Charles Alfred Bartlett en de ondergang van de HMHS Brittanic

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zonk voor de Griekse kust het hospitaalschip HMHS Brittanic, een zusterschip van de Titanic. Lange tijd bleef het onzeker of het schip werd getorpedeerd of in botsing kwam met een mijn. Pas recent werd duidelijk wat er precies gebeurde.

Personeelsvertrekken Huis Doorn open voor publiek

Museum Huis Doorn heeft de historische dienstvertrekken die zich tijdens de ballingschap van Wilhelm II op de zolder van Huis Doorn bevonden in oude glorie hersteld. Vanaf juli zijn deze personeelsvertrekken te bezoeken via een special tour.

De angst voor de volgende oorlog

Angst dat een volgende oorlog wordt beheerst door een nieuwe generatie wapens die nog gevaarlijker en meedogenlozer is dan de vorige is van alle tijden. Na de Eerste Wereldoorlog werd er in Nederland druk gespeculeerd over gepantserde oorlogsmachines, vliegtuigen, gifgas en een dodelijke energiestraal.

Klaprozen in Verdun en bevers en beren in Tsjernobyl

In ‘Verlaten oorden’ beschrijft de Schotse journaliste Cal Flyn verschillende van locaties, zoals de ‘vervreemdingszone’ rondom de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne en de voormalige slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog bij Verdun in Frankrijk. Op deze plaatsen gedijen flora en fauna over het algemeen goed, hoe vervuild, verarmd en gevaarlijk

‘The Great Escape’ op Urk

Urk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Aan de rand van het toenmalige eiland stond in 1915 een met prikkeldraad omheinde houten barak. Daar waren Belgische, Franse en Engelse officieren ondergebracht die eerder vochten in de Grote Oorlog.

Aleksej Broesilov (1853-1926) en het Broesilov-offensief

De naam van Aleksej Broesilov wordt in de geschiedenisboeken vooral vermeld omwille van het naar hem vernoemde Russische offensief dat door veel historici als één van de meest belangrijke maar tegelijkertijd ook één van de meest bloedige wordt beschouwd die tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsgreep.

Waarom noemen we Engelse soldaten ‘Tommies’?

Tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werden Engelse soldaten vaak Tommies genoemd. Deze bijnaam danken de soldaten volgens de overlevering aan een veldslag die eind achttiende eeuw bij het Brabantse plaatsje Boxtel werd geleverd.

Op weg naar Duitse re-integratie na de Eerste Wereldoorlog

Bij de oprichting van de Volkenbond op 25 januari 1919 wordt aan Duitsland het lidmaatschap ontzegd. Het vergt veel onderhandelingen, maar dankzij de inspanning van nieuwe politieke leiders wordt in 1926 na het sluiten van het verdrag van Locarno Duitsland toegelaten als volwaardig lid van de Volkenbond.

1 2 3 27