//

Het Vlaams legioen aan het Oostfront

In de Tweede Wereldoorlog meldden zich ongeveer 10.000 Vlamingen als vrijwilliger voor het oostfront. De eerste vrijwilligers van het Vlaams Legioen kregen al snel teleurstellingen te verwerken. Hun officieren bleken geen Vlamingen te zijn maar Duitsers die hun nieuwe rekruten met misprijzen bejegenden.

Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen – Philip Vanquaethem
///

Andrée De Jongh, bracht honderden geallieerde militairen in veiligheid

De Belgische verpleegster Andrée De Jongh richtte tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzetslijn op om militairen in veiligheid te brengen. De ontsnappingsroute kwam bekend te staan als Comète. Met gevaar voor eigen leven nam de verzetsstrijdster onder het pseudoniem Dédé zelf ook deel aan tientallen reddingstochten.

De weg naar San Sebastian – Tim Van Steendam
///

Hoe de Rozenoorlogen (1455-1485) het Huis Tudor aan de macht brachten

Dat Hendrik VIII überhaupt koning werd en dat zijn regering zich ontwikkelde tot een levensbedreigend regime voor echtgenotes en adviseurs, had te maken met de donkere schaduw die over de Engelse vijftiende eeuw hing. Gedurende tientallen jaren van bloedige oorlogen waren twee koningshuizen, York en Lancaster, er bijna in geslaagd elkaar uit te roeien, met als resultaat dat het huis

Huis Tudor profiteerde van strijd tussen York en Lancaster
/

Journalistiek in Afrika

Het boek 'Een wolkenkrabber op de savanne' voert de lezer mee op een intrigerende reis door een snel veranderend continent. Het is het bloedmooie, maar soms ook bloedstollende verhaal over de postkoloniale zoektocht van Afrikaanse landen naar een eigen plek onder de zon. Het is ook een overzicht van veertig jaar verslaglegging door de Afrika-correspondent van de NRC, Koert Lindijer.

Koert Lindijers ‘avonturen in wetteloze streken’
1 2 3 115