Dark
Light

19 maanden onderduiken in ondergronds hol

Auteur:
1 minuut leestijd

Zes leden van de Joodse familie Hoek verstopten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in een ondergronds hol in Markelo (Twente). Vijf van hen overleefden de oorlog. Stichting Oorlogsverhalen sprak enige tijd geleden over deze bijzondere geschiedenis met Rivka Hoek, zelf geboren in 1947. In bovenstaande video vertelt ze hoe haar vader en moeder en een deel van haar familie aan de Jodenvervolging ontkwamen.

In het voorjaar van 1943 besloten de Hoeks zich gezamenlijk in een ondergronds hut te verstoppen. Voor een van de kinderen werd in Delden een onderduikplek geregeld bij de nonnen in Delden. De andere familieleden wilden graag bij elkaar blijven. Het was ondoenlijk om voor de grote groep één onderduikadres te vinden en daarom namen ze hun toevlucht tot het ondergrondse hol.

De familie werd geholpen door een boer. Die hielp met het graven van een metersdiep gat in de grond en zorgde, samen met enkele andere boeren, voor de dagelijkse voedseltoevoer. In totaal verbleef de familie zo’n negentien maanden in het hol. In die periode werd er zelfs een kind geboren: Aharon. Enkele uren na zijn geboorte ontfermden verzetsstrijders zich over dit nieuwe familielid. Aharon werd overbracht naar Hengelo en overleefde de oorlog onder de naam Adriaan Henk.

Eind 1944 verlieten de achtergebleven familieleden hun onderduikershol, om alsnog te worden verspreid over verschillende adressen in Twente.

Aharon Hoek werd in het onderduikershol geboren. In deze extra video doet hij zijn verhaal:

Stichting OorlogsverhalenStichting Oorlogsverhalen stelt zich ten doel verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de overzeese gebiedsdelen en uit de periode daarna vast te leggen op video of schrift.

Op Historiek lichten we periodiek een bijzondere video uit. Klik hier voor eerdere berichten.

×