Onbekend ‘koninklijk’ glas-in-loodraam naar Delft

Museum Prinsenhof Delft heeft een tot dusver onbekend, 'koninklijk' glas-in-loodraam van Max Nauta uit 1936 verworven op een veiling. Afgebeeld is de doop in 1584 van Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje. Op het manshoge raam is moeder Louise de Coligny te zien met de jonggeborene op

Noordbrabants Museum ontvangt honderden topstukken

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch krijg een grote en belangrijke kunstverzameling in langdurig bruikleen. Het gaat om ongeveer 550 werken uit de zogeheten JK Art Foundation, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste particuliere kunstcollecties van Nederland.

Viva la Frida! – Leven en kunst van Frida Kahlo

En toen was het eindelijk zover. In aanwezigheid van koningin Maxima gingen de deuren naar de expositie vorige maand eindelijk open. Geïnspireerd op de ruimdenkende ideeën van Frida Kahlo werd daartoe een regenboogkleurige loper uitgerold.

Groninger Museum verwerft schilderijen Jan Wiegers

Het Groninger Museum heeft twee werken van De Ploeg-kunstenaar Jan Wiegers aangekocht. Het gaat om de schilderijen Frauenkirch en Stilleven met sculpturen. Wiegers maakte de schilderijen tussen 1920-1921 toen hij tijdelijk in het Zwitserse Davos verbleef.

Rijksmuseum verwerft foto voorouder Beau van Erven Dorens

Op een vroege foto die recent is aangekocht door het Rijksmuseum blijkt een voorouder van televisiepresentator Beau van Erven Dorens te staan. De foto is gemaakt tussen 1852 en 1860 in San Francisco en is één van de oudst bekende fotoportretten van een Nederlander in de Verenigde Staten.

Een Wonderlijke Voyage naar Oost-Indië

Op 19 mei 1721 stapte de Gentse priester Michael Le Febure in Oostende aan boord van het fregat Sint-Pieter met bestemming Oost-Indië. Als aalmoezenier hield hij een reisdagboek bij en dat manuscript belandde uiteindelijk in de Universiteitsbibliotheek van Gent.

Meekijken met zeventiende-eeuwse microscopisten

Wat zagen pioniers van de microscopie toen zij in de zeventiende eeuw voor het eerst door hun microscopen keken? Die vraag staat centraal tijdens een internationaal onderzoek waaraan ook het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden deelneemt.

Teylers Museum opent historisch woonhuis naamgever

Teylers Museum in Haarlem opent op 5 december de deuren van het Pieter Teylers Huis. Dit is het voormalige woonhuis van founding father Pieter Teyler (1702-1778). Sinds 2013 wordt het pand gerestaureerd en zoveel mogelijk in authentieke staat teruggebracht.

Verloren gewaande tekening Rubens opgedoken

De Vlaamse gemeenschap heeft een tekening van barokkunstenaar Peter Paul Rubens (1577-1640) aangekocht. Na vier eeuwen dook het werk op. Het betreft een illustratie voor een natuurkundeboek. De tekening is toegevoegd aan de Topstukkenlijst en in langdurig bruikleen gegeven aan drukkerijmuseum Plantin-Moretus.

Van Gogh Museum heeft voelbare maquette

Het Van Gogh Museum heeft een maquette van het hele museumgebouw laten ontwikkelen die een museumbezoek voor blinde en slechtziende bezoekers eenvoudiger moet maken. Dankzij de 3D-geprinte voelbare maquette kunnen bezoekers het museumgebouw letterlijk aftasten en in kaart brengen.

Nieuwe tekening Vincent van Gogh ontdekt

Het museum noemt Worn out “een van de krachtigste figuurtekeningen uit Van Goghs Haagse periode”. In brieven aan zijn broer Theo en zijn vriend Anthon van Rappard beschreef Van Gogh uitvoerig hoe deze tekening tot stand kwam. Dankzij de ontdekking van de voorstudie krijgt men nu een inkijkje in dat werkproces. 

Rijksmuseum koopt gerestitueerd Meissen-porselein terug

Het Rijksmuseum heeft dinsdag een groot deel van een collectie Meissen-porselein terug kunnen kopen. Het gaat om een deel van de Meissen-verzameling van het Joods-Duitse echtpaar Franz en Margarethe Oppenheimer, dat zich sinds 1952 in het Rijksmuseum bevond en in 2019 werd gerestitueerd aan de erfgenamen.

Duitse oorlogsbuit na 81 jaar terug naar Nederland

In het Duitse Emden worden woensdag twee kanonnen overgedragen aan het Nationaal Militair Museum. De stukken geschut zijn tijdens de meidagen van 1940 kort in gebruik geweest in Delfzijl en daarna door de Duitse bezetter als oorlogsbuit meegenomen.

Vrij toegang tot duizenden monumenten op Open Monumentendag

Tijdens het weekend van 11 en 12 september kunnen bezoekers in heel Nederland duizenden monumenten gratis bezoeken in het kader van Open Monumentendag. Het thema dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’ met als onderliggend onderwerp inclusie.

1 2 3 95