Dark
Light

Ruim twintig bronzen beelden gevonden in Toscane

‘Belangrijkste vondst sinds bronzen van Riace’
Auteur:
2 minuten leestijd
Een van de gevonden beelden bij San Casciano dei Bagni
Een van de gevonden beelden bij San Casciano dei Bagni - Foto: Italiaans ministerie van Cultuur

Tijdens archeologische opgravingen in Toscane zijn meer dan twintig bronzen beelden van ongeveer tweeduizend jaar oud gevonden. De beelden stellen onder meer de goden Apollo en Hygieia voor. Ook vonden de archeologen ruim vijfduizend gouden, zilveren en bronzen munten. Dat heeft het Italiaanse ministerie van cultuur bekendgemaakt.

Een van de gevonden beelden bij San Casciano dei Bagni -
Een van de gevonden beelden bij San Casciano dei Bagni – Foto: Italiaans ministerie van Cultuur
De vondst is dusdanig bijzonder dat er gelijk plannen zijn gemaakt om er een speciaal museum aan te wijden in San Casciano dei Bagni, een klein Toscaans plaatsje ongeveer honderdvijftig kilometer ten noorden van Rome. Sinds 2019 onderzoeken archeologen hier al de restanten van een oud Romeins badhuis. En nu heeft men hier dus een bijzondere ontdekking gedaan.

De meeste beelden dateren uit de periode tussen de tweede eeuw voor Christus en de eerste eeuw na Christus. Het oude Toscane maakte toen een belangrijke periode door aangezien het overging van Etruskische naar Romeinse overheersing. Onderzoekers hopen dankzij de huidige ontdekking meer te weten te komen over deze overgangsperiode. Inmiddels zouden al zo’n zestig experts van over de hele wereld bezig zijn om de beelden te bestuderen.

De bronzen beelden zijn volgens het ministerie zeer goed bewaard gebleven dankzij het modder van de warmwaterbron, die door zowel de Etrusken als Romeinen als een heilige plek werd beschouwd. Ook zijn verschillende inscripties in het Etruskisch en Latijn op de beelden aangetroffen. Het lijkt voornamelijk te gaan om de namen van belangrijke families die de beelden aan de goden opdroegen. De archeologen vermoeden dat de beelden vroeger naast de warmwaterbron stonden.

Volgens de onderzoekers gaat het om de grootste collectie bronzen beelden uit de Etruskische en Romeinse tijd die ooit in Italië is gevonden. Archeologen spreken verder van de belangrijkste vondst in Italië sinds 1972, toen een sportduiker bij Riace twee levensgrote bronzen beelden van Griekse krijgers vond. Deze beelden dateren uit de vijfde eeuw voor Christus en zijn dus een stuk ouder dan de beelden die nu in Toscaanse zijn gevonden.

De beelden zijn dankzij de modder en het water zeer goed bewaard gebleven
De beelden zijn dankzij de modder en het water zeer goed bewaard gebleven – Foto: Italiaans ministerie van Cultuur

Onderzoek

In San Casciano dei Bagni zijn in totaal vierentwintig grote beelden onder het modder vandaan gehaald. Daarnaast ontdekte men nog enkele kleinere beelden. De archeologen vinden het bijzonder dat het om bronzen exemplaren gaat aangezien uit deze tijd verder vooral terracotta beelden bekend zijn. De beelden zijn voor restauratie en onderzoek overgebracht naar een laboratorium in Grosseto maar zullen later terugkeren en een plek krijgen in het nieuwe museum. Hiervoor is al een zestiende-eeuws palazzo aangekocht.

Enkele foto’s:

Bovenaanzicht van de vindplaats
Bovenaanzicht van de vindplaats – Foto: Italiaans ministerie van Cultuur
Foto: Italiaans ministerie van Cultuur
Foto: Italiaans ministerie van Cultuur
Foto: Italiaans ministerie van Cultuur
Foto: Italiaans ministerie van Cultuur
Foto: Italiaans ministerie van Cultuur
Foto: Italiaans ministerie van Cultuur

Bronnen

-https://cultura.gov.it/bronziscasciano
-https://www.reuters.com/world/europe/exceptional-discovery-ancient-bronze-statues-emerge-tuscany-2022-11-08/
×