Dark
Light

Rijksmuseum verwerft foto voorouder Beau van Erven Dorens

Auteur:
2 minuten leestijd
Portret van Walter van Erven Dorens, anoniem, 1851 - 1860
Portret van Walter van Erven Dorens, anoniem, 1851 - 1860 (Foto: Rijksmuseum)

Op een vroege foto die recent is aangekocht door het Rijksmuseum blijkt een voorouder van televisiepresentator Beau van Erven Dorens te staan. De foto is gemaakt tussen 1852 en 1860 in San Francisco en is één van de oudst bekende fotoportretten van een Nederlander in de Verenigde Staten.

Het gaat volgens het Rijksmuseum om een ingekleurde daguerreotypie van zeer hoge kwaliteit. Het museum kon de naam van de geportretteerde man achterhalen dankzij zijn uniform. Op zijn riem staat namelijk de naam van zijn brandweercorps, Sansome. Op zijn helm staan zijn initialen WVED. Uit archiefonderzoek blijkt dat het gaat om Waltherus Bernardus Alexander Joannes van Erven Dorens die in 1830 in Amsterdam is geboren. In 1851 emigreerde Walter naar de VS en in 1857 nam hij de Amerikaanse nationaliteit aan.

In San Francisco runde hij een Liquor Saloon en was hij lid van de vrijwillige brandweer. Volgens het Rijksmuseum is zijn pose op de foto bijzonder.

“Ten voeten uit, wat niet veel mensen deden. Walter poseert trots als lid van de vrijwillige brandweer, kort nadat zijn woonplaats San Francisco grotendeels in de as is gelegd. Toen hij in 1849 in Amsterdam voor militaire dienst werd gekeurd, werd aangetekend dat hij een lichamelijk gebrek had. Wat dat gebrek precies was, is niet vermeld, maar het weerhield hem er niet van in San Francisco bij de brandweer te gaan.”

Beau van Erven Dorens bij de foto van zijn voorouder
Beau van Erven Dorens bij de foto van zijn voorouder (Foto: Rijksmuseum / Olivier Middendorp)

Luxe cassette

Woensdagochtend is de foto in Amsterdam onthuld door Beau van Erven Dorens. De geportretteerde is een neef van zijn betovergrootvader. Walter van Erven Dorens overleed op dertigjarige leeftijd in India, waar hij mogelijk als stationschef werkte. Hij had geen kinderen.

Volgens Hans Rooseboom, conservator fotografie bij het Rijksmuseum, is het vrij bijzonder dat men de naam van de man heeft weten te achterhalen.

“Van de meeste mensen op foto’s uit deze periode weten we niet wie erop staat. Een dergelijke oude foto van zo’n goede kwaliteit kom je zelden tegen en dan ontdek je ook nog dat er zo’n mooi familieverhaal achter zit.”

De aangekochte foto zit in een met leer beklede cassette, voorzien van vergulde decoraties en is met de hand gedeeltelijk ingekleurd: de uniformjas en de wangen zijn met rood verlevendigd.

Daguerreotypie

De foto is een daguerreotypie van uitzonderlijke kwaliteit. Een daguerreotypie is de oudste vorm van fotografie waarbij de foto wordt gemaakt op een verzilverde koperen plaat. Omdat deze vorm van fotografie zonder negatief werkt, verschijnt de geportretteerde in spiegelbeeld op de plaat en is het niet mogelijk meerdere afdrukken te maken. Om de foto te kunnen nemen moet de geportretteerde lang stilstaan. Daguerreotypieën zijn zeldzaam omdat het maken van een foto zo duur was dat slechts weinig mensen het zich konden veroorloven.

×