Dark
Light

Secretaresse concentratiekamp (96) aangehouden na vlucht

Auteur:
1 minuut leestijd
Poort van concentratiekamp Stutthof, 2008
Poort van concentratiekamp Stutthof, 2008 (CC BY 3.0 - Philipp P Egli - wiki)

De Duitse politie heeft donderdag een 96-jarige vrouw aangehouden. De vrouw werkte tijdens de oorlog als secretaresse voor de nazi’s in concentratiekamp Stutthof. Ze moest donderdag terechtstaan voor medeplichtigheid aan de moord op 11.000 concentratiekampgevangenen maar nam de benen.

Irmgard Furchner had geen behoefte om de rechtszaak bij te wonen. Vanaf het ouderenhuis in Quickborn-Heide waar ze woont, nam ze een taxi naar een metrostation en daarna ontbrak ieder spoor. Voor het proces had de vrouw nog een brief gestuurd aan de voorzitter van de rechtbank, waarin ze liet weten niet voor de rechtbank te willen verschijnen. Dit naar eigen zeggen uit angst voor “minachting en spot”. In Duitsland kunnen strafzaken echter alleen doorgaan als de verdachte zelf aanwezig is. Toen Furchner niet verscheen werd daarom een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Iets voor twee uur ’s middags troffen agenten Furchner vervolgens aan langs een weg in Hamburg. De vrouw werd hierna niet overgebracht naar de rechtszaal. De zaak is voorlopig namelijk uitgesteld.

SS'er Paul-Werner Hoppe
SS’er Paul-Werner Hoppe (wiki)
Van juni 1943 tot april 1945 werkte Furchner als secretaresse in concentratiekamp Stutthof. Tijdens de oorlogsjaren werden hier tussen de 60.000 en 85.000 gevangenen om het leven gebracht, onder meer in gaskamers. Onder de slachtoffers bevonden zich met name veel Joden en gevangengenomen Sovjet-soldaten. Volgens Duitse media noteerde Furchner executieorders die kampcommandant Paul-Werner Hoppe dicteerde. Deze SS’er werd in 1955 veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord.

Minderjarig

De zaak tegen Furchner vindt plaats in een jeugdrechtbank in Itzehoe omdat de Duitse ten tijde van de misdrijven nog minderjarig was. De volgende zitting staat gepland voor 19 oktober. De rechter moet dan eerst bepalen of de vrouw lichamelijk en geestelijk gezond genoeg is om een proces aan te kunnen. Volgens een advocaat die voormalige gevangenen van Stutthof bijstaat, heeft de vlucht aangetoond dat mevrouw gezond is.

Bronnen

-https://www.spiegel.de/panorama/justiz/itzehoe-96-jaehrige-ex-kz-sekretaerin-verhaftet-a-cf1b19ab-5195-4261-b5c6-22d524b01557
-https://nos.nl/artikel/2399798-96-jarige-verdachte-van-nazimisdaden-opgepakt-na-vergeefse-vluchtpoging
-https://www.reuters.com/world/europe/german-96-year-old-nazi-war-crimes-suspect-flees-ahead-trial-2021-09-30/
×