/

Beroemde films van cineast Bert Haanstra

Honderdste geboortedag Bert Haanstra
Bert Haanstra tijdens de opnames van de film 'De Zaak M.P.', 1960 (cc - NA - Anefo)
Bert Haanstra tijdens de opnames van de film 'De Zaak M.P.', 1960 (cc - NA - Anefo)

Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat Nederlands bekendste cineast Bert Haanstra werd geboren. Hij werd vooral bekend door zijn documentaires en films als ‘Fanfare’ en ‘Glas’ waarmee hij in 1960 een Oscar won. De cineast werd op 31 mei 1916 geboren in Espelo en groeide op in Twente en Salland. Vanaf 1934 werkte hij als persfotograaf in Amsterdam. Na de oorlog werd hij professioneel filmer. In 1949 kwam Haanstra’s eerste film uit De Muiderkring herleeft, daarna maakte hij Spiegel van Holland, waar hij in Cannes de Grand Prix du Court Métrage mee won.

Boek: In het voetspoor van Bert Haanstra – Beleef zijn leven en werk in 9 wandelingen

Na zijn eerste prijs volgden verschillende succesvolle films en documentaires, waaronder Fanfare, een film die werd opgenomen in Giethoorn en beschouwd wordt als een van de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. De film trok maar liefst 2,6 miljoen bioscoopbezoekers.

Oscar (-nominaties)

Voor zijn documentaire Glas, over het productieproces en het ambtelijk blazen van glas, ontving Haanstra in 1960 een Oscar. Met de films Alleman (1963) en Bij de beesten af (1963) sleepte hij daarnaast nog Oscarnominaties in de wacht. De drie films op een rijtje:Bert Haanstra was Officier in de Orde van Oranje Nassau en overleed in 1997 op 81-jarige leeftijd. In het kader van zijn honderdste geboortedag verscheen het boek In het voetspoor van Bert Haanstra – Beleef zijn leven en werk in 9 wandelingen. In 1996 werd de Bert Haanstra Oeuvreprijs van de Nederlandse film ingesteld door het Nederlands Filmfonds.

Favoriete Haanstra-fragment van de redactie

Bekijk meer over:

Tip, Video

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: