Historiek Online geschiedenismagazine
De slavenhandel van de Vikingen

De slavenhandel van de Vikingen

De slavernij had een lange voorgeschiedenis in Scandinavië die misschien tot duizenden jaren voor de tijd van de Vikingen terugging. In de achtste eeuw kende het Noorden al een omvangrijke populatie van onvrijen, die vanwege de erfelijkheid van hun status in de loop van generaties was gegroeid. In het Vikingtijdperk veranderde dit beeld echter drastisch omdat de Scandinaviërs de actieve slavenhandel voor het eerst tot een belangrijk onderdeel van hun economie maakten. Lees artikel

- advertentie -

Samen met het Bastogne War Museum komt Het Belgische Munthuis met een gratis cadeau voor de Natie. Een strikt gelimiteerde Herdenkingsmunt ter ere van 75 jaar vrede en vrijheid in België. De munt wordt thuis geleverd in een presentatiemap met boekje en certificaat u betaalt alleen de verzendkosten. Eén munt per huishouden alleen leverbaar in België. Vraag hem direct aan!

Charter van Kortenberg (1312)
Het Charter van Kortenberg (ook wel de Keure van Kortenberg) dateert uit 1312. Dit document, dat werd ondertekend door hertog Jan II van Brabant, wordt wel eens aangemerkt als de eerste grondwet van Brabant, omdat hij de steden voor het eerst formele zeggenschap gaf over het bestuur van het hertogdom.
Lees meer...
Schrijfplankje van Tolsum (en de aankoop van een slaaf)
Het schrijfplankje van Tolsum behoort tot de Romeinse topstukken uit de collectie van het Fries Museum in Leeuwarden. Het plankje werd in 1914 gevonden tijdens de opgraving van de terp Groot Tolsum en bevat een Latijnse tekst. Lang dacht men dat de tekst draaide om de verkoop van een koe.…
Lees meer...
Neel Doff, meer dan Keetje Tippel
Keetje Tippel, wie kent haar niet? Maar wie kent haar wel? De jonge prostituee met het gouden haar en het gouden hart. ‘Uiteindelijk kwam ze nog goed terecht’, zingt het liedje. Dat klopt want de schrijfster die Keetjes leven neerschreef, werd een begoede burgervrouw. Neel Doff werd daardoor echter opgesloten in het miserabele begin van haar eigen leven.
Lees meer...
Carl von Rabenhaupt - Redder van Groningen
Carl von Rabenhaupt was in de zeventiende eeuw een van de commandanten van het Staatse leger. Meer precies: hij verdedigde Groningen tijdens het Rampjaar.
Lees meer...
De vier Engels-Nederlandse Oorlogen (17e & 18e eeuw)
In de zeventiende en achttiende eeuw vochten Engeland en de Nederlandse Republiek vier oorlogen uit, die de geschiedenisboeken ingegaan zijn als de Engels-Nederlandse Oorlogen.
Lees meer...

- advertentie- Bestel geschiedenisboeken in onze winkel
The Tobacconist - De verfilming van ‘De Weense sigarenboer’
The Tobacconist, een soms sprookjesachtige film met waarschuwende ondertoon. Gebaseerd op het boek 'De Weense sigarenboer' van Robert Seethaler.
Lees meer...
Willem Merk - De Nederlandse smokkelkapitein die van Sint-Helena ontsnapte
Wat Napoleon niet lukte, lukt smokkelkapitein Willem Merk wel. In de jaren ’90 ontsnapt hij op miraculeuze van Sint-Helena, een van de meest afgelegen eilanden ter wereld.
Lees meer...
Waarom we Citroën rijden en geen Limoenman
Het scheelde niet veel, of het merk Citroën had ‘Limoenman’ geheten. Hoe zit dit precies? Je leest het in deze korte geschiedenis van de naam en het logo van automerk Citroën.
Lees meer...
Duitse zwembroekfoto zorgt voor opschudding (1919)
Een zwembroekfoto zorgde in 1919 voor opschudding in Duitsland. Veel Duitsers vonden het ongehoord dat twee belangrijke politieke leiders, Gustav Noske en Friedrich Ebert, zich in zwembroek hadden laten fotograferen.
Lees meer...
De kortste oorlog uit de geschiedenis (1896)
Op 27 augustus 1896 raakten het Verenigd Koninkrijk en Zanzibar met elkaar in oorlog. Het werd de kortste oorlog uit de geschiedenis.
Lees meer...
Charles Tombeur en de Slag bij Tabora (1916)
Onder leiding van Charles Tombeur veroverde tijdens de Eerste Wereldoorlog een Belgisch-Congolese strijdmacht een gebied dat tien keer zo groot was als België.
Lees meer...
De Volkenbond en de conflicten in Zuid-Amerika
Zuid-Amerikaanse landen hebben in de eerste helft van de twintigste eeuw de neiging onderlingen conflicten zelf op te lossen zonder inmenging van de Volkenbond, maar ze zijn niet gauw bereid om concessies te doen waardoor vredesregelingen lang op zich kunnen laten wachten.
Lees meer...
65 jaar kindertelevisie in Vlaanderen en Nederland
Tijdens de jaren 1950 doet een nieuw fenomeen zijn intrede in de woonkamer: de televisie. In Nederland gaat de eerste uitzending op antenne op 2 oktober 1951. België moet nog twee jaar wachten, namelijk tot 31 oktober 1953.
Lees meer...
William Golding - Auteur 'Lord of the Flies'
De Britse schrijver William Golding is vooral bekend om zijn twee keer verfilmde boek Lord of the Flies. In 1983 won de auteur de Nobelprijs voor de Literatuur.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 32.509 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net