De muis, die voor computers wel te verstaan, werd rond 1963 uitgevonden door de Amerikaanse elektrotechnicus Douglas Engelbart (1925-2013).

Engelbart kreeg patent op zijn uitvinding op 17 november 1970. Twee jaar eerder demonstreerde hij de werking van de muis al op de Fall Joint Computer Conference in San Francisco. Hij deed zijn uitvinding in 1964, in samenwerking met Bill English. De twee gingen op zoek naar een manier om computergebruikers handiger (ook letterlijk dus) met computers om te laten gaan. De muis die Engelbart ontwikkelde lijkt visueel gezien niet erg meer op onze huidige ergonomische computermuis. Zijn apparaat bestond uit niet meer dan een houten doosje met twee metalen wielen waarmee de X/Y-positie op het scherm kon worden weergegeven en een dik electriciteitssnoer. Aanvankelijk bevond het snoer zich aan de voorzijde. Maar dit bleek onhandig, waardoor Engelbart het snoer naar achteren verplaatste. In het laboratorium van Engelbert vanwege de ogenschijnlijke staart zowel ‘bug’ als ‘mouse’ genoemd. De laatste naam werd uiteindelijk wereldberoemd.
De Amerikaan werd overigens niet rijk van zijn uitvinding. Althans, qua geld werd hij er niet rijk van. Wel kreeg hij talloze onderscheidingen, zoals in 2000 toen hij uit handen van de Amerikaanse president Bill Clinton de National Medal of Technology ontving.
In de tijd dat Engelbart de muis uitvond, bestond de personal computer nog niet. Computers waren er al wel, maar ze waren nog van een gigantisch formaat. Dusdanig groot dat ze niet erg handig waren voor thuisgebruik. De uitvinding van de muis belandde in de beginperiode bij computerfabrikant Xerox. Dit bedrijf leverde begin jaren tachtig een muis bij de zogeheten ‘Star’-computer, maar deze werd niet massaal aan de man gebracht.
De ‘Xerox Star Professional Workstation’ (1981)
Macintosh
Pas nadat Steve Jobs – oprichter van Apple – in 1979 de muis had gezien begon deze aan een zijn echte opmars. Apple maakte een kleine muis met daarop één knop en introduceerde die in 1984 bij de Apple Macintosh. Muizen werden in de jaren hierna al snel gemeengoed. Ook Microsoft maakte er gebruik van en momenteel kan geen computer zonder muis.
De huidige muizen zijn behoorlijk doorontwikkeld. Enkele belangrijke nieuwere aanpassingen zijn de optische muis en muis met wieltje (draairad).