Dark
Light

Over Historiek

‘Omdat we ook van gisteren zijn’

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken voor een breed publiek. Naast onze website hebben we een nieuwsbrief die wekelijks naar ruim 50.000 abonnees gaat.

Historiek vindt geschiedenis relevant. Wie wil weten in wat voor wereld hij leeft, zal altijd moeten kijken hoe en door welke factoren die wereld geworden is tot wat hij is. Een duik in het verleden is dan nuttig. Geschiedenis kan helpen onszelf en de wereld rondom ons beter te begrijpen. Op Historiek vindt u duizenden encyclopedische artikelen, achtergrondverhalen met een historische link en boekbesprekingen. We hechten daarbij aan een objectieve benadering. Een politieke kleur heeft Historiek niet.

Deze website is gratis dankzij advertentie-inkomsten en de steun van donateurs.

Podium

Onze website site fungeert tevens als een (geredigeerd) open podium, waar bijvoorbeeld historici, journalisten en wetenschappers hun kennis in kunnen brengen. Ons archief bevat inmiddels tienduizenden artikelen van uiteenlopende experts.

Enkele cijfers:

  • In 2015 werd Historiek door het publiek uitgeroepen tot beste online geschiedenisproject.
  • In 2023 ontving Historiek ruim 7,3 miljoen bezoekers (Google Analytics)
  • Jaarlijkse paginaweergaven: >16 miljoen
  • Abonnees nieuwsbrief: ruim 50.000
  • Facebook-volgers: ruim 44.000

Redactie

Historiek wordt dagelijks vanuit Ermelo bijgewerkt. Het algemeen beheer is in handen van Yuri en Lilian Visser.


Historiek vof
Van Veldhuysenweg 19
3851JP Ermelo

E-mail: [email protected]

KvK-nummer: 08220576
IBAN: NL73ABNA0588104329
BIC: ABNANL2A

Voor scholieren:

Historiek wordt ook veel gebruikt door scholieren. We krijgen geregeld mails van leerlingen en studenten met algemene vragen over onze site. De belangrijkste beschrijven we hieronder:

Wanneer is Historiek opgericht?

Historiek bestaat sinds 2008. Bovenaan deze pagina vind je meer informatie over de oprichters.

Is Historiek betrouwbaar?

De redactie werkt zorgvuldig en we proberen uiteraard alles zo goed mogelijk te beschrijven. Maken we fouten (dat kan altijd gebeuren) dan passen we dat vanzelfsprekend zo snel mogelijk aan. Wat helpt is dat we kritische en deskundige meelezers hebben die ons kunnen corrigeren als dat nodig is.

Wie heeft het artikel geschreven?

Boven- en meestal ook onderaan artikelen staat wie een stuk geschreven heeft. Staat bij auteur ‘Historiek’, dan is het artikel geschreven door de redactie.

Wanneer is het artikel geschreven?

Bij veel artikelen staat de publicatiedatum bovenaan het artikel. Op sommige artikelpagina’s is alleen de datum te vinden waarop het artikel voor het laatst is ge-update, omdat dat relevanter is.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (52.036 actieve abonnees)

×