Dark
Light

Parlevinkers – Boodschappen doen op het water

1 minuut leestijd
Een Parlevinker. Melkboer Gerrit uit Oude Wetering bezorgt flessen melk aan boord van een schip, 1930
Een Parlevinker. Melkboer Gerrit uit Oude Wetering bezorgt flessen melk aan boord van een schip, 1930 (Spaarnestad - wiki)

Het is een nagenoeg verdwenen beroep: de parlevinker. Vroeger vond men deze ondernemers veel op het water. Daar dreven ze letterlijk handel. Met hun speciaal daarvoor toegeruste bootjes of schepen bezochten ze andere vaartuigen om goederen te verkopen.

Parlevinker 'Time is Money'
Parlevinker ‘Time is Money’ (CC BY-SA 4.0 – Marion Golsteijn – wiki)
De laatste officiële parlevinker van Nederland stopte er in 2008 mee. Wim van Hooren, de eigenaar van deze drijvende winkel met de naam Time is Money, hield er toen mee op. Zijn varende supermarkt maakt tegenwoordig onderdeel uit van de Vreeswijkse Museumwerf. Daar wordt de parlevinker gebruikt om bezoekers te tonen hoe schippers vroeger boodschappen deden. In België stopte de laatste parlevinker, Karel Van den Eede, er in 1957 al mee.

Parlevinkers konden hun kleine ondernemingen lange tijd mede dankzij een gunstige fiscale regeling draaiende houden. Op het water mochten ze accijnsgoederen als rookwaren en alcohol belastingvrij verkopen. In 2007 werd deze regeling afgeschaft en kort daarna verdwenen ook de laatste parlevinkers. In havengebieden stonden parlevinkers ook wel bekend als ‘kadraaiers’ of ‘kaaidraaiers’.

Video: Parlevinker, inkopen doen aan boord (1978)

Bronnen â–¼

-https://www.youtube.com/watch?v=2RxD4k3NF6c
-https://museumwerf.nl/parlevinker-time-is-money/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Parlevinker
×