De nieuwsbrief van Historiek (week 12). Met artikelen over bevrijdingsrokken, het gymnasium, een bankroof, Het Oude Loo & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (12/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Nederlands vrouwen vierden bevrijding met ‘Nationale Feestrok’

Nederlands vrouwen vierden bevrijding met ‘Nationale Feestrok’

"De bedoeling van deze rokken was zowel therapeutisch als symbolisch, een manier om pijn uit het verleden te helen en de inspanningen uit het heden en vreugde in de toekomst vast te leggen. Mies Boissevan stelde voor dat ze gemaakt zouden worden in gezelschap van andere vrouwen, zodat hun verhalen konden worden gedeeld, er solidariteit zou worden gevoeld en het vertrouwen zou worden gesterkt." Lees artikel

Georges Clemenceau - “Vader van de overwinning” in de Eerste Wereldoorlog
Georges Clemenceau, de premier die Frankrijk leidde tijdens de laatste fase van de Eerste Wereldoorlog en onderhandelingen voerde die tot het Verdrag van Versailles leidden.
Lees bericht...
Kasteel Het Oude Loo - Jachtslot op het Kroondomein
Kasteel Het Oude Loo, ook wel Slot ‘t Oude Loo, is een oud jachtslot op het Kroondomein Het Loo te Apeldoorn. Het is tegenwoordig in gebruik als privé-buitenverblijf van koning Willem-Alexander.
Lees bericht...
Verzetsvrienden roofden in miljoenen guldens uit De Nederlandsche Bank
In 1944 plegen enkele verzetsvrienden een overval op een pand van De Nederlandsche Bank in Almelo. De overval wordt geleid door Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker die vanwege andere verzetsactiviteiten al wordt gezocht door de nazi’s. De verzetsleden maken in totaal 46,1 miljoen gulden buit. De regering in Londen had eerder schriftelijk toestemming gegeven voor de 'grootste bankoverval aller tijden'.
Lees bericht...
Het gymnasium - Nut en zin van een eigenzinnig schooltype
Dat er anno 2022 nog altijd onderwijs gegeven wordt in het oud-Grieks en Latijn, twee morsdode talen, is misschien wel idioot. Wat heb je er eigenlijk aan? Dat is de vraag die de oud-gymnasiast telkens moet beantwoorden, aan anderen, maar ook wel aan zichzelf.
Lees bericht...
Mogelijk restanten Romeins vrachtschip gevonden
De archeologen onderzoeken momenteel de herkomst en het gebruik van het recent gevonden schip. Mogelijk kan jaarringenonderzoek uitwijzen wanneer de gebruikte bomen gekapt zijn en dus hoe oud het schip precies is.
Lees bericht...
James Kruck: de man met vele levens, die minstens drie keer stierf
De man overleefde volgens oude krantenartikelen de rampen met de "Titanic" en de "Lusitania" en vond later zijn dood in een beekje...
Lees bericht...
Pleeg een moord en word burgemeester
Het moet een akelig bloedbad zijn geweest in de herberg. Een jonkheer lag dood op de grond met afgebroken ribben die zijn maag en hart hadden doorboord. Het gebeurde op 9 april 1678 in Herberg De Pauw te Doesburg.
Lees bericht...
"Fascisme", een hol scheldwoord of een historisch begrip?
Ondanks de devaluatie van het begrip in de volksmond, blijft het zo dat de redacties en journalisten van gevestigde media het woord fascisme niet zomaar voor van alles en nog wat gebruiken.
Lees bericht...
Elco Lenstra’s overgrootvader stond op de foto met Von Hindenburg
Ernst August Kaerger had eigenlijk bakker moeten worden in een slaperige provinciestad in Pruisen, net als al zijn voorvaderen. Een periode vol omwentelingen had echter vele andere levens voor hem in petto.
Lees bericht...
Van wanten weten - Betekenis en herkomst
Iemand die ‘van wanten weet’ is een echte ‘aanpakker’ en weet wat doorzetten is. Zo’n persoon staat dus z’n mannetje en gaat ervoor als zich een project aandient. Waar komt deze bijzondere uitdrukking vandaan?
Lees bericht...
Elizabeth Blackwell - Arts, abolitionist en feminist
Elizabeth Blackwell was in 1849 de eerste vrouw die een medische graad haalde in de Verenigde Staten. Ook was ze abolitionist en kwam ze op voor vrouwenrechten. Ze opende onder meer de eerste medische universiteit voor vrouwen.
Lees bericht...
Juno - Romeinse godin
De godin Juno werd door de oude Romeinen beschouwd als de godin van het huwelijk, de geboorte en het heldere licht. Als echtgenote van oppergod Jupiter was zij tevens de heerseres van de hemelen.
Lees bericht...
Jacques Massu - Franse generaal die meevocht in drie oorlogen
Jacques Massu is één van de weinige generaals in de Franse geschiedenis die tijdens zijn militaire carrière meevocht in drie verschillende oorlogen.
Lees bericht...

Uit het archief:

Koningin Wilhelmina wilde geen Joods vluchtelingenkamp in haar achtertuin
Als oplossing voor de grote toestroom van Joodse vluchtelingen, besloot de Nederlandse overheid nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot de bouw van een centraal opvangkamp. Het oog viel op een vlakte in de gemeente Ermelo, het Elspeterveld. De Ermelose gemeenteraad ging akkoord, maar toch kwam het kamp er niet. Koningin Wilhelmina had bezwaren.
Lees bericht...
Top 25 Russische woorden in het Nederlands
Het Nederlands is van invloed op het Russisch geweest, met name door Peter de Grote, maar omgekeerd zijn er ook allerlei Russische woorden in het Nederlandse beland.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 12) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 12) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 40.994 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net