Ze werden tijdens de Nationale Dodenherdenking 2023 expliciet genoemd: vrouwen die geen erkenning kregen voor hun daden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gold ook voor Truus en Freddie Oversteegen, twee zussen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Haarlem en Amsterdam zij aan zij streden tegen de Duitse bezetters. Samen met Hannie Schaft, die echter wel is uitgegroeid tot icoon van
Ultrageheim was de 'Norden Bombsight' tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens piloten van de Amerikaanse luchtmacht konden ze met deze Nederlandse uitvinding 'een bom in een harington gooien.'
Hoe groot was de invloed van de Duitse keizer Wilhelm II (en de overige leden van de familie) nu eigenlijk na de Eerste Wereldoorlog? En wat was zijn verhouding tot Adolf Hitler en het nationaalsocialisme?
In de zomer van 1944 deed het plan van de Duitsers om op het terrein van het Academisch Ziekenhuis Leiden (nu het LUMC) militaire versterkingen aan te brengen veel stof opwaaien. De beherende directeuren van het ziekenhuis belegden onmiddellijk een aantal vergaderingen omdat het plan in strijd was met humanitaire wetten.
De archiefinstelling heeft nooit eerder vertoonde beelden online van de Rotterdamse amateurfotograaf Ferdinand Grimeijer (1894-1989) online gezet. Deze fotograaf kreeg aan het begin van de bezetting het verzoek om de stad te blijven vastleggen. Dat deed hij tot na de bevrijding. Hij maakte onder meer foto’s van de verwoeste stad, maar ook van het ‘gewone’ leven op straat.
Met een oorlogsmonument op de Haarlemse Dreef eert de gemeente Haarlem vijftien gefusilleerde ’verzetsstrijders’, maar slechts tien daarvan zaten echt in het verzet. De andere die uit de gevangenis werden gesleurd waren grote en kleine criminelen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven duizenden mensen aan de vlektyfus. Niet alleen in getto’s en concentratiekampen. Naarmate de oorlog voortduurde nam ook het aantal vlektyfusinfecties in de Wehrmacht enorm toe. De behoefte aan een vaccin was dan ook groot.
Een in 1942 in het Oranjehotel geschreven codebericht van verzetsman Frits van der Schrieck (1917-1999) kon onlangs worden gekraakt. Florentijn van Kampen van de Radboud Universiteit slaagde erin het mysterieus stukje papier, volgeschreven met getallen en leestekens, te ontrafelen.
Tijdens rondleidingen door poldermolen De Vlieger in Voorburg wordt altijd even stilgestaan bij een gat in de vloer van de tweede molenzolder. Dit gat herinnert aan een bijzondere periode in de meer dan vierhonderd jaar oude geschiedenis van deze molen. Het geeft namelijk toegang tot een ruimte boven een bedstee op de eerste molenzolder, waar drie Joodse mensen zich in
In De Joodsche Invalide, een bekend tehuis in Amsterdam voor Joodse invaliden en ouden van dagen, voelden veel bewoners zich veilig, ook tijdens de toenemende dreiging vanuit nazi-Duitsland in de jaren dertig. Tijdens de bezetting bleek echter op dramatische wijze dat die vermeende veiligheid niets meer was dan een illusie.
Na de Tweede Wereldoorlog wist niemand wat de psychische nasleep van een leven als verzetsstrijder zou zijn. Henk Das ondervond dat aan den lijve. De oorlog hield voor hem nooit op. Na de bevrijding motiveerde het verdriet om het verlies van zijn makkers hem ertoe om de weduwen en wezen van deze verzetslieden te gaan helpen. Dat kostte hem wel
Gedurende de oorlogsjaren leverde de koopvaardij een grote bijdrage aan de geallieerde strijd tegen nazi-Duitsland. Zo speelden Nederlandse schepen bijvoorbeeld een rol bij het transport van troepen en materieel voor de geallieerde oorlogvoering.
Het verhaal van de Palestina-pioniers Ernst en Ilse. Twee jonge Duitse Joden die in reactie op de anti-Joodse staatsterreur in hun vaderland het zionisme ontdekten en naar Nederland vluchtten, bij uitstek het land om het boerenvak te leren. Hierna willen ze in het verre onbekende Palestina de woestijn tot bloei brengen.
Op 1 juni 2023 is het precies 80 jaar geleden dat boven de Golf van Biskaje de DC-3 “Ibis” van de KLM werd beschoten door Duitse gevechtstoestellen van het type Junker-88 (Ju-88) en neerstortte. Alle 17 inzittenden kwamen hierbij om het leven, onder wie de vermaarde acteur en filmproducent Leslie Howard. De gebeurtenis was omgeven door raadsels, want waarom schoten
"Drieënhalf jaar ben ik als op 10 mei 1940 het nazi-bataljon van General Dietrich Von Choltitz het Rotterdamse Noordereiland bezet. De zon is nog niet op als parachutisten uit het blauw neerkomen."
Talloze SS’ers zijn via IJmuiden ontkomen aan hun arrestatie. Onze Canadese bevrijders hebben in Kamp IJmuiden slechts uit driehonderd Duitse krijgsgevangenen de SS’ers gezeefd en de andere zeshonderd krijgsgevangenen zonder enig nader onderzoek op de boot naar hun vaderland gezet.
Op zaterdag 22 april, de geboortedag van de Utrechtse verzetsstrijdster Truus van Lier (1921-1943), wordt een struikelsteen gelegd voor haar moeder Derkje van Lier-Wensink (1890-1945). De steen wordt geplaatst voor het ouderlijk huis van Derkje en Truus aan de Prins Hendriklaan 48.
De wolfsangel of het weerhaaksymbool is in het verleden veel gebruikt door rechts-radicale groeperingen en ook vandaag de dag is het symbool in dit soort groeperingen nog altijd populair. Anders dan vaak gedacht is de wolfsangel geen oud Germaans runenteken. Het symbool verwijst naar een vroegmiddeleeuws jachtwapen.
In oktober 1944, nadat de Amerikanen Aken hadden ingenomen, liet SS-leider Heinrich Himmler een nazi-guerrillaorganisatie oprichten die in de door de westelijke geallieerde en het sovjet-leger bezette Duitse gebieden zou worden ingezet en ook na een capitulatie en in naoorlogse chaos de strijd moest voortzetten.
Rob Duijkers had altijd geleden onder het gemis aan zijn heldhaftige vader Jan. Later blijkt dat die helemaal geen verzetsstrijder was maar op hoog niveau werkte voor nazi’s als Seyss-Inquart en Rauter.