Dark
Light

Grote vuurstenen bijlen gevonden in Collendoorn

Auteur:
1 minuut leestijd
Twee van de vuurstenen bijlen
Twee van de gevonden vuurstenen bijlen - Foto: Gemeente Hardenberg

Archeologen hebben in Collendoorn, een buurtschap in de gemeente Hardenberg, drie grote vuurstenen bijlen gevonden. De gebruiksvoorwerpen dateren volgens de onderzoekers uit de Trechterbekerperiode (3400-2750 voor Christus).

De vondst is gedaan tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouw van een nieuwe woonwijk, aan de noordkant van Hardenberg. De drie bijlen lagen bij elkaar op de overgang van een hoger naar een lager gelegen nat/drassig gebied. Op de vindplek zijn verder geen sporen gevonden van bewoning of een grafveld. Onderzoekers van ADC ArcheoProjecten denken daarom dat de plek zo’n vijfduizend jaar geleden speciaal is uitgekozen om de bijlen achter te laten.

De drie vuurstenen bijlen die bij Collendoorn zijn gevonden
De drie vuurstenen bijlen die bij Collendoorn zijn gevonden – Foto: Gemeente Hardenberg
De rechthoekige bijlen komen waarschijnlijk uit Noord-Duitsland of Zuid-Scandinavië en zijn tussen de 18 en 23,5 centimeter lang. De zwaarste bijl die is gevonden weegt meer dan een kilo. De archeologen:

“Ze zijn te groot om echt te gebruiken. Eerdere gevonden exemplaren hebben dan ook weinig gebruikssporen. Meestal zijn dit soort bijlen niet geslepen. Vanwege de herkomst en de niet-functionele kenmerken is het waarschijnlijk dat de drie bijlen bij ceremonies gebruikt werden. Later zijn ze waarschijnlijk als onderdeel van een ritueel achtergelaten.”

Volgens de onderzoekers gaat het om een bijzondere vondst omdat vuurstenen bijlen niet vaak meer worden aangetroffen. De meeste vuurstenen bijlen uit deze periode zijn eind negentiende en begin twintigste eeuw gevonden bij veenafgravingen in Drenthe en Groningen. De komende tijd wordt het gebied rondom de vindplaats nader onderzocht. De archeologen hopen in de natte bodemlaag nog stuifmeel of andere organische resten te vinden. Dit kan meer vertellen over het landschap, de vegetatie en de mogelijke akkers van de mensen die ongeveer vijfduizend jaar geleden in dit gebied leefden.

Boek: Het verhaal van Nederland. Onze geschiedenis van de prehistorie tot nu

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×