De nieuwsbrief van Historiek (week 46). Met artikelen over de stem van een jurk uit het Palmhoutwrak, de stad Byblos, de naam Starbucks & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (46/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Bijzondere vondst: de zeventiende eeuw door vrouwenogen

Bijzondere vondst: de zeventiende eeuw door vrouwenogen

In een Belgisch familiearchief is bij toeval een unieke bron over de zeventiende-eeuwse Noordelijke Nederlanden boven water gekomen. Het eenvoudig ogende boekje bevat een schat aan gedetailleerde informatie over het dagelijks leven in de zeventiende eeuw, gezien door de ogen van een vrouw: Maria van Nesse. Lees artikel

- advertentie - Stadsmuseum Harderwijk

Stadsmuseum Harderwijk is genomineerd voor de VriendenLoterij Museumprijs 2022! Dat is goed nieuws voor alle middelgrote en kleine musea buiten de Randstad. Als wij de prijs winnen, is dat niet alleen een erkenning voor ons, maar voor álle middelgrote en kleine stads- en streekmusea. Helpen jullie ons naar de winst? Stem hier →

Ruim twintig bronzen beelden gevonden in Toscane
Tijdens archeologische opgravingen in Toscane zijn meer dan twintig bronzen beelden van ongeveer tweeduizend jaar oud gevonden. De beelden stellen onder meer de goden Apollo en Hygieia voor. Ook vonden de archeologen ruim vijfduizend gouden, zilveren en bronzen munten.
Lees bericht...
17e-eeuwse trouwjurk gevonden in Palmhoutwrak
De jurk is over het hele oppervlak bedekt met zilveren versieringen. Deze bestaan uit kleine zilveren plaatjes, die in de vorm van liefdesknopen in het zijde zijn geweven in een herhalend patroon van in elkaar geknoopte harten.
Lees bericht...
Byblos, ’s werelds oudste havenstad
De historische havenstad Byblos, in het huidige Libanon, speelde vanaf ongeveer 3000 v.Chr. een grote rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, onder andere door de handel in cederhout.
Lees bericht...
De tergend trage vrouwenemancipatie in de 20ste eeuw
Het drukke leven van huisvrouw en moederschap, opgroeiende kinderen en daarna het lege nest, de elektrische apparaten die het huishouden toch wat verlichtten, dat alles maakte Betsy nerveus, wiebelig en stokongelukkig. En niet alleen haar. Al in 1955 schreef de Telegraaf over ‘huisvrouwenvermoeidheid’.
Lees bericht...
Starbucks dankt zijn naam aan Moby Dick
De Amerikaanse koffieketen Starbucks werd in 1971 opgericht in Seattle en veroverde de afgelopen decennia de wereld. Lang niet iedereen weet dat het bedrijf zijn naam heeft ontleend aan een klassieker uit de wereldliteratuur: 'Moby Dick'.
Lees bericht...
Wrakstuk spaceshuttle Challenger gevonden in oceaan
De ramp met de Challenger is een van de meest dramatische gebeurtenis uit de geschiedenis van de ruimtevaart. Alle zeven bemanningsleden kwamen bij deze ramp om het leven. Bijzonder was dat er ook voor het eerst een burger aan boord was.
Lees bericht...
Werken voor ‘het vaderland’ in de Goelag (1944-1956)
De gevangenen hebben helemaal geen ketenen, ze werken bewust, na blago rodini (voor het welzijn van het vaderland). Er zijn helemaal geen wagons die gevangenen naar het oosten voeren, er dreigen helemaal geen lange marsen. De zorgzame staat heeft zich over hen ontfermd...
Lees bericht...
In het gat van cd’s past precies een dubbeltje
Joop Sinjou, hoofd ontwikkeling audioproducten van Philips, verklaarde later dat de ontwikkeling van de cd een complex proces was, maar dat over de grootte van het gat in het schijfje niet lang nagedacht hoefde te worden.
Lees bericht...
De PPR wilde zich niet laten knevelen door machtspolitiek
De PPR wilde een ‘voorhoedepartij’ zijn, die thema’s agendeerde die pas later elders de kop op zouden steken.
Lees bericht...
Roemenië en nazi-Duitsland vanuit de geopolitiek van het Derde Rijk
Van de hand van historicus Perry Pierik verscheen enige tijd geleden het boek Wapenbroeders, over de Duits-Roemeense relatie in de oorlogsjaren. In Roemenië bleef dit boek niet onopgemerkt.
Lees bericht...
De nimf Calypso
Calypso is een figuur uit de Griekse mythologie. Ze is vooral bekend dankzij het verhaal van Homerus over de omzwervingen van de Griekse held Odysseus. De Griek wordt tijdens zijn moeizame thuisreis zeven jaar lang door de nimf vastgehouden.
Lees bericht...
‘Stuivertje wisselen’, de naam van een oud kinderspel
Als twee personen of teams geregeld van positie wisselen, bijvoorbeeld op een ranglijst, dan wordt ook wel gezegd dat de twee "stuivertje wisselen". Ze wisselen van plaats en de een raakt steeds de (kop)positie kwijt aan de ander.
Lees bericht...
Onderzoek naar koloniale herkomst Koninklijke Verzamelingen
Volgens de stichting hecht het koningspaar ook grote waarde aan het onderzoek omdat dit helderheid kan verschaffen over de rechtmatigheid en rechtvaardigheid van het beheer van de objecten. Naar verwachting neemt het onderzoek minimaal anderhalf jaar in beslag.
Lees bericht...

Uit het archief:

Hup Holland Hup – Een bekend (Duits?) voetballied
Een van de populairste Nederlandse voetballiedjes aller tijden is 'Hup Holland hup'. Vrij onbekend is dat deze componist zich bij het schrijven van dit klassieke Nederlandse aanmoedigingslied hoogstwaarschijnlijk liet inspireren door een Duits patriottistisch lied uit 1820..
Lees bericht...
Waarom werd België in 1830 geen republiek?
Rond 1830 woedde een ferme vechtscheiding in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De Belgen waren het ‘Noorden’ spuug beu. Ze wrikten zich los en gingen voor hun eigen geschiedenis. België werd een nieuwe Europese monarchie. Geen republiek. Waarom niet? Els Witte, Professor emeritus aan de Vrije Universiteit Brussel, zocht het uit en schreef het neer in een historisch werk met…
Lees bericht...
ANWB hield al in 1914 rekening met vliegende auto’s
Al in 1914 ontwikkelde de ANWB een plan om wegwijzers aan te leggen, die vanaf grote hoogte waren te zien voor piloten van vliegende auto’s.
Lees bericht...
Rigardus Rijnhout – De Reus van Rotterdam
In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw was Rigardus Rijnhout, alias de Reus van Rotterdam, vanwege zijn enorme gestalte een bezienswaardigheid.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 46) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 46)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 43.655 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net