Dark
Light

Archeologie

Nieuws over archeologische vondsten en onderzoeken, maar ook nieuws over bijvoorbeeld de opgraving van dinosaurussen of de bescherming van archeologische vindplaatsen. Archeologie is kortweg de wetenschap die overblijfselen van oude culturen bestudeert om het verleden te reconstrueren en duiden. In Nederland wordt onder meer veel archeologisch onderzoek verricht voorafgaand aan bouwprojecten. Bij dit soort projecten proberen archeologen de geschiedenis van de bewuste locatie in kaart te brengen en zoekt men naar sporen van oude beschavingen. De opgravingen moeten de kennis van het menselijk verleden vergroten. In verschillende musea zijn archeologische vondsten te bewonderen.
De boerenschouw wordt boven water gehaald in het havenkanaal de Keen in Strijen

Historische boerenschouw gevonden in Strijen

Tijdens een onderzoek in een oud havenkanaal bij het dorp Strijen (Zuid-Holland) is onverwachts een historische boerenschouw boven water gehaald. Dergelijke platte schuiten, met een lengte van vijf tot zeven meter, werden in poldergebieden met veel sloten vroeger veel gebruikt als vervoermiddel om bij akkers en weilanden te komen.
1 minuut leestijd
Onderzoekers bestuderen in Bellaghy de resten van het tweeduizend jaar oude veenlijk

Tweeduizend jaar oud veenlijk gevonden in Ierland

De politie in Noord-Ierland hield zich de laatste tijd bezig met een wel heel oude kwestie. In een veengebied bij het dorpje Bellaghy werd oktober vorig jaar het lijk van een jongen gevonden. Aanvankelijk kon men moeilijk vaststellen hoe lang het slachtoffer daar al lag. Onderzoek heeft nu echter aangetoond dat de stoffelijke resten tussen de 2.000 en 2.500 jaar
1 minuut leestijd
1 2 3 94
×