Beroemde films van cineast Bert Haanstra

Honderdste geboortedag Bert Haanstra

Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat Nederlands bekendste cineast Bert Haanstra werd geboren. Hij werd vooral bekend door zijn documentaires en films als ‘Fanfare’ en ‘Glas’ waarmee hij in 1960 een Oscar won. De cineast werd op 31 mei 1916 geboren in Espelo en groeide op in Twente en Salland. Vanaf 1934 werkte hij als persfotograaf in Amsterdam. Na de oorlog werd hij professioneel filmer. In 1949 kwam Haanstra’s eerste film uit De Muiderkring herleeft, daarna maakte hij Spiegel van Holland, waar hij in Cannes de Grand Prix du Court Métrage mee won.

Boek: In het voetspoor van Bert Haanstra – Beleef zijn leven en werk in 9 wandelingen

- advertentie -Na zijn eerste prijs volgden verschillende succesvolle films en documentaires, waaronder Fanfare, een film die werd opgenomen in Giethoorn en beschouwd wordt als een van de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. De film trok maar liefst 2,6 miljoen bioscoopbezoekers.
Oscar (-nominaties)

Voor zijn documentaire Glas, over het productieproces en het ambtelijk blazen van glas, ontving Haanstra in 1960 een Oscar. Met de films Alleman (1963) en Bij de beesten af (1963) sleepte hij daarnaast nog Oscarnominaties in de wacht. De drie films op een rijtje:


- advertentie -
Bert Haanstra was Officier in de Orde van Oranje Nassau en overleed in 1997 op 81-jarige leeftijd. In het kader van zijn honderdste geboortedag verscheen het boek In het voetspoor van Bert Haanstra – Beleef zijn leven en werk in 9 wandelingen. In 1996 werd de Bert Haanstra Oeuvreprijs van de Nederlandse film ingesteld door het Nederlands Filmfonds.

Favoriete Haanstra-fragment van de redactie
Boek: In het voetspoor van Bert Haanstra – Beleef zijn leven en werk in 9 wandelingen

Meer historische video’s

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: