De nieuwsbrief van Historiek (week 9). Met artikelen over Che Guevara, het Pools-Litouwse Gemenebest, een Romeins mozaïek en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (9/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
‘Voor de revolutie zijn flinke porties hartstocht en lef nodig’

‘Voor de revolutie zijn flinke porties hartstocht en lef nodig’

Ernesto Che Guevara was van jongs af aan een avonturier. De brieven die hij tijdens zijn reizen door Zuid-Amerika schreef laten zijn ontwikkeling zien van student medicijnen naar arts, en van geëngageerd vrijwilliger naar de revolutionair strijder die hem iconisch maakte. Lees artikel

- advertentie -

Op 17 februari presenteerde het NIOD de onderzoeksresultaten naar geweld in de periode '45-'50 in Indonesië. De slotconclusies zijn beschreven in Over de grens, voor € 39,99 te koop via uw boekhandel. In totaal verschijnen dit jaar 12 boeken, waarvan er nu 5 zijn gepubliceerd. Kijk voor meer informatie op www.aup.nl/odgoi

Grote vuurstenen bijlen gevonden in Collendoorn
Archeologen hebben in Collendoorn, een buurtschap in de gemeente Hardenberg, drie grote vuurstenen bijlen gevonden. De gebruiksvoorwerpen dateren volgens de onderzoekers uit de Trechterbekerperiode (3400-2750 voor Christus).
Lees bericht...
Het Pools-Litouwse Gemenebest (1573-1795)
Vanaf 1385 bestond er een personele unie van het koninkrijk Polen en het groothertogdom Litouwen. Deze unie werd in 1573 met de Confederatie van Warschau hechter aangesmeed tot een staatsunie, het Pools-Litouwse Gemenebest.
Lees bericht...
Maart. De natuur komt weer tot leven
Maart was volgens de Romeinse kalender de eerste maand van het jaar. De antieke jaartelling kende maar tien maanden.
Lees bericht...
Eerste boek Indonesië-onderzoek: weinig nieuws, resultaten toch waardevol
Aan hard nieuws heeft het grote Indonesië-onderzoek door drie Nederlandse wetenschappelijke instituten vrij weinig opgeleverd. Toch zijn de resultaten waardevol. Ze bieden een goed overzicht van eerdere bevindingen, vullen die aan met nieuwe details en hier en daar een brok echt nieuws.
Lees bericht...
Betaalmiddelen in het oude Nabije Oosten
Ruilhandel is op zich een vrij natuurlijk proces, dat archeologen al in de Steentijd kunnen documenteren, maar er zit een addertje onder het gras: de wensen van de partijen, die verschillende dingen aanleveren en nodig hebben, zijn asymmetrisch. Hoe worden ze het eens over de waarde?
Lees bericht...
Agent Gerlof Vermeulen schreef over Februaristaking
In een regelmatig enigszins achterover hellend handschrift, alsof het tegen de storm in is geschreven, legde de Amsterdamse agent Gerlof Vermeulen zijn herinneringen vast aan de Februaristaking en aan wat daaraan vooraf ging, zoals de provocaties en gruwelijke afranselingen door de W.A. in de Amsterdamse jodenbuurt.
Lees bericht...
Grote Romeinse mozaïekvloer gevonden in Londen
In het centrum van Londen hebben archeologen een grote Romeinse mozaïekvloer uit de late tweede of vroege derde eeuw na Christus gevonden.
Lees bericht...
Albrecht von Wallenstein - Duitse veldheer
Albrecht von Wallenstein, hertog van Friedland, Mecklenburg en het vorstendom Sagan, was tijdens de eerste jaren van de Dertigjarige Oorlog (1616-1646) één van de meest succesvolle legeraanvoerders in dienst van keizer Ferdinand II van het Heilig Roomse Rijk, tot hij in ongenade viel en werd omgebracht.
Lees bericht...
Ook Utrecht spreekt excuses uit voor slavernijverleden
Afgelopen jaar presenteerde de gemeente een onderzoek waaruit bleek dat de stad nauw verbonden was met de Nederlandse slavernijgeschiedenis, hoewel Utrecht zelf geen grote koloniale instituties huisvestte.
Lees bericht...
Geschiedenis van het vaktijdschrift
Vanaf de zeventiende eeuw ontstonden overal in de ontwikkelde wereld vormen van protowetenschappelijke / professionele tijdschriften. Zij kwamen naast de oudere vormen van kennisoverdracht van auteur naar lezer, zoals de brief en het boek.
Lees bericht...
Drankorgel - Betekenis en herkomst
Het woord drankorgel wordt weleens gebruikt voor iemand die aan alcoholische drank verslaafd is. Het is een synoniem voor een alcoholist, zuipschuit, dronkaard, drinkebroer of een zatlap. Hoe komen we precies aan dit fraaie woord?
Lees bericht...
Slag in de Javazee - 27 februari 1942
De Slag in de Javazee vond plaats op 27 februari 1942. Een geallieerd eskader onder commando van Karel Doorman nam het op tegen een Japanse invasievloot.
Lees bericht...

Uit het archief:

Rurik (ca. 830-879) - Legendarische grondlegger Kievse Rijk
De halflegendarische Vikingvorst Rurik neemt een bijzondere plek in de Russische geschiedenis in. Rond 862 zou hij in Novgorod de dynastie der Rurikiden of Ruriken hebben gevestigd. Volgens die lezing staat Rurik aan de wieg van het Kievse Rijk, de vroeg-middeleeuwse voorloper van het huidige Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland.
Lees bericht...
De Koude Oorlog (1945-1991) - Samenvatting & Tijdlijn
Samenvatting Koude Oorlog (1945-1991): oorzaken, verloop, gevolgen. NAVO, Koreaoorlog, Warschaupact, Berlijnse Muur, Cubacrisis, Vietnamoorlog en Gorbatsjov.
Lees bericht...
Het Warschaupact (1955-1991) - Tegenhanger van de NAVO
Het Warschaupact was een militair bondgenootschap van communistische landen in Oost-Europa. Bestond van 1955 tot 1991. Tegenhanger van de NAVO.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 9) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 9) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 40.559 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net