Wat zijn Arabieren?

De term Arabieren, in het enkelvoud Arabier, is bij de meeste mensen wel bekend. Toch vinden velen het lastig om dit begrip duidelijk te omschrijven. Waar komt het begrip Arabier vandaan? En wat zijn Arabieren eigenlijk voor bevolkingsgroep?

Bij de pinken zijn – Betekenissen en herkomst

Als iemand bij de pinken is, wordt die persoon gezien als snel, slim of bijdehand. Vroeger betekende het vooral zuinig zijn. In geen enkel geval verwijst het woord pink naar de kleine vinger. Waar komt de uitdrukking ‘bij de pinken zijn’ dan vandaan?

Onder zeil gaan – Betekenis en herkomst

Wie onder zeil gaat, gaat meestal niet echt onder een zeildoek liggen. Al kwam het vroeger wel voor. ‘Onder zeil gaan’ betekent vertrekken of gaan slapen. Waar komt deze uitdrukking vandaan?

Met zijn ziel onder de arm lopen

Het is een bekend gezegde: ‘met zijn ziel onder de arm lopen’. Of: zij loopt met haar ziel onder de arm. Waar komt dit gezegde eigenlijk vandaan?

Boreas en de ‘boreale wereld’

Binnen de Griekse mythologie geldt Boreas als de personificatie van de noordenwind. Hij zou zeelieden een gunstige wind bezorgen door met een schelp vanuit het noorden te blazen. Het noorderlicht (aurora borealis), een sensationeel natuurverschijnsel dat tijdens de kortste maanden van het jaar soms boven de noordpoolhemel is te zien,

Eerst het zuur, dan het zoet – Betekenis en herkomst

“Eerst het zuur, dan het zoet”. Hiermee wil men aangeven dat er een moeilijke (zure) periode aanbreekt, maar dat er daarna weer betere (zoete) tijden aankomen. Soms wordt beweerd dat deze uitdrukking afkomstig is uit het zestiende-eeuwse Wilhelmus.

De hattrick – Een truc met een hoed?

Wie tijdens een voetbalwedstrijd drie keer scoort is de held van de dag. De maker van deze zogeheten hattrick mag na de wedstrijd vaak de voetbal houden, maar je ziet hem na juichen nooit nog even een truc met een hoedje doen. Maar waarom spreken we dan eigenlijk van een

Hoi polloi – Betekenis en herkomst van de term

Misschien heb je de term in de wandelgangen, of in de media, wel eens horen vallen of het woord ergens gelezen: ‘hoi polloi’. Wat betekent deze bijzondere woordcombinatie precies? En wat is de herkomst van dit begrip?

Het is hommeles!

Als het hommeles is, is er echt iets aan de hand. Er is trammelant, ruzie, er zijn fricties, onrust en kleinere of grotere problemen. Hommeles is dan ook een toestand die we het liefst vermijden. Waar komt deze term precies vandaan?

Hom of kuit geven – Herkomst en betekenis

Als iemand vindt dat er snel duidelijkheid moet komen in een bepaalde situatie, wordt wel eens gezegd dat snel "hom of kuit" gegeven moet worden. Een andere partij moet bijvoorbeeld maar eens snel een keuze maken, er kan niet langer worden gewacht.

Krijg de pleuris! – Betekens en herkomst

Wie zich ergert aan een bepaald persoon, kan zeggen "krijg de pleuris!" Dit betekent zoveel als "val dood!" of "verdwijn uit mijn ogen en laat je hier nooit meer zien". Deze verwensing danken we aan echt bestaande ziekte: pleuritis.

Wat is een lichtekooi? – Herkomst en betekenis

Met name in oudere publicaties komen we de benaming lichtekooi nog geregeld tegen. Het woord wordt dan gebruikt als aanduiding voor een prostituee of 'vrouw van lichte zeden'. De herkomst van het woord is niet helemaal duidelijk.

1 2 3 28