Voorpublicaties van nieuwe historische boeken. Uitgevers vinden hier meer informatie. Op zoek naar een overzicht van alle geschiedenisboeken? Ga dan naar onze boekenwebsite.
In 1399 werd koning Richard II van Engeland afgezet door zijn neef, Hendrik Bolingbroke. Dit was een schokkende gebeurtenis in de middeleeuwen. Het was niet alleen…
Als springruiter en legerofficier Charles Pahud de Mortanges in mei 1942 krijgsgevangen wordt genomen door de Duitsers, beseft hij: ik heb te lang gewacht. Hij weet…
Met de invoering van de Woonwagenwet in 1968 kwam een einde aan het traditionele woonwagenleven in Nederland. Wat bedoeld was als verbetering van de leefomstandigheden, leidde…
Bij de Nederlandse aanval op Pesing, een dorp nabij Jakarta, vielen in 1946 tientallen doden. Aalmoezenier Louis van de Vrande was getuige van een oorlogsmisdaad, maar…
In de jaren tachtig veranderde Tilburg van een trotse industriestad in een plek vol dichtgetimmerde fabrieken. De gloriedagen van de textielindustrie lagen achter haar.…
Volgens veel klassieke auteurs waren de uithoeken van de wereld het domein van monsterlijke mensensoorten. Libië was het land van Medusa en haar Gorgonenzusters, India was…
Tijdens de grote pestepidemie in Londen raakte de bevolking massaal in de ban van kometen, voorspellingen en angstaanjagende visioenen. In zijn 'Dagboek van het pestjaar' beschreef…
In het jaar 1000 sprak Thorgeir Thorkelsson op het IJslandse Alding een oordeel uit dat de toekomst van het eiland voorgoed zou veranderen. Als wetspreker koos…
Na de val van Antwerpen in 1914 weken duizenden Belgische militairen uit naar Nederland, waar ze geïnterneerd werden. In eigen land werd hun vlucht echter niet…
In het recent verschenen boek 'Liefdesbrieven van een kampbeul' reconstrueert journalist Rik Kuiper het verhaal van SS’er Willem van der Neut en Erika, een jonge secretaresse…
Amsterdam staat vandaag bekend als culinair paradijs, met restaurants en eethuisjes op elke straathoek. Maar de gewoonte om buitenshuis te eten is allesbehalve nieuw. Al eeuwenlang…
Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 schrijft schrijver Nescio brieven aan zijn dochters in Groningen. Hij beschrijft het schrale dagelijks leven in Amsterdam: de voedseltekorten, de barre…
In 1664 onderschatte Peter Stuyvesant de dreiging van een Engelse aanval op Nieuw-Nederland. Terwijl de kolonie bloeide als handelscentrum, leidde een reeks verkeerde inschattingen tot haar…
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Rotterdamse Catharina Brücker met haar familie opgejaagd door de nazi’s. In Kamp Westerbork beviel ze van haar zoon Clarence en…
Toen Cleopatra VII in 51 v.Chr. op jonge leeftijd de Egyptische troon besteeg, stond het rijk voor grote uitdagingen. Haar eerste officiële daden toonden respect voor…
In de achtste eeuw maakte Tibet een ingrijpende religieuze verandering door: het boeddhisme verdrong geleidelijk het sjamanistische bön-geloof. Naast Indiase invloeden speelde ook China hierin een…