Nieuwsberichten en achtergrondverhalen over de Eerste Wereldoorlog, de Grote Oorlog van 1914-1918. De oorlog begon op 28 juli 1914 en duurde tot 11 november 1918. Deze laatste dag ging hierdoor de geschiedenisboeken in als wapenstilstandsdag. De gevechten vonden met name in Europa plaats, maar ook in de verschillende koloniรซn werd strijd geleverd. Vanaf 1917 namen de Verenigde Staten deel aan de strijd.
Directe aanleiding (de lont in het kruitvat) voor het mondiale conflict was de moord op Frans Ferdinand, troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, en zijn vrouw Sophie Chotek in Sarajevo door de Bosnisch-Servische nationalist Gavrilo Princip. Hem als hoofdschuldige aanwijzen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog gaat echter veel te ver. Er smeulde al van alles en eigenlijk was het al enige tijd wachten op een oorlog. Gavrilo Princip was 'slechts' de man die de lont in het kruitvat stak. Het bekendst werd de strijd aan het westfront. De Duitsers probeerden via Belgiรซ en Luxemburg snel de Franse hoofdstad Parijs te bereiken. Nadat de opmars was gestuit verschansten de strijdende partijen zich in loopgraven. Bij de slagen die vanuit die loopgraven werden uitgevochten vielen zeer veel slachtoffers en werd ook voor het eerst op grote schaal gifgas ingezet. Nederland voerde een neutraliteitspolitiek en wist met succes buiten de oorlog te blijven. Wel kreeg het land te maken met veel vluchtelingen. Op deze pagina vind je artikelen over de Grote Oorlog. Nieuws, achtergronden en bijvoorbeeld verhalen van WOI-kenner Hans Andriessen, maar ook besprekingen van boeken over de Eerste Wereldoorlog. Natuurlijk vind je hier ook veel informatie over de Duitse keizer Wilhelm II die na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte en zijn intrek nam in Huis Doorn.
Maar liefst 139 begraafplaatsen en herdenkingssites van de Eerste Wereldoorlog hebben vanaf deze week de status van werelderfgoed. Dat heeft VN-organisatie Unesco besloten. Het gaat om locaties in Vlaanderen, Walloniรซ en Frankrijk.
De Menenpoort, in het Engels bekend als de Menin Gate, is een belangrijk oorlogsmonument in de Belgische stad Ieper. Het monument herdenkt de tienduizenden Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden en van wie de lichamen nooit gevonden of geรฏdentificeerd zijn.
"De grond zit zo vol gaten en littekens, is uit elkaar gereten door granaten en ligt vol verwrongen prikkeldraad, dat het jaren zal duren voordat hij weer begaanbaar is, maar ik zou een mooie weg maken in het โniemandslandโ tussen de linies, met paden voor pelgrims die te voet gaan en ik zou bomen planten voor schaduw, en fruitbomen, zodat
Hoewel Nederland neutraal was, ging de Eerste Wereldoorlog niet zomaar aan Nederland voorbij. Honderdduizenden Nederlanders werden gemobiliseerd om de neutraliteit gewapende hand te verdedigen. En er vochten en stierven Nederlanders aan het front.
Terwijl de Eerste Wereldoorlog op de slagvelden onbarmhartig slachtoffers maakte, wekte een internationale socialistische conferentie in het Zwitserse dorpje Zimmerwald opzien in Europa. Van de achtendertig afgevaardigden die zich daar begin september 1915 tegen de oorlog uitspraken, kwam er รฉรฉn uit Nederland: dichteres/politica Henriette Roland Holst.
โDe aanslagpleger was bekend bij de diensten.โ Een veelgebruikt zinnetje in nieuwsberichten over terrorisme, maar ook een zinnetje dat veel vragen oproept. Welke diensten dan? Wat weten die diensten precies? En welke 'diensten' kenden Nederland eigenlijk ten tijde van de Eerste en Tweede Wereldoorlog?
De Franse badplaats Sainte-Adresse ligt aan het uiterste puntje van de monding van de Seine, langs steile rotsen vlakbij de grote havenstad Le Havre. Hoewel op meer dan 300 kilometer van de Belgische grens, was ze gedurende vrijwel de hele Grote Oorlog de zetel van de Belgische regering.
Er zijn van die plekken waar de geschiedenis met dikke plakken op de bodem ligt. Je hoeft er niet naar te zoeken, het dringt zich aan je op, of je nu wil of niet. Eรฉn zoโn plek is de Vlaamse Westhoek, het westelijkste stukje Vlaanderen, de regio rondom Ieper. Iets meer dan een eeuw geleden vond er een verschrikkelijke veldslag
De Britse verpleegster Flora Sandes trad tijdens de Eerste Wereldoorlog toe tot het Koninklijk Servisch leger. Ze was de enige Britse vrouw die officieel als soldaat in deze oorlog diende.
Het verhaal over Adolf Hitler tijdens de Eerste Wereldoorlog ontrafelen is niet eenvoudig. Er circuleren tal van verzinsels over deze periode in zijn leven, voornamelijk in de wereld gebracht door hemzelf.
Het scenario van de oorlogsfilm is gebaseerd op een Duitse roman uit 1929 van Erich Maria Remarque. Dit boek verscheen onder de titel 'Im Westen nichts Neues' en werd in Nederland uitgebracht als 'Van het westelijk front geen nieuws'.
Luckas Vander Taelen is gefascineerd door de rol die het toeval speelt in een mensenleven. Zonder toeval had hij nooit bestaan. Zijn bijzondere ontstaansgeschiedenis vertelt hij aan de hand van brieven die zijn grootvader in de loopgraven schreef.
In 1914 trok Adolf Hitler als vrijwilliger naar het front. De 25-jarige soldaat kwam in de Vlaamse Westhoek terecht. Tussen Geluwe en Geluveld overleefde hij zijn vuurdoop in een van de heftigste en kritiekste gevechten van de oorlog, de Eerste Slag bij Ieper. Daarna diende hij als koerier.
Bij het einde van de Eerste Wereldoorlog kreeg Belgiรซ het Duitse gebied rond Eupen en Malmedy. Een bescheiden gebiedsuitbreiding, hoewel sommigen meer hadden gewild.
Vrijdag gaat op Netflix de film 'All Quiet on the Western Front' in premiรจre. Het is de derde verfilming van het ultieme antioorlogsboek uit 1929 van de Duitse WO1-veteraan Erich Maria Remarque. De verfilming uit 1930 zorgde voor beroering.
Ruim honderd jaar geleden ging de Britse jeugd op pad om wilde kastanjes te verzamelen. Niet om er mee te knutselen, maar om er voor te zorgen dat de Britse kanonnen aan het Westfront konden blijven bulderen.
Wanneer we omringd worden door schadelijke gassen is de nood aan de man. Een gasmasker kan in dat soort gevallen uitkomst bieden. Sinds wanneer zijn er maskers die in staat zijn giftige chemicaliรซn uit de lucht te filteren?
Oekraรฏne behoorde bepaald niet tot de winnaars van de Eerste Wereldoorlog, maar was wel een van de naties die dankzij deze oorlog een eigen staat wisten te creรซren.
Satirische tekeningen en spotprenten waren zeer populair tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze verschenen in kranten en tijdschriften en kregen geregeld ook een plek op ansichtkaarten en affiches. Voor de verschillende mogendheden waren de tekeningen ook van belang omdat ze de publieke opinie konden beรฏnvloeden of bepaalde gebeurtenissen uit konden vergroten. Tijdens de oorlog verschenen er ook verschillende satirische kaarten van
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) stelde Nederland zich politiek neutraal op, maar de gevolgen van de oorlog waren zeker voelbaar. Niet in de laatste plaats door de toestroom van vluchtelingen.
Honderdduizend Joden vervulden in de Eerste Wereldoorlog militaire dienst in het Duitse leger, hoewel dit al tijdens de oorlog werd ontkend door rechts-radicale antisemieten in wier wereldbeeld Joden slechts oorlogsprofiteurs en lijntrekkers konden zijn.