Dark
Light

Identiteit vastgesteld van Duitse WOII-piloot die bij Dalfsen crashte

Auteur:
1 minuut leestijd
Algemene foto van een Messerschmitt 109 - ingekleurd
Algemene foto van een Messerschmitt 109 - ingekleurd (Publiek Domein - wiki)

Medewerkers van de Koninklijke Landmacht hebben de identiteit weten vast te stellen van een Duitse piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn toestel, een Messerschmitt 109-jachtvliegtuig, bij Dalfsen werd neergehaald. Vorige week werd het toestel geborgen en daarbij stuitte men ook op stoffelijke resten.

Otto Tillack
Otto Tillack (Defensie)
Dankzij de vondst van een herkenningsplaatje heeft men de identiteit van de piloot vastgesteld. Het gaat om de 20-jarige Unteroffizier Otto Tillack. Op 30 januari 1944 steeg deze piloot met zijn Messerschmitt (met de rompcode Schwarze 10) op van Vliegbasis Volkel. Tijdens hevige luchtgevechten met geallieerde vliegtuigen in de omgeving van Zwolle verdween het toestel. Inmiddels is duidelijk dat het toestel rond half twee in de middag crashte in een weiland in het buurtschap Millingen bij Dalfsen. Door de grote snelheid boorde het toestel zich diep in de grond. Alleen een deel van de staart stak er nog boven uit. Dit deel werd kort na de crash door Duitse troepen verwijderd.

Defensie heeft de Duitse autoriteiten inmiddels op de hoogte gebracht van de identificatie. Zodra de onderzoeken zijn afgerond worden de stoffelijke resten bijgezet op de Begraafplaats voor Duitse Militaire Gesneuvelden in Ysselsteyn. Dit gebeurt in samenwerking met de Volksbund Deutsche Kriegsgräber Fürsorge. Hiervoor wordt geprobeerd nabestaanden van Tillack op te sporen.

In de Nederlandse bodem liggen nog zo’n 30 tot 50 vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog met waarschijnlijk stoffelijke resten aan boord. In 2019 ging het Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken van start. Het doel hiervan is om vermiste vliegers een graf te geven en nabestaanden zekerheid over hun lot. Er zijn al enkele geallieerde toestellen met menselijke resten geborgen. Het toestel van Tillack is het 1e Duitse exemplaar uit het Nationaal Bergingsprogramma.

Meer luchtvaartgeschiedenis
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×