Historiek Online geschiedenismagazine
‘Goeie Mie’ (1839-1915) – Gifmengster uit Leiden

'Goeie Mie' - Een verhaal over gif en geldzucht

Het verhaal van Maria Catharina Swanenburg (1839-1915), ook wel bekend als Goeie Mie. Zij is de grootste seriemoordenares uit de Nederlandse geschiedenis. Tussen circa 1864 en 1883 vermoordde ze tientallen familieleden en buurtgenoten met arsenicum. Pas in december 1883 kwamen haar misdaden, dankzij een oplettende arts, misdaden aan het licht. Lees artikel

Waarom wil de regering onze dochters hebben?
Op 25 maart 1942 ontvangen bijna duizend joodse meisjes uit Poprad, Slowakijke, een oproep om te komen werken voor de overheid. Ze melden zich op het station in hun beste kleren, trots dat ze zich nuttig kunnen maken voor hun land. In plaats daarvan worden ze naar Auschwitz gestuurd. Slechts enkelen keren terug.
Lees meer...
Suzanne Noël, pionier van de plastische chirurgie en feministe
Suzanne Noël, ook bekend als Madame Noël, was een van de eerste Franse plastisch chirurgen. Ze stond bekend om haar face-lifttechniek en was tevens een zeer actieve feministe.
Lees meer...
‘Cherry’ Ingram, milieubeschermer lang voordat term populair werd
Toen botanicus Collingwood Ingram in 1902 Japan bezocht werd hij verliefd op de kersenbloesem, de sakura. Tijdens een bezoek ruim twintig jaar later was hij geschokt door de achteruitgang in soortendiversiteit. Een gekloonde kers domineerde het landschap en was symbool van de expansiedrift van het land. Duizenden kilometers verderop, op het landgoed van Ingram in Kent, floreerde de oorspronkelijke bloesem nog steeds.
Lees meer...
Had-je-me-maar - Zwerver in de Amsterdamse gemeenteraad
Onder de bijnaam ‘Had-je-me-maar’ (ook wel gespeld als Hadt-je-me-maar, Hadjememaar of Hadden-jullie-me-maar) slaagde een bekende Amsterdamse zwerver er in 1921 in om verkozen te worden in de Amsterdamse gemeenteraad.
Lees meer...
Friedrich Guggenberger (1915-1988) - U-boot-commandant
Friedrich Guggenberger was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de meest succesvolle U-Bootcommandanten van de Duitse Kriegsmarine.
Lees meer...
Historiek heeft een eigen winkel:
De winkel van Historiek
Het Oostenrijks-Habsburgse keizerrijk

Het Oostenrijks-Habsburgse keizerrijk - #longread

Opkomst en neergang van het machtigste Europese vorstenhuis ooit. Lees artikel

Oxford-professor Dirk Obbink verdacht van handel in gestolen papyri
De Britse politie heeft de Amerikaanse oudheidkundige Dirk Obbink gearresteerd op verdenking van handel in gestolen papyri.
Lees meer...
Loes van Overeem - De "Witte Engel" van Amersfoort
De Nederlandse Rode Kruis-medewerkster Loes van Overeem maakte zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hard voor een betere behandeling van gevangenen.
Lees meer...
Verkikkerd op iemand zijn - Herkomst en betekenis
Als je 'verkikkerd' op iemand bent, heb je mogelijk vlinders in de buik. Je ziet het in ieder geval helemaal zitten in een bepaald persoon en bent misschien zelfs verliefd.
Lees meer...
Museaal beademingsapparaat inspireert onderzoekers TU Delft
Een team van de TU Delft heeft een beademingsapparaat ontwikkeld dat kan helpen bij de tekorten in de zorg tijdens de coronacrisis. Bijzonder is dat studenten van de universiteit zich bij het samenstellen van dit nieuwe apparaat lieten inspireren door een beademingsapparaat uit de jaren zestig.
Lees meer...
KAIS - Een gewaagde redding in Nieuw Guinea (1944)
KAIS is het verhaal van een verkenningsmissie boven de Vogelkop die dramatisch afloopt. De bemanning van een Amerikaanse bommenwerper crasht in een enorm moeras in Nieuw Guinea.
Lees meer...
Capitulaties van Duitse troepen in 1945
Vrijdag 5 mei 2020 om 08.00 uur is precies vijfenzeventig jaar na de herwonnen vrijheid van Nederland.
Lees meer...
De Badense revolutie (1848)
Het groothertogdom Baden was in vergelijking met de andere Duitse staten relatief liberaal. Radicalen wilden in 1848 niettemin de monarchie omver werpen en een republiek stichten, naar het voorbeeld van de Franse februarirevolutie.
Lees meer...
Romulus en Remus en de stichting van Rome (ca. 753 v.Chr.)
Al vrij vroeg in de geschiedenis van Rome kwam men tot de conclusie dat Romulus en Remus ook onderdeel waren van de Griekse mythologische wereld. De door een wolvin gezoogde jongetjes waren volgens Romeinse verhalenvertellers namelijk afstammelingen van een Trojaanse vluchteling.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 17) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 17) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 30.855 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net