Dark
Light

Populair

Koning Sancho I van Léon, geschilderd door Alonso Cano (1601-1667) in 1641

De koning die op dieet moest

Koningen moesten vroeger hun troepen kunnen aanvoeren in de strijd, maar voor Sancho I van León was dat een groot probleem. Hij kon door zijn lichaamsomvang eenvoudigweg niet aan gevechten deelnemen. Al spoedig kreeg de koning een spotnaam: Sancho El Gordo, ofwel Sancho de Vette.
4 minuten leestijd
Legpuzzel of 'dissected map' van het Engelse graafschap Somerset

Waarom legpuzzels in Engeland ‘jigsaws’ heten

Als je in Engeland op zoek bent naar een 'jigsaw' kan je zowel terecht in de bouwmarkt als in de speelgoedwinkel. Na een bezoek aan de bouwmarkt keer je huiswaarts met een decoupeerzaag of een dunne figuurzaag en in de speelgoedwinkel koop je een legpuzzel.
1 minuut leestijd
De soldaat die op het perron van station Lyon-Brotteaux werd aangetroffen, maar toen niet meer wist wie hij was. Deze foto werd gemaakt nadat hij in een psychiatrische kliniek was opgenomen.

Het bijzondere verhaal van Anthelme Mangin, een stakker zonder herinneringen

Op 1 februari 1918 trof men op het station Lyon-Brotteaux een soldaat aan die urenlang rondslenterde, zonder over identiteitspapieren te beschikken. Evenmin was op zijn uniform het nummer van zijn regiment terug te vinden. Toen hij ondervraagd werd wist hij niet meer dan enkel wat gestamel uit te brengen, waaruit men het vermoeden kreeg dat zijn naam ‘Anthelme Mangin’ luidde,
5 minuten leestijd
Het Pelsken – Peter Paul Rubens, ca. 1635-1640

Rubens was een vrouwenliefhebber

Rubens en vrouwen. Meteen doemen (denk)beelden van weelderige lijven met een pak cellulitis op. Het barokke ‘schoonheidsideaal’ van de zestiende en zeventiende eeuw. Maar de kijk van Rubens op dames is veel meer dan staren naar klompen overgewicht: de portretten van zijn eigen vrouwen, zijn dochter, zijn opdrachtgeefsters, zijn Madonna’s, zijn Venussen en godinnen verraden een grote tederheid, zelfs bewondering
6 minuten leestijd
1 2 3 81

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.789 actieve abonnees)

"Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'."

Steun ons ook

×