Sinds de coronapandemie worden Nederlandse musea door veel meer jongeren bezocht dan voorheen. De Museumvereniging spreekt zelfs van een "spectaculaire toename".
De museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen − Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde − en Wereldmuseum hebben vandaag bekendgemaakt dat zij later dit jaar onder één naam verdergaan: Wereldmuseum.
Het Atlantikwall-Museum Hoek van Holland heeft een fotoalbum van een Duitse soldaat weten te bemachtigen. Op één van de foto’s is de bunker te zien waarin het Atlantikwall-Museum tegenwoordig gevestigd is.
Het Drents Museum in Assen staat vanaf volgende maand met een tentoonstelling stil bij de “buitengewone geschiedenis” van de Molukkers in Drenthe. Het museum wil daarbij niet alleen de historische gebeurtenissen (met rafelranden) belichten maar ook aandacht besteden aan “de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap”.
Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs TEFAF een zeventiende-eeuws goudrobijnglas aangekocht. Het gaat om een vroeg exemplaar van uitvinder, alchemist en glasmaker Johann Kunckel.
Uiteraard gaat niets boven het zien van de echte werken, maar voor wie bij het Rijksmuseum achter het net viste biedt het educatieve Vermeer Centrum aan de Voldersgracht in Delft een alternatief.
De zeventiende-eeuwse Leidse schilder Jan van Staveren was zowel tijdgenoot als stadsgenoot van Rembrandt als Gerard Dou. Laatstgenoemde schilderde eerder al zwarte tronies en van Rembrandt zijn minstens tien schilderijen, zes tekeningen en zes etsen bekend van zwarte modellen.
Bij de Hermitage Amsterdam is komend najaar een tentoonstelling te zien die volledig is gewijd aan Julius Caesar. Het zou gaan om de eerste solo-tentoonstelling over de Romeinse generaal en dictator ooit in Nederland.
Het museum krijgt een plek aan de Oudegracht, in het pand Magazijn De Zon, waar voorheen de Openbare Bibliotheek en boekhandel Broese gevestigd waren.
Op deze manier wil de culturele instelling mensen die niet in de gelegenheid zijn naar het museum te komen, toch kennis laten maken met het werk van de kunstenaar.
Volgens het erfgoedhuis zijn de objecten vooral bijzonder omdat ze de eerste concrete aanwijzing bieden voor de Slag bij Alphen van 1426, waarbij het leger van gravin Jacoba van Beieren ten strijde trok tegen een legertje huurlingen uit Vlaanderen.
Het museum van Kamp Westerbork brengt de komende tijd met een tentoonstelling een ode aan ‘kampfotograaf’ Rudolf Breslauer, die van 1942 tot 1944 gevangen zat in kamp Westerbork.
Aan het begin van de jaren zestig kreeg de kunstenaar partijen oud ijzer via zijn vriend Harry Swaak, die werkzaam was bij het bedrijf Werkspoor. Hiermee begon Waskowsky te experimenteren.
Een beroemd schilderij dat Rembrandt van Rijn ooit van zijn zoon Titus maakte, is na bijna vierhonderd jaar weer terug op de plek waar het ooit werd geschilderd. Woensdag arriveerde het werk in Museum Rembrandthuis in Amsterdam.
Een detectorzoeker heeft in Hoogwoud een duizend jaar oude goudschat gevonden, bestaande uit vier versierde gouden hangers in de vorm van een maansikkel, twee stroken goudblad en negenendertig kleine zilveren munten.
Met een tentoonstelling over de ontdekking en invloed van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, trapt Rijksmuseum Boerhaave volgende maand het landelijke Antoni van Leeuwenhoek Jaar af.
In de beknopte tentoonstelling worden tien persoonlijke verhalen uit de oorspronkelijke tentoonstelling gepresenteerd rond één enkel object uit de Rijksmuseumcollectie: een voetboei waarin meerdere mensen konden worden vastgeketend.
Het Dordts Patriciërshuis heeft een vroeg bloemstuk van Arie Lamme uit 1767 verworven. Er zijn volgens het museum nauwelijks schilderijen bekend van deze stamvader van de kunstenaarsfamilie Lamme en grootvader van de bekende schilder Ary Scheffer.
Het Rotterdamse metrostation Leuvehaven wordt komende week omgebouwd tot een soort expositieruimte. Op de wanden van het station zullen vijfentwintig grote foto’s van scheepsmodellen uit de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam getoond.
Schoonheid was voor de bewoners van Pompeï zeker niet alleen een esthetische zaak. Het was ook een morele kwestie. Plato schreef al dat het aanschouwen van schoonheid voor je welzijn even belangrijk is als gezond eten. Want kijken naar mooie dingen zorgt volgens hem voor mooie gedachten.
De inbraak vond plaats in de tentoonstelling Feest! op de begane grond van het museum. De daders leken specifieke kennis te hebben en gericht te hebben toegeslagen. De voorwerpen maakten deel uit van een installatie met beroemd Chinees keramiek.