Dark
Light

Resten middeleeuwse karnmolen gevonden in Doorn

Molen werd voortgedreven door honden
1 minuut leestijd
Oude karnmolen in Doorn
Foto gemaakt op de vindplaats. - Foto: Utrechtse Heuvelrug

Tijdens een archeologische opgraving tussen Driebergen-Rijsenburg en Doorn hebben archeologen in een kuil stukken van een houten constructie gevonden die volgens de onderzoekers afkomstig is van een oude karnmolen, aangedreven door hondenkracht.

De vondsten zijn gedaan op het terrein dat van origine behoorde tot buitenplaats Oudeweg, naast het gelijknamige landhuis aan de Driebergsetraatweg in Doorn. Het gaat om onderdelen van een tredmolen die in beweging werd gezet door één of meerdere honden en waar met een systeem van bewegende onderdelen de stootstok in een karnton werd aangestuurd. Ook van de karnton zelf zijn fragmenten gevonden. Op basis van de jaarringen van het hout is bepaald dat de boom waar de molen van gemaakt is, tussen 1367 en 1382 gekapt moet zijn. Volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug maakt dit de ‘hondenmolen’ of ‘hondenkarn’ circa vierhonderd jaar ouder dan de oudst bekende exemplaren.

Naast de hondenmolen zijn op het terrein resten uit de ijzertijd (800-12 v.Chr.) en de vroege middeleeuwen (450-1050 na Chr.) gevonden en werden de funderingspalen van een boerderij met bijgebouw uit de twaalfde of dertiende eeuw blootgelegd.

Video over de ontdekking:

×