Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2020

Auteur:
5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

Selectie week 47 (2020)

Een beloofd landEen beloofd land – Barack Obama

Een meeslepend en zeer persoonlijk verslag van de geschiedenis in wording – van de president die ons inspireerde om te geloven in de kracht van democratie. In dit langverwachte eerste deel van zijn presidentiële memoires vertelt Barack Obama het verhaal van zijn onwaarschijnlijke odyssee van een jongeman die op zoek is naar zijn identiteit tot de leider van de vrije wereld. Hij schrijft in buitengewoon persoonlijke bewoordingen over de jaren waarin hij politiek werd gevormd en over de bepalende momenten in de eerste termijn van zijn historische presidentschap – een roerige periode vol dramatische veranderingen.
Meer informatie / bestellen

Simon Stevin van BruggheSimon Stevin van Brugghe. Hij veranderde de wereld

Volgens Stevin is een natuurverschijnsel een wonder zolang het niet wordt doorgrond. Zodra men het natuurverschijnsel door theoretische beschouwingen of uitgevoerde of bedachte experimenten kan verklaren, is het geen wonder. Deze aanpak is de start voor een nieuwe manier om wetenschap te bedrijven. Stevin leefde in een eeuw van omwentelingen: de boekdrukkunst, de scheiding van de Nederlanden…
Bespreking: ‘Wonder en is gheen wonder’
Meer informatie (+video) / bestellen

Fokke & Sukke – Het afzien van 2020Fokke & Sukke – Het afzien van 2020

Het jaarlijkse cartoonverzicht van Fokke & Sukke gemaakt door Reid, Geleijnse & Van Tol. Een heerlijke manier om het coronajaar te cancellen. Het jaarlijkse cartoonoverzicht van Fokke & Sukke over een jaar waarin heel wat werd afgezien. Cartoons verschenen eerder in o.a. NRC Handelsblad. Handig voor mensen die graag grappen hamsteren.
Meer informatie / bestellen

Balans: Het ging om meer dan geld alleenBalans: Het ging om meer dan geld alleen – Onno Ruding

Van zijn directiefuncties bij de AMRO Bank en het IMF tot minister van Financiën namens het CDA in Lubbers I en II van 1982 tot 1989: Onno Ruding (1939) kan bogen op een veelzijdige carrière in de politiek en de internationale bankenwereld. Als minister kreeg hij te maken met de stagnerende economie in Nederland (de ‘Dutch disease’), die hij wist te bezweren door de overheidsfinanciën flink te saneren. Hij bestreed de pogingen om de uitgaven en de belastingen verder te verhogen en botste daarbij met de oppositie, maar soms ook met collega-ministers van CDA en VVD.
Bespreking: Onno Ruding, nog meer no-nonsense dan Lubbers
Meer informatie / bestellen

ROCKROCK. Een revolutie in de muziek van de 20e eeuw

Vanaf midden jaren zestig van de 20e eeuw ontstond in nog geen twee decennia een nieuwe, gitaargedreven muziek die de harten veroverde van een complete generatie. Van Britse pioniers als The Beatles, The Rolling Stones en The Who tot Amerikaanse groten als de Eagles, Bruce Springsteen en Guns N’ Roses werd rock een blijvende verrijking van onze cultuur. Hoe kon in zo’n korte tijd zo veel en zulke goede muziek gemaakt worden? Waarom eerst in Engeland? Wat voor jongens waren die eerste rocksterren? Waarom bleef rock altijd zo ‘blank’? Wat maakt rock zo bijzonder?
Meer informatie / bestellen

Vier seizoenen in Damascus - Fernande van TetsVier seizoenen in Damascus – Fernande van Tets

In maart 2018, als de oorlog in Syrië zijn achtste jaar ingaat, verhuist Fernande van Tets naar Damascus. Terwijl om haar heen het Syrische leger de laatste opstandige gebieden door middel van uithongering en bombardementen tot overgave dwingt, leeft zij als communicatiemedewerker voor de Verenigde Naties in de weelde van het Four Seasons Hotel, met de geheime dienst in de lobby. Tijdens het zogeheten ‘jaar van de overwinning’ ziet ze wat die overwinning gekost heeft: een land in puin en een bevolking op drift. Ze praat met Syriërs over hoe zij de toekomst zien.
Fragment: Zo kwam Bashar al-Assad aan de macht
Meer informatie / bestellen

Het geheim van de Gucci-kofferHet geheim van de Gucci-koffer – Pauline Terreehorst

Margarethe Szapáry, geboren Henckel von Donnersmarck, leefde tijdens de gruwelijkste jaren van de twintigste eeuw. Ze gebruikte haar Silezische familiefortuin om in de Lungau, het Oostenrijkse landsdeel waar ze woonde, het leven te verbeteren van de arme mensen om haar heen, voor wie ze een school bouwt, de aanleg van telefoonleidingen betaalt en de teruggekeerde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog aan een boerderij helpt. En ze bouwt er een mooi kasteel dat ze inricht alsof het een museum is. Door de Eerste Wereldoorlog raakt ook zij het grootste deel van haar fortuin kwijt. Erger is dat ze een jaloerse buurjongen heeft. Zijn naam is Hermann Göring.
Meer informatie / bestellen

MohammedMohammed. Van profeet tot legerleider

‘Mohammed’ van Marcel Hulspas is de eerste handzame, populair-wetenschappelijke biografie van de grondlegger van de islam. Hoe is het beeld van Mohammed ontstaan? In dit boek volgen we hem van zijn geboorte tot zijn dood. De auteur baseert zich op de Koran, op de vele verhalen over Mohammed én op recente wetenschappelijke inzichten. Welke verhalen werden er doorverteld? Welke historische feiten liggen daarachter verscholen? Zo komt Marcel Hulspas in dit boek tot zijn eigen visie op Mohammed en biedt een rijk geschakeerd, genuanceerd maar ook onverwacht beeld van het leven van een van de belangrijkste mensen ooit.
Meer informatie / bestellen

Dialogen over BelgiëDialogen over België. Herinneringen, beelden, opvattingen

Achttien bekende Belgen bieden een unieke blik op het Belgische collectieve geheugen. Welke gebeurtenissen, plekken en figuren blijven er hangen in het geheugen van achttien prominente Belgen als ze aan hun land denken? Op deze vraag zochten Franstalige en Nederlandstalige academici gedurende enkele jaren een antwoord. Ze organiseerden ontmoetingen met Belgische duo’s uit uiteenlopende maatschappelijke domeinen: de journalisten Nina Verhaeghe en Christian Laporte, de politici Herman Van Rompuy en Philippe Moureaux, de dichters Dirk Van Bastelaere en Laurence Vielle, de regisseurs Jan Verheyen en Adil El Arbi, de schrijvers Kristien Hemmerechts en Vincent Engel…
Meer informatie / bestellen

De wederopstanding van ChinaDe wederopstanding van China – Frans-Paul van der Putten

De opkomst van China als wereldmacht lijkt een recent fenomeen, maar heeft een lange voorgeschiedenis. De wederopstanding van China volgt de ontwikkeling van China’s rol op het wereldtoneel, vanaf de Opiumoorlogen tot nu. Wat begon als een reactie op Europa’s koloniale invloed is geleidelijk veranderd in het Chinese streven om in de wereld een leidende rol te spelen. China is steeds beter in staat de wereldorde te vormen, maar wordt daardoor ook zelf gevormd. Frans-Paul van der Putten beschrijft hoe China’s relatie met grote mogendheden zich in de afgelopen 180 jaar heeft ontwikkeld.
Meer informatie / bestellen

De Vijfde BeatlesDe Vijfde Beatles – John Schoorl & Paul Onkenhout

Weinig mensen weten dat Johan Cruijff een Vijfde Beatle was. George Best, Eric Idle, Billy Preston, Joey Ramone, Astrid Kirchherr, Hans Boskamp, Muhammad Ali, George Martin Pete Best waren ook allemaal Vijfde Beatles. In dit boek portretteren Volkskrant-journalisten John Schoorl en Paul Onkenhout 64 mannen en vrouwen die onlosmakelijk verbonden zijn met John, Paul, George en Ringo. De een ging met de band de Amsterdamse wallen op (Maup Caransa), een ander was jarenlang hun manager (Brian Epstein), een derde rookte als eerste marihuana met ze (Bob Dylan).
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×