Dark
Light

In het gat van cd’s past precies een dubbeltje

Auteur:
1 minuut leestijd
1
Stapeltje cd's
Stapeltje cd's (CC0 - Pixabay - HappyEnd)

In 1979 presenteerde het Eindhovense bedrijf Philips de allereerste compact disc. Om deze nieuwe geluidsdrager wereldwijd een succes te kunnen maken, besloot het bedrijf samen te werken met de Japanse elektronicagigant Sony. Hoewel dit laatste bedrijf volgens sommigen met de eer ging strijken valt toch eenvoudig aan te tonen dat de bakermat van de cd in Nederland ligt. Het gat in het midden van de schijf is namelijk precies zo groot als een oud Nederlands muntje van tien cent, een dubbeltje.

Dubbeltje
Dubbeltje (CC0 – Петров Эдуард – wiki)
Joop Sinjou, hoofd ontwikkeling audioproducten van Philips, verklaarde later dat de ontwikkeling van de cd een complex proces was, maar dat over de grootte van het gat in het schijfje niet lang nagedacht hoefde te worden:

“De snelste beslissing in de ontwikkelingsfase was over de diameter van het gat in de cd. Ik legde een dubbeltje op tafel en dat werd de maat.”

Diameter van de schijf

Logo van de cd
Logo van de cd
Over de omvang van de cd gaan ook verschillende verhalen rond. Zo zou het schijfje precies even groot zijn als een Heineken-bierviltje uit die tijd. Een ander vermeldt dat de schijf van Philips oorspronkelijk een diameter van 11,5 centimeter had en een maximale speelduur van 68 minuten. De toenmalige president van Sony, Norio Ohga, zou er echter op hebben gestaan dat ook de langste symfonie van Beethoven (de negende) in zijn geheel op de cd moest passen. En dat in een uitvoering gedirigeerd door Wilhelm Furtwängler in 1951. Om dit voor elkaar te krijgen werd de cd iets groter gemaakt: 12 centimeter. De maximale afspeeltijd van de schijf werd hiermee 74 minuten.

Of het de Japanner alleen om de muziek te doen was valt overigens te betwijfelen. Vanwege de aanpassing moest Philips veel van zijn apparatuur laten aanpassen waardoor het zijn voorsprong in de cd-markt verloor.

Bronnen

-https://nl.wikipedia.org/wiki/Compact_disc
-https://www.trouw.nl/nieuws/philips-geeerd-voor-uitvinding-compact-disc~b9abfebe/
-Hoeveel poten heeft een octopus – Flip van Doorn & Jonah Kahn

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×