Historiek Online geschiedenismagazine
Het Bloedwonder van Alkmaar (1429)

Het Bloedwonder van Alkmaar (1429)

In de katholieke St. Laurentiuskerk in Alkmaar bevindt zich een zogeheten Heilig bloedaltaar. In dit rijkversierde altaar wordt een klein stukje stof bewaard, met daarop naar verluidt drie wijndruppels die in bloed zijn veranderd. Dit reliek herinnert aan het Bloedwonder van Alkmaar. Lees artikel

- advertentie -

Kunstkopie

Kent u kunstkopie.nl al? Het is het platform voor prachtige reproducties, variërend van oude meesters tot moderne fotokunst. Neem eens een kijkje op de website en kies een mooi kunstwerk voor aan de muur. Elk gewenst formaat, verschillende soorten materiaal. Eindeloos veel mogelijkheden voor elk interieur. Meer dan 1 miljoen afbeeldingen uit alle kunststromingen, daarmee zijn wij de grootste leverancier van kunstreproducties binnen Europa. >>>

Rijksmuseum komt met tentoonstelling over slavernijverleden
Het Rijksmuseum in Amsterdam werkt momenteel aan een tentoonstelling over het Nederlandse slavernijverleden. Het museum zal zowel stilstaan bij de koloniale periode in zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als in Zuid-Afrika en Azië.
Lees meer...
Zo kwam Bashar al-Assad aan de macht
De geschiedenis van de familie Assad. Hoe kwam de Syrische leider Bashar al-Assad eigenlijk aan de macht?
Lees meer...
Slag bij Waterloo (18 juni 1815)
De Slag bij Waterloo is een van de belangrijkste en meest bekende veldslagen uit de moderne tijd. De slag betekende de definitieve ondergang van de Franse generaal Napoleon Bonaparte
Lees meer...
Sint-Maarten, feestdag van Martinus van Tours
Sint Maarten wordt op 11 november gevierd omdat dat de feestdag is van de heilige Martinus van Tours (ca. 316-397). Volgens een legende ontmoette hij als lid van een Romeins leger op een dag bij de stadspoort van het Franse Amiens een bedelaar.
Lees meer...
De geurgeschiedenis van Europa
Een internationale groep wetenschappers gaat proberen de oude geuren van Europa te identificeren en mogelijk zelfs na te maken.
Lees meer...

- advertentie -

NS Publieksprijs

Geert Mak reageert verheugd op de nominatie. ‘Als journalist probeer ik de geschiedenis te beschrijven die we beleven, zeker in deze jaren. Op dit moment is er grote behoefte aan goede journalistiek, aan duiding, aan middelen om in de chaos weer lijnen uit te zetten en om mythe van leugens te onderscheiden. Fijn dat ik hieraan kan bijdragen met Grote verwachtingen.’ >>>

In het verdomhoekje zitten - Herkomst
Wie in het verdomhoekje zit kan geen goed doen. Hij of zij krijgt doorlopend kritiek van zijn omgeving of wordt achtergesteld door andere partijen.
Lees meer...
Sons of Liberty - Amerikaanse patriotten
Een groep Amerikaanse kolonisten die in de achttiende eeuw in opstand kwam tegen Britse belastingen, kwam bekend te staan als de Sons of Liberty (Zonen van de Vrijheid).
Lees meer...
Identiteit vastgesteld van Duitse WOII-piloot die bij Dalfsen crashte
Medewerkers van de Koninklijke Landmacht hebben de identiteit weten vast te stellen van een Duitse piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn toestel, een Messerschmitt 109-jachtvliegtuig, bij Dalfsen werd neergehaald.
Lees meer...
De bochelaar van Antiochië
Hierboven een gebochelde met een opvallend groot geslacht. Ik vermoed dat hij visser is, want hij houdt twee sprieten vast van de soort waarmee je een vis spietst.
Lees meer...
Onno Ruding, nog meer no-nonsense dan Lubbers
Onno Ruding is van alles geweest: ambtenaar, bankier, IMF-medewerker, werkgeversvoorzitter en grossier in nevenfuncties en commissariaten. Maar hij zal vooral in de herinnering blijven voortleven als minister van Financiën in de kabinetten-Lubbers I en II.
Lees meer...
Anwar Sadat - Egyptische president
Anwar Sadat was na de dood van Gamal Abdel Nasser van 1970 tot 1981 de derde president van Egypte. Tijdens zijn presidentschap verbaasde hij vriend en vijand door met Israël een vredesverdrag af te sluiten.
Lees meer...
Atheïsme - Betekenis & voorbeelden
De term atheïsme wordt in de geschiedenis veel gebruikt. Wat is atheïsme? Wat betekent dit begrip en wat zijn de kenmerken van atheïsme?
Lees meer...
Carbidschieten: een korte geschiedenis
Waar komt de traditie van carbidschieten vandaan? En hoe oud is het carbidschieten eigenlijk?
Lees meer...
Jarige job en jarige jet - Waar komen die vandaan?
Wannee er iemand jarig is, wordt die persoon - afhankelijk van het geslacht - wel eens 'jarige job' of 'jarig jetje' genoemd. Hoe komen we aan deze formuleringen?
Lees meer...
Geschiedenis van de Zwarte Piet-kritiek
Dat je flink kunt twisten over de wortels van Zwarte Piet is duidelijk. Dat de manier waarop hij is afgebeeld en omschreven steeds verandert ook. Bovendien is de kritiek op het personage van alle tijden.
Lees meer...
Douglas Engelbart - Uitvinder van de computermuis
De muis, die voor computers wel te verstaan, werd rond 1963 uitgevonden door de Amerikaanse elektrotechnicus Douglas Engelbart.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 33.953 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net