De nieuwsbrief van Historiek (week 37). Met artikelen over burgerlijke ongehoorzaamheid in de jaren zeventig, de periode Drees, vogels in de geschiedenis & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (37/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Van orakels tot offerdieren: vogels in de cultuur

Van orakels tot offerdieren: vogels in de cultuur

Gieren en raven die over het slagveld zweefden waren voortekens van een veldslag die slecht zou aflopen. Duitse boeren meenden de prijs van het graan te kunnen afleiden uit het aantal roepjes van de kwartel. Grote, trekkende watervogels zoals zwanen, kraanvogels, reigers en ooievaars brachten de kinderzieltjes mee die datzelfde jaar zouden geboren worden. Plantenfysioloog Marcel De Cleene over de belangrijke rol die vogels spelen in de symboliek, emblemen, heraldiek, rituelen, mythologie, devotie, magie, volksgeloof en onze taal. Lees artikel

- advertentie -

Senia zoekt kennisdelers - Heb je een liefde voor lezen en geschiedenis? En wil je deze kennis uitbreiden en delen? Word dan werkgroeplid bij leescluborganisatie Senia. Als vrijwilliger ben je verantwoordelijk voor het maken van actuele boekenlijsten en het schrijven van leeswijzers. Als werkgroeplid heb je dus een flinke dosis inhoudelijke kennis. Meer info →

Verzet tegen de volkstelling van 1971 en de Kalkarheffing
Burgerlijke ongehoorzaamheid kende in de jaren zeventig verschillende verschijningsvormen. De kracht van een actie kon zitten in de zichtbaarheid of het ontregelende effect ervan, maar af en toe was het ook de macht van het getal die telde. Vooral vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid waarbij burgers de hun opgelegde wettelijke plichten negeerden, kenden soms grote aantallen deelnemers.
Lees bericht...
Het rampjaar van Zutphen (1572)
De plundering en uitmoording van Zutphen na de inname van de stad in november 1572 is in de geschiedschrijving over de Tachtigjarige oorlog een van de grote gruweldaden van de Spanjaarden geworden.
Lees bericht...
Uitzonderlijk oorlogsverhaal: hoe het Duitse marine-archief behouden bleef
Kort voor de Duitse capitulatie op 7 mei 1945 wisten gespecialiseerde Britse en Amerikaanse commandoteams eind april beslag te leggen op een zeer bijzondere en zeer grote buit: het complete archief van de Duitse marine.
Lees bericht...
De vijf beste geschiedenisboeken van 2022
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt.
Lees bericht...
De periode-Drees was helemaal niet zo gezapig
De Nederlandse politiek in de jaren vijftig heeft een gezapig imago. Van Haags gekrakeel was zelden sprake, zo wordt vaak gedacht over deze periode. Dat beeld klopt niet.
Lees bericht...
Bijna helft van de musea in de rode cijfers
De Nederlandse museumsector heeft het lastig. Uit cijfers van de Museumvereniging blijkt dat 43 procent van de musea het jaar met rode cijfers afsloot. Vooral kleinere musea, gemeentelijke musea en particuliere musea hebben het volgens de vereniging financieel zwaar.
Lees bericht...
Goud van de Gouden Koets afkomstig uit Suriname
De makers en initiatiefnemers van de Gouden Koets gingen er prat op dat het geschenk aan de nieuwe vorst Wilhelmina het hele toenmalige Koninkrijk der Nederlanden moest representeren. Zo is in de koets vlas verwerkt uit Zeeland, leer uit Brabant, hout uit Java en ivoor uit Sumatra. Suriname leek echter niet te zijn vertegenwoordigd.
Lees bericht...
18e-eeuws behangsel gevonden in Portugese Synagoge
Tijdens werkzaamheden in de Portugese Synagoge in Amsterdam zijn onverwacht enkele achttiende-eeuwse linnen behangsels aangetroffen. De behangsels lagen in twee verborgen tussenruimtes in de hechal, de grote kast waarin de Torarollen worden bewaard.
Lees bericht...
Rek met kannen ontdekt achter Melkmeisje van Vermeer
In aanloop naar een grote tentoonstelling over schilder Johannes Vermeer heeft het Rijksmuseum recent onderzoek laten doen naar het beroemde schilderij 'Het melkmeisje'.
Lees bericht...
Drentse vluchtelingenhulp tijdens de Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) stelde Nederland zich politiek neutraal op, maar de gevolgen van de oorlog waren zeker voelbaar. Niet in de laatste plaats door de toestroom van vluchtelingen.
Lees bericht...
Philips en Jenny Visser op ontdekkingsreis in Centraal-Azië
Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Philips Visser en Jenny Visser-Hooft op expeditie gingen in de Karakoram. De eerste Nederlandse expeditie naar de bergen van Centraal-Azië in 1922.
Lees bericht...
Arthur Ashe – Amerikaans tenniskampioen
Tijdens de US Open is zijn naam geregeld te horen: Arthur Ashe. Het center court van dit grandslamtoernooi is namelijk naar de Amerikaanse tennisser vernoemd. Wie was hij?
Lees bericht...

Uit het archief:

De Heuvel der Kruisen in Litouwen
Bij de stad Siauliai in Litouwen bevindt zich een bijzonder monument. Op een kleine heuvel hebben bedevaartgangers in een periode van ongeveer tweehonderd jaar duizenden kruisen geplaatst, waardoor een spectaculair beeld is ontstaan.
Lees bericht...
De bizarre begrafenis van koning Willem III
Op 25 november 1890 stierf koning Willem III (1817-1890), na een beroerte gehad te hebben. Zijn begrafenis verliep allesbehalve vlekkeloos.
Lees bericht...
De mulo, carrièreschool voor het ‘gewone’ volk
Met de komst van de mulo in 1857 zette de overheid in op een onderwijstype dat leerlingen voorbereidde op een baan.
Lees bericht...
Top 50 Griekse woorden in het Nederlands
Het Grieks heeft een enorme invloed gehad op talen wereldwijd. Ook op het Nederlands. Wat zijn de vijftig fraaiste Nederlandse woorden die op het Grieks teruggaan?
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 37) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 37)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.634 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net