De nieuwsbrief van Historiek (week 24). Met artikelen over de film 'De Oost', de aardgastransitie, Doggerland, de Heineken-ontvoerders en veel meer.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (24/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Wij willen gangster worden

Wij willen gangster worden

In het recent verschenen boek 'Wij willen gangster worden' staat historicus George Boellaard stil bij de jonge jaren van Heineken-ontvoerders Jan Boellaard, Frans Meijer en Cor van Hout. Op een dag besluiten zij “gangster te worden”. Al snel voegden ze de daad bij het woord... Lees artikel

- advertentie -

Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis! Kijk op www.archeologiedagen.nl/programma om te zien wat er in jouw omgeving te doen is.

'De Oost' ook relevant voor Indonesisch publiek
Een Indonesische blik op ‘De Oost’ van regisseur Jim Taihuttu, de eerste Nederlandse film over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog die na de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië losbarstte.
Lees meer...
Doggerland verdween door zeespiegelrijzing
Bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden loopt een tentoonstelling over Doggerland, het onbekende vruchtbare rijk, rond vijf keer het oppervlak van Nederland, doorsneden door machtige rivieren. Het strekte zich uit van onze stranden tot wat de Britse kust zou worden. Gedurende de ijstijden was het een koud steppengebied waar neanderthalers leefden tussen rendieren, paarden en mammoeten.
Lees meer...
19 maanden onderduiken in ondergronds hol
Zes leden van de Joodse familie Hoek verstopten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in een ondergronds hol in Markelo (Twente). Vijf van hen overleefden de oorlog. Stichting Oorlogsverhalen sprak enige tijd geleden over deze bijzondere geschiedenis met Rivka Hoek, zelf geboren in 1947.
Lees meer...
Hitlers hofhouding
Het beeld dat in de populaire media is ontstaan van de Führer is lang niet altijd wetenschappelijk onderbouwd. Ook de memoires van de mensen die Hitler van nabij gekend hebben of de interviews met hen zijn subjectief. Ze beschreven hun vroegere chef en hun relatie met hem meestal met de intentie om zelf gunstiger naar voren te komen.
Lees meer...
Van kolen naar aardgas - De Nederlandse aardgastransitie
In 1969 reden tweeduizend kolenboeren luid toeterend door Den Haag, omdat ‘hun geduld ten einde’ was gekomen. ‘Met aardgaswarmte kolenhandel in de kou’, zo klaagde het Verbond van Handelaren in Kolen en Aardolieproducten. De ‘laaiende’ handelaren boden de regering een petitie aan.
Lees meer...
Sophie Taeuber-Arp - Pionier van de abstracte kunst
Schilderes, ontwerpster, weefster, danseres, beeldhouwster, interieurarchitect, juweelontwerpster, marionettenbouwster, vernieuwster…. Sophie Taeuber-Arp (1889-1943) was het allemaal. Maar waarom is ze dan vergeten?
Lees meer...
Klaprozen in Verdun en bevers en beren in Tsjernobyl
In ‘Verlaten oorden’ beschrijft de Schotse journaliste Cal Flyn verschillende van locaties, zoals de ‘vervreemdingszone’ rondom de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne en de voormalige slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog bij Verdun in Frankrijk. Op deze plaatsen gedijen flora en fauna over het algemeen goed, hoe vervuild, verarmd en gevaarlijk sommige van deze plekken ook zijn.
Lees meer...
De maritieme handel in en rond het Oude Rome
Op de vraag waar je het liefst je tijd spendeert, zou een Romein in de meeste gevallen “mijn landgoed” hebben geantwoord. De inwoners van Rome voelden al van oudsher een speciale affectie voor hun akkers. De zee daarentegen gold als een chaotisch en ontembaar gebied waar de mens niet hoorde te zijn. De Romeinen waren allesbehalve een zeevaardervolk.
Lees meer...
Beel I - Het eerste parlementaire kabinet na de oorlog
Het eerste officiële naoorlogse kabinet, dat aantrad op 3 juli 1946 stond onder leiding van KVP’er Louis Beel. Een zuiderling, afkomstig uit de gemeenteambtenarij, die een zeer belangrijke rol zou spelen in de Nederlandse politiek van de komende decennia. Coalitiepartner van de KVP was de PvdA, waarvan de leider Willem Drees vicepremier (en minister van Sociale Zaken) werd.
Lees meer...
Deftig taalgebruik in officiële Indië-correspondentie 1945-1950
Diplomaten, topambtenaren en bewindslieden zijn goed geschoold en drukken zich schriftelijk keurig uit. Toch is het vanuit het perspectief van 2021 opmerkelijk hoe deftig, soms op het overdrevene af, ze zo’n driekwart eeuw geleden schreven. Grasduinend in documenten over het Indië-conflict (1945-1950) waant de hedendaagse lezer zich geregeld in een andere, vreemde wereld.
Lees meer...
Walter Alva - Archeoloog die de Moche-cultuur op de kaart zette
Walter Alva wordt beschouwd als één van de meest toonaangevende Latijns-Amerikaanse archeologen van de twintigste eeuw vanwege zijn kennis over de Moche-cultuur, een beschaving die grosso modo tussen de eerste en achtste eeuw van onze jaartelling over de noordkust van het huidige Peru heerste. In 1987 verkreeg Alva grote faam door de ontdekking van een vrijwel intacte graftombe toegeschreven aan…
Lees meer...
'Dinosauriërs leefden in broeikasklimaat met hete zomers'
Nieuw onderzoek van een internationaal onderzoeksteam geleid door Niels de Winter toont met een innovatieve techniek voor de eerste keer aan dat de dinosauriërs het met grotere seizoensverschillen te maken hadden dan aanvankelijk aangenomen.
Lees meer...
Rotterdam krijgt definitief stadsrechten (7 juni 1340)
De datum 7 juni 1340 wordt beschouwd als de dag waarop Rotterdam definitief zijn stadsrechten kreeg, van graaf Willem IV. Al twee keer eerder kreeg de stad privileges toegekend van de aristocratie, namelijk in 1299 en 1328. Hoe zit dit?
Lees meer...
Resten middeleeuwse karnmolen gevonden in Doorn
Tijdens een archeologische opgraving tussen Driebergen-Rijsenburg en Doorn hebben archeologen in een kuil stukken van een houten constructie gevonden die volgens de onderzoekers afkomstig is van een oude karnmolen, aangedreven door hondenkracht.
Lees meer...

Uit het archief:

Magna Carta (1215) - Betekenis van het 'Grote Charter'
De Magna Carta – ook wel ‘het Grote Charter’ geheten – is een van de bekendste grondwettelijke documenten ter wereld.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 24) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 24) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 37.012 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net