Dark
Light

De gepantserde pistoolhelm van Albert Bacon Pratt

Auteur:
2 minuten leestijd
1
De schiethelm van Albert B Pratt
De schiethelm van Albert B Pratt

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde de Amerikaanse uitvinder Albert Bacon Pratt een bijzondere helm. Dit hoofddeksel was niet alleen bedoeld om de drager te beschermen, hij kon zich er ook mee verdedigen. In de helm zat namelijk een halfautomatisch wapen verborgen. Ideaal, meende Pratt. Maar een echt succes werd zijn uitvinding niet.

De schiethelm van Albert B Pratt - Patenttekening
De schiethelm van Albert B Pratt – Patenttekening
Door op een koordje te bijten kon de soldaat via zijn helm een kogel afvuren. In de helm was namelijk een revolver ingebouwd. Pratt ontving in 1916 patent op zijn uitvinding.

Pratt was zelf vanzelfsprekend heel positief over zijn wapen en zag verschillende voordelen. In de patentaanvraag schreef hij onder meer:

“Het wapen wordt via het hoofd van de schutter automatisch in de richting van het doel gedraaid. Bij zelfbescherming draait men onmiddellijk, instinctief het hoofd in de richting van de aanval om de vijand te zien, of, bij de jacht, in de richting van elk geluid dat door wild in de buurt wordt gemaakt. Zo wordt het pistool tijdens de eerste instinctieve beweging automatisch op het doel gericht.”

Tijdens de jacht kon de helm zelfs in het donker gebruikt worden. Als de drager in het bos een geluid hoorde van wild, draaide deze namelijk automatisch zijn hoofd in de richting van het geluid. Hoewel hij geen hand voor ogen zag, kon er dan toch op het doelwit gevuurd worden. Voor nekklachten vanwege de terugslag van het wapen hoefde de drager volgens Pratt dankzij een ingebouwde vering niet bang te zijn.

Ondanks al deze voordelen zijn er geen bewijzen dat de pistoolhelm tijdens de Eerste Wereldoorlog daadwerkelijk is gebruikt.

Zelfmoordmiddel

Literatuurwetenschapper Matthijs van Boxsel meende dat de schiethelm wel een plek in zijn bekende Draagbare Encyclopedie van de Domheid verdiende. Heel verwonderlijk is het wat hem betreft niet dat de uitvinding geen succes werd:

“Het is een raadsel hoe dit patent kan zijn verleend, aangezien het proefkonijn bij het lossen van het allereerste schot zijn nek moet hebben gebroken. De helm is een patent zelfmoordmiddel.”

Er zijn geen bewijzen dat de pistoolhelm tijdens de Eerste Wereldoorlog daadwerkelijk is gebruikt.

Handig: Lijst van uitvindingen

Bronnen

-https://patents.google.com/patent/US1183492A/en
-De draagbare encyclopedie van de Domheid – Matthijs van Boxsel (Querido, 2015)
-https://taskandpurpose.com/military-tech/military-helmet-gun-albert-pratt/

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×