Het in Keulen horen donderen – Herkomst van de uitdrukking
Al iemand heel verbaasd kijkt, wordt wel eens gezegd dat de persoon in kwestie "het in Keulen hoort donderen". Waar komt die uitdrukking vandaan?
Artikelen over de geschiedenis van taal, met uiteraard met name berichten over de Nederlandse taalgeschiedenis. Bekijk ook deze overzichtspagina met historische uitdrukkingen en historische woordbetekenissen.
Lijst: Historische uitdrukkingen
[mailpoet_form id=”6″]
Overzicht van boeken over de (Nederlandse) taalgeschiedenis
Al iemand heel verbaasd kijkt, wordt wel eens gezegd dat de persoon in kwestie "het in Keulen hoort donderen". Waar komt die uitdrukking vandaan?
Als ergens de draak mee gestoken wordt, drijft men ergens de spot mee. Er wordt gekkigheid gemaakt of iemand wordt te kijk gezet. Volgens taalkundigen is de herkomst van deze zegswijze terug te voeren op de legende van Sint-Joris en de draak.
Niet zwanzen, hé! Zo luidt de (Belgische) uitdrukking die verbazing, twijfel, ongeloof… vertolkt. Vaak draait het rond een grap, een kwajongenstreek. Zwanzers nemen medemensen graag beet. Altijd met een olijke, vaak absurde en toch verfijnde kwinkslag.
Bij deze strafschop doet men alsof als er hard op doel geschoten gaat worden, maar in plaats daarvan neemt men een zacht stiftje, waarbij de bal langzaam over de al naar een hoek gedoken keeper zeilt.
Dit gezegde is al eeuwenoud. Waar komt 'iets onder de leden hebben' eigenlijk vandaan?
Vrij onbekend bij veel mensen is dat dit liedje waarschijnlijk slaat op een historisch figuur: de zeevaarder Jan Huygen van Linschoten (1563-1611).
De term poepchinees valt soms als scheldwoord. Waar komt deze bijzonder denigrerende term vandaan en wat wordt er precies mee bedoeld?
Als iemand aan het zwetsen is, verkoopt de persoon in kwestie lariekoek. Het is flauwekul wat beweerd wordt. Larie. Waar komt het woord 'lariekoek' eigenlijk vandaan?
Janhagel is vooral bekend vanuit het schap met koekjes in de supermarkt. Dit traditionele koekje wordt al zeker sinds de achttiende eeuw gebakken. Het woord janhagel kennen we daarnaast ook als ouderwets scheldwoord voor het gepeupel.
De uitdrukking 'bot vangen' (ook wel botvangen) heeft een negatieve klank. Degene die bot vangt, faalt en bereikt zijn of haar doel niet. Waar komt dit gezegde vandaan?