Dark
Light

Mogelijk restanten Romeins vrachtschip gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
De gevonden eikenhouten planken
De gevonden eikenhouten planken (Rijnlandroute)

Tijdens graafwerkzaamheden voor de Rijnlandroute zijn bij Valkenburg (Zuid-Holland) enkele eikenhouten planken van een zogeheten platbodem aangetroffen. Archeologen vermoeden dat het hout afkomstig is van een Romeins vrachtschip van ongeveer dertig meter lang. Verder archeologisch onderzoek moet aantonen of dit daadwerkelijk zo is.

De gevonden eikenhouten planken (Provincie Zuid-Holland)
De gevonden eikenhouten planken (Provincie Zuid-Holland)
Uit het materiaal blijkt al wel dat het schip een mediterrane bouwstijl had, maar dan wel in eikenhout. De provincie Zuid-Holland:

“Bijzonder is ook dat de zogenaamde veer-deuvel (pen-gat) techniek is toegepast. Dit is nog maar bij weinig Romeinse vrachtschepen ten noorden van de Alpen teruggevonden en lijkt te wijzen op een datering voor het einde van de eerste eeuw na Christus.”

De aangetroffen eikenhouten planken tijdens de graafwerkzaamheden
De aangetroffen eikenhouten planken tijdens de graafwerkzaamheden (Provincie Zuid-Holland)
De houten planken zijn in februari direct naast voormalig vliegveld Valkenburg gevonden, op de plek van de zogenoemde ‘Marktveldgeul’ . Eerder zijn tijdens archeologisch onderzoek in deze omgeving al houtresten van vijf andere schepen aangetroffen. De eerste scheepsvondst dateert al van het onderzoek naar het Castellum van Valkenburg in de jaren veertig van de vorige eeuw. De overige houtvondsten van schepen (waaronder drie boomstamboten of kano’s) zijn vorig jaar aangetroffen tijdens het onderzoek op het vliegveld.

Marktveldgeul

De archeologen onderzoeken momenteel de herkomst en het gebruik van het recent gevonden schip. Mogelijk kan jaarringenonderzoek uitwijzen wanneer de gebruikte bomen gekapt zijn en dus hoe oud het schip precies is. Archeologisch onderzoek op het voormalig vliegveld lijkt erop te wijzen dat de Marktveldgeul door de Romeinen in de eerste eeuw gegraven werd als noordelijke gracht van het legerkamp.

“Latere overstromingen en doorbraken van de Rijnoever hebben de gracht mogelijk “gebruikt” en zo de uiteindelijke Marktveldgeul gevormd. Wellicht is de platbodem – waarvan nu de planken zijn aangetroffen – bij zo’n overstroming of doorbraak gezonken, mogelijk is het schip bewust in de geul afgezonken.”

×