Dark
Light

Onderzoek naar koloniale herkomst Koninklijke Verzamelingen

Auteur:
1 minuut leestijd
Leden van de begeleidingscommissie
Leden van de begeleidingscommissie - Foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de herkomst van koloniale objecten in de Koninklijke Verzamelingen. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag in een persbericht.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het bestuur van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau (SHVON). Volgens de stichting hecht het koningspaar ook waarde aan het onderzoek omdat dit helderheid kan verschaffen over de rechtmatigheid en rechtvaardigheid van het beheer van de objecten. Naar verwachting neemt het onderzoek minimaal anderhalf jaar in beslag.

Een speciale commissie – bestaande uit historici Valika Smeulders en Martin Bossenbroek en kunsthistoricus Rudi Ekkart – moet het onderzoek begeleiden. Deze begeleidingscommissie stelt na afloop aanbevelingen op die daarna worden voorgelegd aan het bestuur van de SHVON. Hoewel het om een particuliere collectie gaat en dus niet om een rijkscollectie, zullen de aanbevelingen zo veel mogelijk aansluiting zoeken bij de criteria die het Rijk hanteert in zijn beleid met betrekking tot koloniale collecties.

De Koninklijke Verzamelingen bestaan als het ware uit de optelsom van voorwerpen en informatiebronnen, die leden van de geslachten Nassau en Oranje-Nassau en de mensen in hun directe omgeving in de loop van vele eeuwen bijeenbrachten en bewaarden. Het betreft privé-eigendommen die in meerdere stichtingen zijn ondergebracht. Deze verzamelingen weerspiegelen de geschiedenis van de leden van dit van oorsprong uit Duitsland afkomstige grafelijke geslacht. – Bron: koninklijkeverzamelingen.nl

Boek: Ongemakkelijk erfgoed. Koloniale collecties en teruggave in de Lage Landen

×