Dark
Light

Museaal beademingsapparaat inspireert onderzoekers TU Delft

2 minuten leestijd
Het beademingsapparaat uit de jaren zestig
Het beademingsapparaat uit de jaren zestig (Collectie Boerhaave)

Een team van de TU Delft lanceert vandaag een nieuw type beademingsapparaat dat kan helpen bij de tekorten in de zorg tijdens de coronacrisis. Bijzonder is dat studenten van de universiteit zich bij het samenstellen van dit nieuwe apparaat lieten inspireren door een beademingsapparaat uit de jaren zestig uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave.

De studenten leenden dit apparaat van het museum en bestudeerden de werking van het zuiver mechanische apparaat, dat dus geen elektronica bevat. De studenten kregen het museumstuk aan de praat en haalden hem onderdeel voor onderdeel uit elkaar om op ideeën te komen. Museum Boerhaave:

“Het apparaat bleek zo ingenieus in elkaar te zitten, dat ze het als basis voor hun plannen hebben gebruikt. Hiermee werden wel museale regels geschonden, want objecten in de collectie mogen normaliter niet worden aangezet of uit elkaar worden gehaald. Voor dit doel maakte het museum een uitzondering.”

De belangrijkste focus van de studenten was om een beademingsapparaat te maken op basis van goede beschikbaarheid van onderdelen. Het door hen ontwikkelde apparaat is dus eenvoudig te bouwen en te repareren, ook in minder ontwikkelde landen. Projectleider Gerwin Smit:

“In het originele apparaat is de luchtbevochtiger gemaakt van een snelkookpan, de versnellingsbak van een fietsnaaf. Het lijkt onlogisch om deze onderdelen in een medisch apparaat te zetten, maar het is bij nader inzien super slim. Deze onderdelen zijn zeer betrouwbaar en ruimschoots voorradig.”

Schema van het ontwikkelde beademingsapparaat
Schema van het ontwikkelde beademingsapparaat (Afb: Boerhaave)

Prototype

De drukcurves die het apparaat oplevert en het bijbehorende monitoringsystem luisteren zeer nauw om te kunnen voldoen aan de medische ondersteuning. Om die reden riepen de onderzoekers hulp in van andere studierichtingen om de curves te optimaliseren. De fietsnaaf werd voor dat doel vervangen door een instelbare motorregeling. Daarnaast gaven intensivisten en militaire artsen regelmatig input om het apparaat in de medische praktijk goed te laten functioneren. Het prototype dat nu ontwikkeld is, is aangemeld voor medische certificering. Een volgende stap van het team is het werven van fondsen en van bedrijven die het apparaat gaan produceren. Het projectteam is al benaderd door verschillende landen, zoals Guatemala, waar grote vraag is naar dergelijke praktische oplossingen.

Museumdirecteur Amito Haarhuis geeft aan het “fantastisch” te vinden dat een nieuwe generatie uitvinders zich laat inspireren door oplossingen uit het verleden.

Boek: Het orakel – De man die de geneeskunde opnieuw uitvond

×