Daar is schraalhans keukenmeester

De uitdrukking “daar is schraalhans keukenmeester” wordt soms gebruikt om aan te geven dat er ergens niet erg veel of lekker gegeten kan worden.

Goed van de tongriem gesneden zijn

Mensen die goed van de tongriem gesneden zijn, kunnen goed praten. Ze kunnen praten als Brugman, zijn ad rem en hebben altijd wel hun woordje klaar.

Op het nippertje – Betekenis en varianten

‘Dat is (net) op het nippertje’ is een bekende uitdrukking die wordt gebruikt om aan te geven dat iets op het allerlaatste moment gebeurt. Daarnaast wordt ‘het nippertje’ ook wel aangewend om aan te geven dat iemand ergens nét op tijd aankomt. De precieze herkomst is onduidelijk.

Dat is koek en ei – Betekenis uitdrukking

Wanneer het op een plek of tussen mensen ‘koek en ei is’, dan hangt er een prettige sfeer. Vaak draait de uitdrukking om personen die het met elkaar eens zijn of goed met elkaar kunnen omgaan. Meestal wordt dit gezegd over beste vrienden. De precieze herkomst van het zoete gezegde

Dat komt voor de bakker – Betekenis en herkomst

Als iemand tegen je zegt ‘dat komt voor de bakker’ dan kan je ervan uitgaan dat het in orde komt. Je hoeft je geen zorgen te maken: de klus wordt geklaard. De bekende uitdrukking kan in allerlei situaties worden gebruikt, van het bakken van een taart tot het bouwen van

Boven je theewater zijn – Betekenis en herkomst

Op een borrel drinken mensen vaak een of meerdere alcoholische drankjes. Na een wijntje en biertje kan iemand al een beetje aangeschoten raken of daarna dronken worden. Degene is dan ‘boven zijn of haar theewater’. Waar komt deze uitdrukking vandaan?

Blauw bloed – Betekenis en herkomst

Als iemand van adellijke afkomst is, wordt ook wel eens gezegd dat diegene ‘blauw bloed’ bezit. Echter kleurt het bloed van die persoon net als bij alle anderen gewoon rood. Hij of zij lijdt ook niet aan zuurstofarmoede. Waar komt de uitdrukking dan vandaan?

Iemand op stang jagen – Herkomst en betekenis

Als je iemand heel erg achter de broek aan zit en irriteert, zo erg dat de persoon in kwestie boos wordt, dan heb je iemand op stang gejaagd. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan en om wat voor soort 'stang' gaat het hier?

Voet bij stuk houden – Betekenis uitdrukking

Wanneer iemand zich niet laat ompraten in een gesprek, houdt diegene 'voet bij stuk’. Hetzelfde wordt gezegd over een persoon die niet afwijkt van zijn of haar plan. De herkomst van deze uitdrukking is onduidelijk.

In je wiek geschoten zijn – Herkomst en betekenis

‘In zijn wiek geschoten zijn’ is een uitdrukking die geregeld in de media te horen en lezen is. Wat is er aan de hand als je in je wiek geschoten bent? Wat betekent dit bijzondere gezegde en waar komt deze zegswijze historisch gezien vandaan?

1 2 3 28