Dark
Light

Biografie Erasmus bekroond met Libris Geschiedenis Prijs

Auteur:
1 minuut leestijd
Erasmus - Dwarsdenker
Erasmus - Dwarsdenker (Detail van de boekcover)

Historicus en biograaf Sandra Langereis heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2021 gewonnen met haar boek Erasmus: dwarsdenker. Een biografie. Dat is zondag bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van radioprogramma OVT.

Erasmus. Dwarsdenker
Erasmus. Dwarsdenker – Sandra Langereis
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van twintigduizend euro verbonden. De winnende auteur ontving de prijs zondag uit handen van juryvoorzitter Khadija Arib. Volgens de jury blinkt het boek op alle fronten uit. Het juryrapport meldde verder:

‘Erasmus’ is een fascinerende en leerzame biografie over een van de markantste denkers uit de geschiedenis. Sandra Langereis gaat in haar onderzoek als een detective te werk, en reconstrueert waarom het voor Erasmus van het grootste belang was om in verschillende levensverhalen zijn geboortejaar te verhullen. Dit boek maakt inzichtelijk wat het humanisme en de Renaissance écht hebben betekend en laat zien waarom Erasmus, gedreven door zijn zoektocht naar de oorsprong van taal en verhaal van de Bijbel, een van de grootste humanisten ooit is. In krachtige zinnen laat Langereis de lezer kennismaken met Erasmus als mens, met al zijn goede en slechte eigenschappen. Deze originele biografie laat niet alleen zien dat Erasmus een briljant auteur was, maar ook welke ongekende weerklank zijn pen en woord hadden.

Sandra Langereis publiceerde in 2014 het boek De woordenaar, over de zestiende-eeuwse drukker en uitgever Christoffel Plantijn. Dit boek haalde de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs van dat jaar. De jaarlijkse boekenprijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis.

Boek: Erasmus. Dwarsdenker

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×