Dark
Light

Starbucks dankt zijn naam aan Moby Dick

2 minuten leestijd
Uithangbord van koffieketen Starbucks uithangbord
Uithangbord van koffieketen Starbucks uithangbord (CC0 - Pixabay - denniskendall )

De Amerikaanse koffieketen Starbucks werd in 1971 opgericht in Seattle en veroverde de afgelopen decennia de wereld. Lang niet iedereen weet dat het bedrijf zijn naam heeft ontleend aan een klassieker uit de wereldliteratuur: Moby Dick.

Afbeelding uit Moby Dick
Afbeelding uit Moby Dick
De oprichters van de keten hadden in 1971 een ontmoeting met ontwerper Terry Heckler en spraken met hem over de identiteit van hun nieuwe bedrijf. Ze lieten weten dat de naam een avontuurlijk gevoel moest opwekken en daarnaast bestond de wens om een link te leggen met de zeevaart. De oude koffiehandel speelde zich vroeger immers ook voor een groot deel op zee af en daarnaast is Seattle een havenstad. Een van de oprichters, Gordon Bowker, stelde aanvankelijk voor het bedrijf Pequod te noemen, net zoals het schip in Herman Melville‘s beroemde roman Moby-Dick. Dat leek Hecker echter geen goed idee. Een kopje Pequod bestellen klonk wat hem betreft niet erg smakelijk. Waarschijnlijk had hij een punt.

Hecker liet de oprichters tijdens het vervolg van de brainstorm weten dat hij namen die begonnen met ‘st’ altijd krachtig vond klinken. Hierop besloten de heren een kaart van Seattle tevoorschijn te halen om te kijken of ze plaatsnamen konden vinden die begonnen met ‘st’. Na wat zoeken stuitten de mannen op het oude mijnstadje Starbo. Die naam leek Bowker wel wat. Starbo deed hem namelijk denken aan een personage dat hij kende uit Moby Dick: Starbuck, de eerste stuurman. De mannen besloten hier alleen nog een letter ‘s’ achter te plakken. Hierna was men helemaal tevreden.

Moby Dick is een beroemde roman van de Amerikaanse schrijver Herman Melville uit 1851 en verhaalt over de jacht op een moorddadige witte potvis genaamd Moby Dick. De auteur liet zich tijdens het schrijven van de klassieker inspireren door de waargebeurde jacht op de potvis Mocha Dick. Onder walvisvaarders kreeg dit dier een soort mythische status doordat het vaak wist te ontsnappen. Moby Dick wordt tegenwoordig beschouwd als een van de hoogtepunten uit de wereldliteratuur. Aanvankelijk werd het werk echter helemaal niet goed ontvangen, niet door recensenten maar ook niet door lezers. Pas in de jaren twintig van de vorige eeuw werd zijn boek opnieuw ontdekt en sinds die tijd wordt Melville ook beschouwd als een van de belangrijkste Amerikaanse auteurs.

Logo

Tot slot nog een andere vraag: waarom is in het logo van het bedrijf een afbeelding van een mythische Sirene te vinden?

Sirene in het Starbucks-logo
Sirene in het Starbucks-logo (CC0 – Pixabay – riuzzang)
Nadat de oprichters van Starbucks een naam hadden bedacht voor hun bedrijf, gingen ze op zoek naar een treffend logo. Ook nu wilden ze graag een link met de zee. Terwijl de mannen door wat oude zeeboeken bladerden, stuitten ze op een afbeelding van een Sirene, mythische wezens met het hoofd van een knappe vrouw en het lichaam van een vogel die met hun zang in staat waren toehoorders te verleiden. Steve Murray, creatief directeur van het bedrijf:

“Ze hielden van het uiterlijk van dit wezen en het sloot wat hen betreft goed aan bij waar Starbucks voor staat. Dus daar hebben we inspiratie uitgehaald en van daaruit is het logo gemaakt.”

Boek: Moby Dick of De Walvis

Bronnen

-https://stories.starbucks.com/stories/2016/who-is-starbucks-siren/
-https://archive.starbucks.com/record/our-name
-Hoeveel poten heeft een octopus – Flip van Doorn & Jonah Kahn (Thomas Rap, 2019) p.96-97
×