De Digitale Stad (DDS) is onlangs door Unesco toegevoegd aan het internationale Memory of the World register. Deze lijst omvat culturele en historische documenten en archieven van mondiaal belang.
Het Romeinse fort bij Vechten in de provincie Utrecht is een van de grootste en tegelijk een van de minst bekende forten langs de Romeinse grens (de limes) in Nederland. In de loop der tijd zijn hier een groot aantal archeologische voorwerpen gevonden.
De dertiende-eeuwse Rijmbijbel van Jacob van Maerlant staat bekend als het oudste geïllustreerde handschrift in het Nederlands. Het boek bevat een berijmde hervertelling van de Bijbel, gevolgd door een geschiedenis van de Joodse opstand tegen de Romeinen. Het oudst bewaard gebleven exemplaar was jarenlang niet te zien voor het publiek. Na een grondige restauratie is het werk nu echter weer
Een groot aantal archieven over tot slaaf gemaakten en hun nazaten in Suriname en de Nederlandse Antillen is opgenomen in het Memory of the World Register (MoW-register) van UNESCO. Hierbij zitten ook drie archieven uit de collectie van het Nationaal Archief in Den Haag.
Een particulier steunt het Rijksmuseum de komende jaren met een bedrag van 12,5 miljoen. Het gaat daarmee om de grootste particuliere geldschenking die het Amsterdamse museum ooit ontving.
Museum Prinsenhof Delft heeft drie tekeningen van de Delftse kunstenaar Leonaert Bramer (1596-1674) aangekocht. Bramer wordt beschouwd als een van de belangrijkste Delftse kunstenaars uit de zeventiende eeuw.
In Pompeii zijn onder een ingestorte muur de skeletten van twee mannen gevonden. Vermoed wordt dat de twee om het leven kwamen tijdens een van de aardbevingen die voorafgingen aan de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus.
In het noorden van Duitsland, niet ver van de plaats Schöningen, zijn menselijke voetafdrukken van maar liefst 300.000 jaar oud ontdekt. Het gaat om de oudste menselijke voetafdrukken die ooit in het land zijn gevonden.
Twee herontdekte portretten van Rembrandt van Rijn worden begin juli geveild door veilinghuis Christie’s,. Het gaat om de gesigneerde portretten van de vermogende Leidense loodgieter Jan Willemsz. van der Pluym en diens echtgenote Jaapgen Carels. De ovale portretten dateren uit begin zeventiende eeuw en waren bijna tweehonderd jaar niet meer in het openbaar te zien.
De laatste zeventig dagen van zijn leven woonde en werkte Vincent van Gogh in Auvers-sur-Oise, een dorpje ongeveer vijfentwintig kilometer boven Parijs. Mentaal ging het niet goed met de kunstenaar, maar hij was wel extreem productief. Van Gogh maakte in deze periode maar liefst vierenzeventig schilderijen en meer dan vijftig tekeningen.
De archiefinstelling heeft nooit eerder vertoonde beelden online van de Rotterdamse amateurfotograaf Ferdinand Grimeijer (1894-1989) online gezet. Deze fotograaf kreeg aan het begin van de bezetting het verzoek om de stad te blijven vastleggen. Dat deed hij tot na de bevrijding. Hij maakte onder meer foto’s van de verwoeste stad, maar ook van het ‘gewone’ leven op straat.
De ‘gezondheidskloof’ blijkt niet alleen iets van deze tijd. Ook in de negentiende eeuw overleden mensen uit lagere sociale groepen op jongere leeftijd en aan andere doodsoorzaken dan meer welvarende mensen. Dat ontdekte historicus Owen Lammertink.
Het Drents Museum heeft het schilderij Hunebed bij Tynaarlo van Willem Roelofs (1822-1897) dankzij een schenking van de Kamer van Koophandel Utrecht aan de collectie toe kunnen voegen.
Op een voormalige parkeerplaats van de Jaarbeurs in Utrecht hebben archeologen een deel van een zogeheten ‘putto’ gevonden. Dat meldt de gemeente Utrecht op social media.
De zeventiende-eeuwse Nederlandse rechtsgeleerde Hugo de Groot lijkt weinig te maken te hebben met de Russische advocaat en politieke activist Aleksej Navalny uit onze eigen tijd. Beide personen spelen echter een belangrijke rol in de tijdelijke expositie 'Monddood' die sinds maart in Slot Loevestein te bezichtigen is.
Een in 1942 in het Oranjehotel geschreven codebericht van verzetsman Frits van der Schrieck (1917-1999) kon onlangs worden gekraakt. Florentijn van Kampen van de Radboud Universiteit slaagde erin het mysterieus stukje papier, volgeschreven met getallen en leestekens, te ontrafelen.
Na een halve eeuw in de coulissen maken naïeve kunstenaars de laatste decennia hun comeback. Voor de tentoonstelling 'Naïef realisme. Van Rousseau tot Grandma Moses' is het Gorsselse museum More de plek bij uitstek. Het museum is is sinds 2015 namelijk hét podium voor modern realisme.
Gedurende de oorlogsjaren leverde de koopvaardij een grote bijdrage aan de geallieerde strijd tegen nazi-Duitsland. Zo speelden Nederlandse schepen bijvoorbeeld een rol bij het transport van troepen en materieel voor de geallieerde oorlogvoering.
Koning Willem-Alexander heeft vrijdag Paleis Het Loo officieel heropend. Na een verbouwing van vijf jaar is het museum flink uitgebreid. Wie het paleis bezoekt en bij het voorplein aankomt, ziet dat echter niet direct. De uitbreiding van ruim vijfduizend vierkante meter is dan ook 'verstopt' onder het voorplein.
In Denemarken zijn twee Vikingschatten gevonden. De vondst werd gedaan in een veld bij Bramslev, ten noordoosten van Hobro en niet ver van de bekende Vikingburcht Fyrkat. De twee schatten lagen slechts enkele tientallen meters van elkaar begraven. In totaal zijn zo'n driehonderd zilverstukken gevonden.
Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Deze week is de longlist van de editie van dit jaar bekendgemaakt.