Dark
Light

Intacte Maya-kano van 1000 jaar oud gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto van de gevonden Maya-kano
Foto van de gevonden Maya-kano (INAH)

Bij het Mexicaanse schiereiland Yucatán hebben onderwaterarcheologen een goed bewaarde kano uit de Maya-tijd gevonden. Het houten vaartuig is volgens de onderzoekers mogelijk meer dan duizend jaar oud.

De vondst werd gedaan in een ondergronds meertje in de buurt van de oude stad Chichen Itza, een van de belangrijkste steden van de Maya’s. In deze omgeving zijn nog verschillende oude bouwwerken van de Maya’s te vinden. Het archeologisch onderzoek vond plaats in aanloop naar de aanleg van een nieuw treintraject. Toen de onderzoekers kort rustten bij een zogeheten cenote, een grot die vol staat met water, viel het oog van een van de archeologen op een nauwe doorgang. Daarachter werd de kano aangetroffen. Het vaartuig is ongeveer 1,6 meter lang, 80 centimeter breed en 40 centimeter hoog.

Archeologen bij de cenote
Archeologen bij de cenote (INAH)

Datering

Volgens het Mexicaanse nationaal instituut voor antropologie en geschiedenis (INAH) is de kano mogelijk gebruikt om water mee te vervoeren of om offers mee in het water te leggen. Het is de eerste keer dat een dergelijke intacte kano in dit gebied is gevonden. Eerder zijn wel fragmenten van soortgelijke kano’s gevonden in de Mexicaanse staat Quintana Roo en in de zuidelijke buurlanden Guatemala en Belize.

Na eerste onderzoek denken de archeologen dat het vaartuig dateert uit de periode 830 tot 950 na Christus. De Maya-cultuur bevond zich toen op zijn hoogtepunt en was invloedrijk in grote delen van Mexico en Midden-Amerika. Komende maand wordt de kano onder meer dendrologisch onderzocht en moet meer duidelijk worden over de exacte ouderdom. Ook hoopt men dan te kunnen achterhalen van wat voor soort boom de kano is gemaakt.

Ook interessant: Kano van Pesse, het oudst bekende vaartuig ter wereld

×