Aantekeningen Einsteins relativiteitstheorie geveild

Bij veilinghuis Christie’s in Parijs is afgelopen dinsdag een document met notities van Albert Einstein geveild voor omgerekend 11,6 miljoen euro. Het gaat om zeldzame aantekeningen van de natuurkundige over de algemene relativiteitstheorie.

Laatmiddeleeuwse sluis gevonden in Monnickendam

Bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gemaal bij Monnickendam zijn de bodem en wanden van een laatmiddeleeuwse sluis gevonden. Volgens archeologen gaat het om een van de grootste waterwerken uit deze perioden die ooit in ons land is gevonden.

Noordbrabants Museum ontvangt honderden topstukken

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch krijg een grote en belangrijke kunstverzameling in langdurig bruikleen. Het gaat om ongeveer 550 werken uit de zogeheten JK Art Foundation, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste particuliere kunstcollecties van Nederland.

Ruim 20 nieuwe grafheuvels ontdekt op de Veluwe

In het Speulder- en Sprielderbos bij Putten (Gelderland) zijn vorige maand door studenten archeologie van de Universiteit Leiden meer dan twintig nieuwe grafheuvels ontdekt. In een week tijd onderzochten de studenten, bijgestaan door ongeveer vijftig vrijwilligers, tweeënveertig heuvels, waarvan ongeveer de helft nog onbekende echte grafheuvels bleken te zijn.

Van Gogh-aquarel voor recordbedrag geveild

Bij veilinghuis Christie’s in New York is afgelopen donderdag een aquarel van Vincent van Gogh geveild voor omgerekend ruim 31 miljoen euro. Dit is een recordbedrag voor een waterverftekening van de kunstschilder. Het gaat om het werk Meules de blé (Korenschoven).

Prijs voor biografie Hendrik Antoon Lorentz

De driejaarlijkse Boerhaave Biografie Prijs is gewonnen door Frits Berends en Dirk van Delft. Ze ontvangen de prijs voor hun boek over de Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz, die met zijn werk mede de basis legde voor de relativiteitstheorie van Einstein.

Het uitd(r)agen van (Belgisch) erfgoed, dankzij iedereen

Erfgoed verkommert en verkruimelt. Zo verglijdt het geheugen van het verleden. Het (Belgisch) Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium (KIK), internationaal gerenommeerd voor zijn know-how inzake onderzoeks- en restauratietechnieken, wil iets doen aan die teloorgang.

Leusder oerbos stierf 12.750 jaar geleden door abrupte klimaatverandering

In 2017 vonden archeologen op landgoed Den Treek-Henschoten bij het Utrechtse Leusden sporen van een ongeveer 13.000 jaar oud bos. Het dennenbos bleek te stammen uit een relatief warme periode tegen het einde van de laatste ijstijd. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het bos verdween als gevolg van een abrupte

Viva la Frida! – Leven en kunst van Frida Kahlo

En toen was het eindelijk zover. In aanwezigheid van koningin Maxima gingen de deuren naar de expositie vorige maand eindelijk open. Geïnspireerd op de ruimdenkende ideeën van Frida Kahlo werd daartoe een regenboogkleurige loper uitgerold.

‘Belang nationaal slavernijmuseum is evident’

Als het aan de Raad voor Cultuur ligt krijgt Nederland een nationaal museum over het Nederlandse koloniale slavernijverleden. Dat staat in een advies dat de raad samen met de Amsterdamse Kunstraad heeft ingediend bij demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) en de Amsterdamse gemeenteraad.

Fundering toren Grote Kerk in Zwolle aangetroffen

Archeologen zijn in Zwolle tijdens onderzoek in de Luttekestraat gestuit op de fundering van de toren van de Grote Kerk of Sint-Michaelskerk. De resten dateren uit circa 1406. Dat de toren zich in dit gebied bevond was wel duidelijk, maar dankzij de vondst kan de exacte locatie vastgesteld worden.

Intacte Maya-kano van 1000 jaar oud gevonden

Bij het Mexicaanse schiereiland Yucatán hebben onderwaterarcheologen een goed bewaarde kan uit de Maya-tijd gevonden. Het houten vaartuig is volgens de onderzoekers mogelijk meer dan duizend jaar oud.

1 2 3 352