De nieuwsbrief van Historiek (week 44). Met artikelen over het Simon Cephas, een Duits haatgedicht, een Maya-kano, 'heel veel spullen' en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (44/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Wat doen we met de spullen? Leven in een tijd van overvloed

Wat doen we met de spullen? Leven in een tijd van overvloed

Wie sterft, verdwijnt van de aardbodem. Wat achterblijft, zijn de spullen. Wat zeggen die spullen over ons? Toen de Brabantse Jo van Overdijk achttien jaar was, had ze minder dan vijftig bezittingen. Toen ze op negentigjarige leeftijd overleed, waren dat er meer dan tienduizend... Lees artikel

- advertentie -

Drees

Willem Ontdek de wereld van wetenschap in Rijksmuseum Boerhaave. Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis? Welke onderzoekers zaten daarachter en hoeveel impact hebben hun ontdekkingen op ons leven van vandaag? Ontdek meer over hun uitvindingen en denk mee over grote vragen van nu. >>>

Intacte Maya-kano van 1000 jaar oud gevonden
Bij het Mexicaanse schiereiland Yucatán hebben onderwaterarcheologen een goed bewaarde kan uit de Maya-tijd gevonden. Het houten vaartuig is volgens de onderzoekers mogelijk meer dan duizend jaar oud.
Lees meer...
'Belang nationaal slavernijmuseum is evident'
Als het aan de Raad voor Cultuur ligt krijgt Nederland een nationaal museum over het Nederlandse koloniale slavernijverleden. Dat staat in een advies dat de raad samen met de Amsterdamse Kunstraad heeft ingediend bij demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) en de Amsterdamse gemeenteraad.
Lees meer...
God straffe Engeland! - Een Duits haatgedicht
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog oorlog wilde de Duitse schrijver Ernst Lissauer graag zijn steentje bijdragen maar hij werd ongeschikt bevonden voor de militaire dienst. Hij diende de zaak die hem zo nauw aan het hart lag dan maar met de pen, te beginnen met 'Gott strafe England' en het 'Haßgesang gegen England' (1914),
Lees meer...
Fundering toren Grote Kerk in Zwolle aangetroffen
Archeologen zijn in Zwolle tijdens onderzoek in de Luttekestraat gestuit op de fundering van de toren van de Grote Kerk of Sint-Michaelskerk. De resten dateren uit circa 1406. Dat de toren zich in dit gebied bevond was wel duidelijk, maar dankzij de vondst kan de exacte locatie vastgesteld worden.
Lees meer...
Petrus, Simon Cephas en het pausschap
Een schilderij van Rembrandt stelt Petrus voor, die weliswaar “van Joodse afkomst” was, maar die bekeerd was tot het christendom en bovendien tot eerste roomse paus werd uitgeroepen. Dat laatste gebeurde lang na zijn dood en met terugwerkende kracht en Petrus heeft ook nooit de corona triplex gedragen, maar rooms-katholieken nemen dat pausschap toch serieus.
Lees meer...
De Nederlandse soldaten van de paus
Toen de onafhankelijkheid van de Kerkelijke Staat van paus Pius IX werd bedreigd door Italiaanse troepen van koning Victor Emanuel II en een legertje nationalisten onder leiding van Giuseppe Garibaldi, riep de paus vrijwilligers op om de staat te helpen verdedigen. Opmerkelijk genoeg reageerden vooral Nederlandse katholieke jongemannen.
Lees meer...
Een arts in het oude China
De Han Dynastie is in het jaar 17 op zijn hoogtepunt en de hoofdstad van het Chinese rijk vormt het bruisende middelpunt, zowel op economisch als cultureel gebied. Een dag uit het leven van een Chinese arts in die tijd.
Lees meer...
'De Zeven Zussen' en de Pleiaden uit de Griekse mythologie
De boekenreeks De Zeven Zussen van de Ierse schrijfster Lucinda Riley is momenteel mateloos populair. De serie draait om zeven zussen die van hun adoptievader een brief hebben gekregen met aanwijzingen over hun afkomst. In ieder deel staat een andere zus centraal. De namen van deze zussen zijn afgeleid van de zogeheten Pleiaden, zeven nimfen uit de Griekse mythologie.
Lees meer...
Zomertijd en wintertijd, waarom en sinds wanneer?
In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober maart wordt de klok weer een uur achteruit gezet. Het is dan weer wintertijd. Hoe lang doen we dat al, de klok verzetten, en waarom eigenlijk?
Lees meer...
Biografie Erasmus bekroond met Libris Geschiedenis Prijs
Historicus en biograaf Sandra Langereis heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2021 gewonnen met haar boek 'Erasmus: dwarsdenker. Een biografie'.
Lees meer...
Persephone - Godin van de onderwereld
Persephone (Persephoneia) is in de Griekse mythologie de dochter van oppergod Zeus en godin Demeter. Homerus beschrijft in zijn Homerische Hymnen hoe de god Hades haar ontvoert en tot godin van zijn dodenrijk maakt. Met dit verhaal zou de aarde haar vier seizoenen hebben gekregen.
Lees meer...
Yosuke Matsuoka - Controversieel Japans politicus en diplomaat
De Japanse politicus Yosuke Matsuoka verwierf in 1933 internationale naamsbekendheid met zijn toespraak waarin hij de terugtrekking van Japan uit de Volkerenbond aankondigde.
Lees meer...
Viva la Frida! - Leven en kunst van Frida Kahlo
En toen was het eindelijk zover. In aanwezigheid van koningin Maxima gingen de deuren naar de expositie vorige maand eindelijk open. Geïnspireerd op de ruimdenkende ideeën van Frida Kahlo werd daartoe een regenboogkleurige loper uitgerold.
Lees meer...
Rijksmuseum verwerft foto voorouder Beau van Erven Dorens
Op een vroege foto die recent is aangekocht door het Rijksmuseum blijkt een voorouder van televisiepresentator Beau van Erven Dorens te staan. De foto is gemaakt tussen 1852 en 1860 in San Francisco en is één van de oudst bekende fotoportretten van een Nederlander in de Verenigde Staten.
Lees meer...

Uit het archief:

De Hooiplukkers - Een mislukte Spaanse list in Lochem (1590)
In 1590 raakten de Spaanse troepen de belangrijke stad Breda kwijt, dankzij een list van de Nederlandse opstandelingen. Het is een van de bekendste voorvallen uit de Tachtigjarige Oorlog. Veel minder bekend is dat de Spanjaarden in hetzelfde jaar de Gelderse stad Lochem met een list probeerden in te nemen.
Lees meer...
Club van Rome - Grenzen aan de groei (1972)
Het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome, dat in maart 1972 officieel verscheen maar al in augustus 1971 uitlekte, zorgde wereldwijd voor veel commotie. Het rapport had een krachtige impact op het mondiale milieubewustzijn.
Lees meer...
November. Slacht- of jachtmaand?
November ontleent zijn naam ‘negende maand’ aan de vroegere Romeinse kalender, die van maart tot maart liep. Het Latijnse woord ‘novem’ betekent namelijk negen.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 44) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 44) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 38.874 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net