Dark
Light

Grote Romeinse mozaïekvloer gevonden in Londen

Auteur:
1 minuut leestijd
Een van de twee fragmenten van de mozaïeken vloer
Een van de twee fragmenten van de mozaïeken vloer - Foto: MOLA / Andy Chopping

In het centrum van Londen hebben archeologen een grote Romeinse mozaïekvloer uit de late tweede of vroege derde eeuw na Christus gevonden. Volgens onderzoekers van het MOLA (Museum of London Archaeology) gaat om het grootste mozaïek dat in de laatste vijftig jaar in Londen is ontdekt.

De vondst is gedaan in de buurt van de London Bridge, op een plek waar voorheen een parkeerplaats te vinden was. Archeologen denken dat het mozaïek onderdeel uitmaakte van een eetkamervloer van een luxe Romeins pand. Het mozaïek bestaat uit twee rijk gedecoreerde fragmenten. Het grootste deel bevat afbeeldingen van kleurrijke bloemen, geometrische patronen en andere motieven. Er is ook een patroon op te vinden dat bekendstaat als de Salomonsknoop, bestaande uit twee verweven lussen.

Foto: MOLA / Andy Chopping
Foto: MOLA / Andy Chopping

Acanthus-groep

Volgens een bij het onderzoeken expert is het mozaïek hoogstwaarschijnlijk gemaakt door een lid van de zogeheten Acanthus-groep. Deze mozaïekwerkers ontwikkelden in het toenmalige Londinium een geheel eigen stijl. In de buurt van mozaïekvloer zijn ook andere Romeinse vondsten gedaan, waaronder beschilderde muren, munten en juwelen.

De mozaïeken panelen worden de komende tijd nader onderzocht. Ook wordt gekeken of en hoe de vondst in de toekomst getoond kan worden aan het publiek.

Boek: Londinium – The History of the Ancient Roman City That Became London

Korte video over de ontdekking:

×