Operatie Pedestal – Het gevecht om Malta

Operatie Pedestal was een cruciale hulpmissie die uitgroeide tot een epische, bloedige zeeslag en een cruciaal moment in de Tweede Wereldoorlog. In 1942 had de Luftwaffe Malta in een wurggreep. In de maanden april en mei lieten ze in de hele Blitz meer bommen op het eiland vallen dan op

Fritz Sauckel – Leider van de Arbeitseinsatz

Fritz Sauckel werd als overtuigde nazi en antisemiet van het eerste uur tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonlijk door Adolf Hitler aangesteld aan het hoofd van de dienst “Arbeitseinsatz”, een organisatie die de nodige arbeidskrachten moest aanleveren om de Duitse oorlogsmachine draaiende te houden.

Archibald Wavell – Engelse veldmaarschalk

De Engelse veldmaarschalk Archibald Wavell was op het einde van zijn militaire carrière niet alleen één van de meest gedecoreerde officieren, maar ook één van de laatste onderkoningen van Brits-Indië.

‘Eerste in Leusden vermoorde soldaat geïdentificeerd’

Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen al ongeveer tachtig jaar 101 Sovjet-soldaten uit Oezbekistan en Kazachstan. Hun namen zijn niet bekend, aangezien de nazi's alle informatie over deze gevangen vernietigden. Onderzoekers denken nu één van de mannen te hebben geïdentificeerd. Het zou gaan om de in Kazachstan geboren Ilsja

Vrijwilligers gezocht voor digitaliseringsproject Arbeidsinzet

Het Nationaal Archief in Den Haag is op zoek naar vrijwilligers voor een digitalisering van het oorlogsarchief over de Arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vrijwilligers kunnen data invoeren, waardoor het archief in de toekomst gemakkelijk doorzoekbaar wordt.

Standbeeld voor verzetsvrouw Jacoba van Tongeren

In Amsterdam is afgelopen weekend een standbeeld van verzetsvrouw Jacoba van Tongeren onthuld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte zij een grote verzetsgroep op en verleende daarmee steun aan zeker 4500 onderduikers.

Secretaresse concentratiekamp (96) aangehouden na vlucht

De Duitse politie heeft donderdag een 96-jarige vrouw aangehouden. De vrouw werkte tijdens de oorlog als secretaresse voor de nazi’s in concentratiekamp Stutthof. Ze moest donderdag terechtstaan voor medeplichtigheid aan de moord op 11.000 concentratiekampgevangenen maar nam de benen.

Oud-nazi (97) kort voor mogelijke uitzetting overleden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de in Oekraïne geboren Helmut Oberlander onderdeel uit van Einsatzkommando 10a, een doodseskader van de nazi’s dat verantwoordelijk was voor de moord op tienduizenden Joden, communisten, partizanen, intellectuelen en zigeuners.

Holocaust Namenmonument onthuld: 102.000 namen

De Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zelf kind van Holocaust-overlevenden, ontwierp het monument. Van bovenaf bestaat zijn creatie uit vier objecten van spiegelend roestvaststaal drie Hebreeuwse letters vormen. Deze letters vormen samen het Hebreeuwse woord Lezecher dat ‘in herinnering aan’ betekent.

De Tweede Wereldoorlog vanuit Noors perspectief

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was koningin Wilhelmina niet het enige koninklijke staatshoofd dat in ballingschap in Londen verbleef. Ook George II van Griekenland, Peter II van Joegoslavië en Haakon VII van Noorwegen vonden hier voor korte of lange tijd onderdak met hun regering.

Japanse soldaat hield zich 27 jaar schuil na einde oorlog

Eind januari 1972 overmeesterden twee lokale vissers op het eiland Guam een soldaat die verscholen zat in een zelfgebouwd hol. Het bleek te gaan om de Japanse militair Shoichi Yokoi. In zijn schuilplaats wachtte de Japanse sergeant naar verluidt op de militaire orders van zijn leidinggevenden. Maar ruim 27 jaar

Vergeten strip uit 1944 toont gruwelen gaskamers

Tijdens een onderzoek naar stripverhalen over de Holocaust is een tot nu toe onbekende strip gevonden van de Amerikaanse tekenaar August M. Froehlich. Deze strip uit 1944 is vermoedelijk een van de eerste pogingen tot het verbeelden van wat zich in de concentratiekampen heeft afgespeeld.

1 2 3 125