Voor een groot onderzoeksproject over de geschiedenis van het Mauritshuis in Den Haag, is het museum op zoek naar getuigenissen en documenten uit de periode 1933-1953.
Het Drents Museum in Assen staat vanaf komen de najaar met een overzichtstentoonstelling stil bij het werk van de Duitse kunstenaar Neo Rauch. Hierbij ligt de focus volledig op zijn werk op papier.
Byblos was millennia lang de hofleverancier van de farao’s en het belangrijkste handelsknooppunt in de Middellandse Zee. De rijkdom van Byblos ontstond vijfduizend jaar geleden door de handel met onder andere Egypte in cederbomen uit de achterliggende bergen.
Het Drents museum in Assen heeft er patent op: prachtige tentoonstellingen over oude culturen op basis van vooral archeologische vondsten. Dit keer draait de tentoonstelling om de vroegste geschiedenis van Armenië. De 160 voorwerpen die zijn uitgeleend door het Armeense Geschiedenis Museum tonen wat de (pre)historie tot aan de introductie van het christendom in de vierde eeuw te bieden
Met behulp van röntgenfotografie hebben medewerkers van een Schots museum mogelijk een tot nu toe onbekend zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt. Het werk is te vinden aan de achterzijde van het bekende schilderij Hoofd van een boerin met witte muts.
In Heerlen wordt momenteel gewerkt aan de bouw van een nieuw Romeins museum, waarin een bewaard gebleven badhuis centraal staat. Vorige week ontving de gemeente de Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello die liet weten het nieuwe museum te steunen.
Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg staat de komende maanden met een speciale tentoonstelling stil bij de geschiedenis van de F-16, een van de bekendste jachtvliegtuigen ter wereld.
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kan de komende maanden een Egyptische papyrusrol van meer zeventien meter lang en drieduizend jaar oud bewonderd worden. Het gaat om het zogenoemde ‘dodenboek’ van Qenna, een handelaar uit het oude Egypte. Op de papyrusrol, de oudste uit de collectie van het oudheidkundige museum, zijn allerlei magische spreuken en symbolen te vinden.
Het veelbesproken schilderij De Vaandeldrager, dat recent voor een bedrag van 150 miljoen euro werd aangekocht door de Nederlandse Staat, is bezig met een reis langs de twaalf provincies van Nederland. Deze maand is het schilderij van Rembrandt te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.
De in het RMO getoonde publicaties hebben allemaal iets te maken met de Leidse universiteit of met een Hollandse uitgever. De Groot, Van Schurman, Huygens, Boerhaave, Linnaeus, Einstein. De Bijbel ligt er in de vorm van de Statenvertaling.
Al vijftien jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Seiland allerhande overblijfselen van het Romeinse Rijk op beeld vast, van de Pont du Gard in Frankrijk tot het amfitheater van Pula in Kroatië. De komende maanden zijn in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren honderdvijftig van zijn foto’s. Het is voor het eerst dat de beelden in België te zien zijn.
Op Tweede Pinksterdag openen meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen in Nederland de deuren. Dit in het kader van de jaarlijkse Dag van het Kasteel.
Augustus vorig jaar dreigde het Zaans Museum een belangrijk schilderij van Claude Monet te verliezen. Een geplande kunstroof mislukte echter dankzij tussenkomst van omstanders die het schilderij uit handen van een van de dieven wisten te grissen.
In de collectie van een particuliere verzamelaar is onlangs een verloren gewaand portret van Willem van Oranje gevonden. Het schilderij dateert uit circa 1617 en is gemaakt door de beroemde portretschilder Michiel van Mierevelt.
Vijfentwintig jaar geleden kwam er een einde aan een tijdperk; op 16 mei 1997 maakte de posttrein in Nederland zijn laatste rit.
Vrouwen zijn miniatuurtjes in de kunstgeschiedenis: klein en fijn. Voorstellingen van vrouwen op schilderijen, in muziek, in theater, in literatuur… zijn talloos maar zelden zijn er vrouwelijke producties terug te vinden. Hoe komt dat?
Koning Willem I kocht Paleis Kneuterdijk in 1816 voor zijn zoon, de latere koning Willem II, en zijn Russische vrouw Anna Paulowna.
Het Tropenmuseum in Amsterdam werkt aan een digitaal namenmonument voor meer dan 200.000 tot slaaf gemaakte mensen in de koloniale tijd.
Tijdens een onderzoeks- en conserveringsproject in Museum Panorama Mesdag in Den Haag is een getekende petunia herontdekt die Hendrik Willem Mesdag op negenjarige leeftijd maakte.
De afgelopen anderhalf jaar is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gewerkt aan de restauratie van de zogeheten sarcofaag van Simpelveld. De 2,5 meter grote zandstenen kist uit de Romeinse tijd werd in 1930 in Limburg gevonden en was toen gedeeltelijk in stukken gebroken.
De hemelschijf van Nebra, een wereldberoemd artefact uit de bronstijd, is komende zomer te bewonderen in het Drents Museum in Assen. De schijf bevat waarschijnlijk de eerste realistische weergave van de nachtelijke hemel.