouw dat hij ‘niemand’ heet. Lees artikel

- advertentie -

Mens en Maatschappij methode

Voordelig adverteren in de geschiedenisnieuwsbrief van Historiek? Mogelijk met een banner en een korte tekst. Informeer naar de mogelijkheden >>>

De (angst voor de) giftige oorlog
In november 1918 kwam de Eerste Wereldoorlog na vier jaar ten einde, maar in de hoofden van Nederlandse tijdgenoten galmde het moderne, industriële geweld nog lang na. Berichten over luchtbombardementen, gifgassen en andere nieuwe wapens vormden een bron van grote zorgen: als de Eerste Wereldoorlog al zo vreselijk was, hoe veel erger zou een volgende oorlog dan worden?
Lees meer...
De ontstaansgeschiedenis van Roemenië
Eeuwenlang is het gebied waar nu Roemenië ligt een in diverse prinsdommen verdeelde bufferzone tussen de grote Europese rijken en het Ottomaanse sultanaat. Onder invloed van opkomend Roemeens nationalisme worden deze gebieden in 1881 verenigd tot een koninkrijk.
Lees meer...
Hoe sport van nationale betekenis werd
Aan het einde van de negentiende eeuw was sport een activiteit voor een handvol elitaire jonge mannen. Vijftig jaar later waren sportvelden in alle uithoeken van het land te vinden, was gymnastiek een verplicht onderdeel van de lesprogramma’s en deden Nederlanders buiten school- en verenigingsverband fanatiek aan lichamelijke opvoeding en sport.
Lees meer...
Pinksteren - Geëxporteerd uit Sjavoeot
Als God zich in vuurvorm tot de mensen richt, kunnen we ook denken aan de Brandende Braamstruik van Mozes. Dat is geen toeval. Pinksteren is vijftigste Paasdag en dat is in feite het joodse Wekenfeest ofwel Sjavoeot.
Lees meer...
Jan Salie, wie was dat eigenlijk?
Een persoon die nogal lamlendig is en weinig uit zijn handen laat komen, wordt wel eens een ‘Jan Salie’ genoemd. Dit oude scheldwoord wordt vooral gebruikt om aan te geven dat iemand nogal suf en energieloos is. Waar komt het scheldwoord eigenlijk vandaan?
Lees meer...
Parlevinkers - Boodschappen doen op het water
Het is een nagenoeg verdwenen beroep: de parlevinker. Vroeger vond men deze ondernemers veel op het water. Daar dreven ze letterlijk handel. Met hun speciaal daarvoor toegeruste bootjes of schepen bezochten ze andere vaartuigen om goederen te verkopen.
Lees meer...
Grote slavernij-tentoonstelling in het Rijksmuseum
De succesverhalen over wereldwijde expansie en economisch gewin hebben plaats gemaakt voor de keerzijde. In de tentoonstelling krijgen slaafgemaakte mensen een gezicht en letterlijk een stem.
Lees meer...
Antoni van Leeuwenhoek zette concurrenten op dwaalspoor
Eerder onderzoek in 2018 toonde al aan dat een deel van Van Leeuwenhoeks microscopen, doorsnee, geslepen lenzen bevatte. Nu hebben de onderzoekers een bijzonder sterk vergrotend exemplaar onderzocht, uit het Universiteitsmuseum Utrecht. Daarin bleek weliswaar een ander type lens te zitten, maar tot ieders verbazing betrof het een reeds bekende lenzenmaakmethode.
Lees meer...
Jimmy Carter - Amerikaanse president
Politicus Jimmy Carter is bekend als de 39e Amerikaanse president. Van 1977 tot 1981 zat hij namens de Democratische Partij in het Witte Huis. Carter was president kort na het Amerikaanse verlies van de Vietnamoorlog en kreeg vanaf december 1979 te maken met de Sovjetinvasie van Afghanistan.
Lees meer...
Giovanni Battista Bugatti - De beul van de pausen
Giovanni Battista Bugatti was van 1796 tot 1864 de officiële beul van de pausen en daarmee de langst dienende beul ooit in de geschiedenis van de Kerkelijke Staat.
Lees meer...
Kardinaal Johannes Willebrands: een biografie
Kardinaal Johannes Willebrands (1909-2006) zette zich tijdens zijn leven in voor het verbeteren van de contacten tussen de katholieke kerk en andere christelijke en niet-christelijke gemeenschappen.
Lees meer...
3,8 miljoen euro voor digitalisering VOC-archieven
Het UNESCO Memory of the World-archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), bestaande uit ongeveer vijfentwintig miljoen pagina’s, biedt niet alleen inzicht in het reilen en zeilen van de VOC, maar geeft ook een beeld van de interacties tussen Europese en niet-Europese partijen in Azië in de zeventiende en achttiende eeuw.
Lees meer...

Uit het archief:

Vaccinatiebewijs: het pokkenbriefje (19e eeuw)
In 1823 besloot de Nederlandse overheid de koepok-vaccinatie voor kinderen verplicht te stellen. Wie naar school ging moest vanaf dat moment een bewijs van vaccinatie kunnen overleggen, het zogenoemde pokkenbriefje.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 21) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 21) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 36.785 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net