Dark
Light

Geschiedenisboeken

Op deze pagina vindt u een overzicht van nieuwe geschiedenisboeken, met verwijzingen naar boekbesprekingen en interviews. Op Historiek verschijnen ook geregeld voorpublicaties en wekelijks geven we in de rubriek signalementen een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Een uitgebreid overzicht van geschiedenisboeken, gerangschikt per categorie vindt u op onze boekenwebsite. Aandacht voor uw boek op Historiek? Boeken recenseren?
Opgezette wolf in Museum Naturalis in Leiden

Schoot koning Leopold I de laatste wolf van België?

De mannetjeswolf die in 1844 door de eerste koning der Belgen zou zijn neergeschoten, nam in de volksmond al snel gigantische proporties aan. In re-enactments door lokale theatergroepen vocht de koning met een baarlijk monster. Om de mythevorming nog te versterken, werd in het bos van Custinne zelfs een gedenksteen gezet voor de dood van ‘un énorme loup’, als een
Hoes van The Zodiac (1967), een op astrologie gebaseerd album dat aanhaakte bij de tegencultuur.

Een Universele Beschaving onder handbereik?

Het eerste kwart van de eenentwintigste eeuw stond tot dusver bol van oorlog, conflicten, klimaat- en milieuproblemen en zelfs een pandemie. Het biedt een bitter contrast met de rooskleurige toekomstdromen die in de jaren 1960 begonnen te circuleren. De Aquariustijd tijd stond op aanbreken: een New Age die het versleten Vissentijdperk van de afgelopen tweeduizend jaar zou opvolgen.
1 2 3 124

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (49.599 actieve abonnees)

"Honderden historici brachten hun kennis al in."

Overzicht van auteurs op Historiek