Het Nederlands elftal speelde in 1900 voor de eerste keer met een eigen shirt, vijf jaar eerder dan tot nu toe werd verondersteld. Dat blijkt uit onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren.
Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs TEFAF een zeventiende-eeuws goudrobijnglas aangekocht. Het gaat om een vroeg exemplaar van uitvinder, alchemist en glasmaker Johann Kunckel.
Met wervende reclamecampagnes werden velen geroepen, doch weinigen waren uitverkoren voor een bezoek aan de Vermeer-tentoonstelling in het Rijks. Alle kaarten waren de dag na de opening uitverkocht. Uiteraard gaat niets boven het zien van de echte werken, maar voor wie achter het net viste biedt het educatieve Vermeer Centrum aan de Voldersgracht in Delft een alternatief.
De Nederlandse wetenschapper Louise O. Fresco schrijft dit jaar het essay bij de Maand van de Geschiedenis. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens een uitzending van Tijd voor Max.
De zeventiende-eeuwse Leidse schilder Jan van Staveren was zowel tijdgenoot als stadsgenoot van Rembrandt als Gerard Dou. Laatstgenoemde schilderde eerder al zwarte tronies en van Rembrandt zijn minstens tien schilderijen, zes tekeningen en zes etsen bekend van zwarte modellen.
Bij de Hermitage Amsterdam is komend najaar een tentoonstelling te zien die volledig is gewijd aan Julius Caesar. Het zou gaan om de eerste solo-tentoonstelling over de Romeinse generaal en dictator ooit in Nederland.
Het museum krijgt een plek aan de Oudegracht, in het pand Magazijn De Zon, waar voorheen de Openbare Bibliotheek en boekhandel Broese gevestigd waren.
Kunsthistorici zijn erin geslaagd een zeventiende-eeuws gezin weer bijeen te brengen. Op een schilderij uit 1626 van Cornelis de Vos blijken oorspronkelijk niet twee maar drie personen te zijn afgebeeld. Lange tijd waren op het schilderij alleen een vader met zijn zoon te zien. De missende moeder is recent opgespoord en met haar gezin herenigd.
Op deze manier wil de culturele instelling mensen die niet in de gelegenheid zijn naar het museum te komen, toch kennis laten maken met het werk van de kunstenaar.
Volgens de universiteit is er onvoldoende bekend over de rol die de UvA en haar voorlopers in de koloniale geschiedenis speelde.
De landelijke organisatie van Open Monumentendag lanceert later deze maand een nieuw lespakket voor basisschoolleerlingen in de leeftijd van negen tot twaalf jaar. Deze leerlingen kunnen straks in 3D kennismaken met een groot aantal Nederlandse monumenten.
Volgens het erfgoedhuis zijn de objecten vooral bijzonder omdat ze de eerste concrete aanwijzing bieden voor de Slag bij Alphen van 1426, waarbij het leger van gravin Jacoba van Beieren ten strijde trok tegen een legertje huurlingen uit Vlaanderen.
Het museum van Kamp Westerbork brengt de komende tijd met een tentoonstelling een ode aan ‘kampfotograaf’ Rudolf Breslauer, die van 1942 tot 1944 gevangen zat in kamp Westerbork.
Aan het begin van de jaren zestig kreeg de kunstenaar partijen oud ijzer via zijn vriend Harry Swaak, die werkzaam was bij het bedrijf Werkspoor. Hiermee begon Waskowsky te experimenteren.
Tijdens de geschiedenismaand oktober wil de organisatie vooral veel verhalen vertellen over wetenschappers, ontdekkers, pioniers en denkers die innoveerden en een rol speelden in de vooruitgang.
Een beroemd schilderij dat Rembrandt van Rijn ooit van zijn zoon Titus maakte, is na bijna vierhonderd jaar weer terug op de plek waar het ooit werd geschilderd. Woensdag arriveerde het werk in Museum Rembrandthuis in Amsterdam.
Minder dan 10 procent blijkt de oorlog te hebben overleefd. Het contrast met het landelijke gemiddelde van 27-29 procent overlevenden is daarmee nog groter dan eerder werd gesteld.
Een detectorzoeker heeft in Hoogwoud een duizend jaar oude goudschat gevonden, bestaande uit vier versierde gouden hangers in de vorm van een maansikkel, twee stroken goudblad en negenendertig kleine zilveren munten.
Hoogleraar Duitslandstudies Paul Sars ontwikkelde met een team van studenten en docenten studiematerialen waarmee leerlingen zich verdiepen in de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op de wierde van het Groningse Rottum hebben archeologen recent een begraafplaats ontdekt die mogelijk uit de vijftiende eeuw dateert.
Met een tentoonstelling over de ontdekking en invloed van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, trapt Rijksmuseum Boerhaave volgende maand het landelijke Antoni van Leeuwenhoek Jaar af.