Een Bijbelse uitdrukking die nog steeds geregeld gebruikt wordt, is ‘zijn licht niet onder de korenmaat zetten’. Het gezegde wordt gebruikt in het Nieuwe Testament, in het Bijbelboek Mattheüs.
Veel mensen zeggen het vaak achteloos, zonder dat ze precies weten waar de zegswijze vandaan komt: ‘Ik heb een donkerbruin vermoeden dat…’ Waar komt de uitdrukking eigenlijk vandaan?
Wie op zijn strepen gaat staan, laat overduidelijk niet met zich piepelen. Waar komt deze uitdrukking, die nog altijd veelvuldig wordt gebruikt, eigenlijk vandaan?
Wanneer iemand je toeroept dat je een ‘minkukel’ bent, is dat geen compliment. WHoe komen we aan dit bijzondere scheldwoord?
De uitdrukking 'iemand een vlieg afvangen', Waar komt deze zegswijze vandaan en wat is de betekenis van deze uitdrukking?
'Een fluitje van een cent' is een van de vele spreekwoorden en gezegden die betrekking heeft op geld. Wat betekent een fluitje van een cent, ook wel eens uitgedrukt als 'een fluitje van een oortje' precies?
Soms hoor je in de media weleens de zegswijze ‘het Heintje Davids-effect’ voorbijkomen. De uitdrukking verwijst naar een persoon, dat is wel duidelijk. Maar naar wie?
Iemand die nogal op zichzelf is en zich onverstoord en eigenzinnig door het leven slaat, wordt in Nederland wel eens een eigenheimer genoemd. Maar eigenlijk is het een aardappel.
Als een vergadering zeer rommelig verloopt en nogal lang duurt, zegt men wel eens dat er sprake is van een “Poolse landdag”. Waarom eigenlijk?
Een lelijk eendje is iemand die het niet zo getroffen heeft, maar uiteindelijk goed terechtkomt en knapper is dan hij of zij denkt. Waar komt deze bekende zegswijze vandaan?
Wanneer iemand onzin of leugens uitkraamt, worden er geregeld termen als lulkoek, kletskoek, leuterkoek en lariekoek ingegooid om het gedraai en gelieg taalkundig mooi te verwoorden. Waar komen dit soort begrippen eigenlijk vandaan?
Een uiltje knappen doen we allemaal wel eens. Vrijwel iedereen weet eigenlijk wel wat deze uitdrukking betekent. Wie een uiltje knapt, doet een lekker en relaxed dutje om even bij te komen en uit te rusten.
Als je iemand een carte blanche geeft, dan verstrek je een onbeperkte volmacht. De persoon die de carte blanche krijgt, heeft dus de vrije hand om de zaken aan te pakken op de manier die hij of zij zelf wil. Er zijn geen restricties. Waar komt deze woordcombinatie eigenlijk vandaan?
In de Romeinse tijd waren op veel plekken in het landschap mijlpalen of mijlstenen (milliaria) te vinden. Deze palen werden met name geplaatst langs de beroemde verharde lange-afstandswegen van de Romeinen.
De uitdrukking een ‘kink in de kabel’ (hebben) komt geregeld voorbij in de media. Wanneer wordt deze uitdrukking gebruikt en wat is de betekenis hiervan?
De uitdrukking 'lingua franca' is een bijzondere Latijnse term, die veel mensen weleens gehoord hebben. Minder duidelijk is wat het precies betekent en waar dit begrip vandaan komt.
Iemand die ‘van wanten weet’ is een echte ‘aanpakker’ en weet wat doorzetten is. Zo’n persoon staat dus z’n mannetje en gaat ervoor als zich een project aandient. Waar komt deze bijzondere uitdrukking vandaan?
Ondanks de devaluatie van het begrip in de volksmond, blijft het zo dat de redacties en journalisten van gevestigde media het woord fascisme niet zomaar voor van alles en nog wat gebruiken.
Als je ergens van baalt, dan zit er iets niet mee. Je hebt een wedstrijd verloren of een klus verliep niet zoals je vooraf had gewenst. De uitdrukking wordt vrij algemeen gebruikt, maar tamelijk onbekend is waar hij vandaan komt.
De Latijnse uitdrukking 'Nomen est omen' wil zeggen dat de naam van iets of iemand een voorteken (omen) is. Veel Romeinen hechtten grote waarde aan namen en meenden dat deze iets zeiden over het lot van de dragers.
Als je buiten westen raakt, ben je er even niet meer helemaal bij. Je hebt je bewustzijn verloren en bent niet meer “bij je positieven”. Waar komt deze zegswijze eigenlijk vandaan?