De nieuwsbrief van Historiek (week 40). Met artikelen over de Tempeliers | huisdieren | Nederlandse televisie | Dante en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (40/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
De politieke jenevercrisis (1960)

De politieke jenevercrisis (1960)

Het komt tegenwoordig nog maar zelden voor dat een politicus het verwijt krijgt te veel te drinken. De alcoholconsumptie in politiek Den Haag geeft daartoe weinig aanleiding. Enkele tientallen jaren geleden was dat heel anders. Op het Binnenhof werd het ene kelkje na het andere achterover gekieperd. Lees artikel

- advertentie -

Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van het thema 'Aan het werk', met activiteiten door het hele land. Van kinderprogramma tot pubquiz en van panelgesprek tot stadswandeling: bekijk snel in onze agenda wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is. >>>

Het Romeinse volk in infographics
In meer dan honderd infographics en bijbehorende teksten laten de makers ook zien hoe de Romeinse economie werkte, het politieke systeem in elkaar stak en het sociale leven functioneerde. Van keizers, magistraten en senatoren tot plebejers, slaven en Vestaalse maagden; van tempels tot legerkampen en van gladiatoren tot legionairs.
Lees meer...
Zeventig jaar televisie in Nederland
Op 2 oktober 1951 vond de eerste officiële televisie-uitzending in Nederland plaats. Een vliegende start van een medium dat wereldwijd dominant zou worden. Vanwege die enorme populariteit werd televisie ook het meest besproken en het meest omstreden medium van de eeuw. Groot waren de zorgen over de negatieve invloed op de jeugd, de cultuur en de beschaving. Maar net zo groot was het optimisme over hoe televisie wereldwijd de mensheid zou bevrijden en vooruit zou helpen.
Lees meer...
Korte geschiedenis van de Moslimbroederschap (1928-heden)
De Moslimbroederschap ontstond in 1928 in Egypte en geldt als de meest invloedrijke politiek-islamitische beweging ter wereld. Waarom werd deze organisatie opgericht? Wat waren en zijn de doelen van de Moslimbroederschap? En hoe ontwikkelde de beweging zich in de afgelopen eeuw?
Lees meer...
De gepantserde pistoolhelm van Albert Bacon Pratt
Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde de Amerikaanse uitvinder Albert Bacon Pratt een bijzondere helm. Dit hoofddeksel was niet alleen bedoeld om de drager te beschermen, hij kon zich er ook mee verdedigen. In de helm zat namelijk een halfautomatisch wapen verborgen.
Lees meer...
Artemisia schilderde haar vrouwelijkheid in de 17e eeuw
Haar voornaam is voldoende om te weten over wie het gaat: de zeventiende-eeuwse Italiaanse barokschilderes Artemisia Gentileschi (1593-1653). Haar leven is een film waard en haar schilderijen zijn films op zich. De toeschouwer kan nu zelf zijn eigen verhaal ervoor bedenken, kijkend naar Artemisia’s schilderijen in levende lijve in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.
Lees meer...
Dante voor gevorderden
Gekrenkte trots en gestileerd verdriet dus als drijfveren. In zijn wraak- en liefdesepos ‘de Goddelijke Komedie’ blikt de oudere Dante terug op zijn leven, zijn inzichten en zijn geloof. En passant staat hij zijn vele al dan niet postume vijanden nog eens pijnlijk op de tenen en geeft hij zijn vrienden een aai over de bol.
Lees meer...
Meekijken met zeventiende-eeuwse microscopisten
Wat zagen pioniers van de microscopie toen zij in de zeventiende eeuw voor het eerst door hun microscopen keken? Die vraag staat centraal tijdens een internationaal onderzoek waaraan ook het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden deelneemt.
Lees meer...
Smeltkroes Brazilië
Voor een buitenstaander lijkt Brazilië een smeltkroes van culturen. Maar klopt dat? Leven de bevolkingsgroepen mét of juist naast elkaar? En hoe gaan ze om met hun geschiedenis?
Lees meer...
Secretaresse concentratiekamp (96) aangehouden na vlucht
De Duitse politie heeft donderdag een 96-jarige vrouw aangehouden. De vrouw werkte tijdens de oorlog als secretaresse voor de nazi’s in concentratiekamp Stutthof. Ze moest donderdag terechtstaan voor medeplichtigheid aan de moord op 11.000 concentratiekampgevangenen maar nam de benen.
Lees meer...
Op zoek naar de verhalen van Indische ‘voormoeders’
Aan de hand van familieverhalen, archief- en literatuuronderzoek plaatst Suze Zijlstra in De voormoeders de levens van haar Europees-Aziatische voorouders in een bredere historische context.
Lees meer...
Hugues de Payns - Eerste grootmeester van de Tempeliers
Hugues de Payns, een Franse edelman die zich in 1096 aansloot bij Godfried van Bouillon om met een kruisvaardersleger in het Heilig Land Jeruzalem te heroveren op de moslims, verzekerde zich van een plaats in de geschiedenisboeken toen hij de eerste grootmeester werd van de Orde van de Tempeliers.
Lees meer...
Steen en been klagen - Herkomst en betekenis
Als alles tegenzit en iemand daarover flink begint te mopperen, wordt wel gezegd dat deze persoon “steen en been” klaagt. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?
Lees meer...
Een extraparlementair kabinet - Hoe werkt dat?
In ons land komt men tijdens formaties niet vaak tot de vorming van een extraparlementair kabinet. Een dergelijk kabinet werkt niet met een dichtgetimmerd regeerakkoord, maar heeft een veel beknopter regeringsprogramma waarin het voorgenomen beleid van het kabinet slechts op hoofdlijnen wordt geschetst.
Lees meer...

Uit het archief:

Huisdieren - Onderworpen en gekoesterd, gebruikt en bewonderd
Van al onze medeschepselen staan de huisdieren ons het meest nabij, nazaten van wilde diersoorten waar wij ooit letterlijk ‘brood’ in zagen.
Lees meer...
De doos van Pandora
Het verhaal van Pandora, de eerste vrouw in de Griekse mythologie en de mythe van de Doos van Pandora.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 40) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 40) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 38.474 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net