Gevechtssporen gevonden bij stinswier in Warns
Onderzoekers van archeologisch bureau RAAP hebben bij de zogeheten Sytzama stins, in het Friese dorp Warns, middeleeuwse gevechtssporen gevonden.
Nieuws over archeologische vondsten en onderzoeken, maar ook nieuws over bijvoorbeeld de opgraving van dinosaurussen of de bescherming van archeologische vindplaatsen. Ook tentoonstellingen over de archeologie vermelden we hier. Archeologie is kortweg de wetenschap die overblijfselen van oude culturen bestudeert om het verleden te reconstrueren en te duiden. In Nederland wordt onder meer veel archeologisch onderzoek verricht voorafgaand aan bouwprojecten. Bij dit soort projecten proberen archeologen de geschiedenis van de bewuste locatie in kaart te brengen en zoekt men naar sporen van oude beschavingen. De opgravingen moeten de kennis van het menselijk verleden vergroten. In verschillende musea, zoals het Allard Pierson Museum in Amsterdam en Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, zijn archeologische vondsten te bewonderen. Lokaal exposeren veel oudheidkundige verenigingen archeologische objecten.
Handig: Archeologische tijdvakken
Tijdvak: Prehistorie – Begrip en periodisering
Tijdvak: Bronstijd (2000-800 v.Chr.) – Periode en kenmerken
Boeken over archeologie
[mailpoet_form id=”14″]
Onderzoekers van archeologisch bureau RAAP hebben bij de zogeheten Sytzama stins, in het Friese dorp Warns, middeleeuwse gevechtssporen gevonden.
Recentelijk is meer bekend geworden over het massagraf dat eind vorig jaar in Vianen werd gevonden. Er zijn volgens archeologen sterke aanwijzingen gevonden dat het massagraf gekoppeld kan worden aan de Eerste Coalitieoorlog (1792-1797) en dat sprake is van omgekomen Britse soldaten.
Tijdens onderzoek bij prehistorische grafheuvels in natuurgebied Stameren in Doorn hebben archeologen kleine stukjes van een gecremeerde overledene gevonden, samen met een scherf van een meegegeven pot én een stuk bewerkt vuursteen.
Het begrip ‘provenance’ komen we geregeld tegen in onder meer de archeologie, oudheidkunde en bijvoorbeeld de kunstgeschiedenis. Het wordt gebruikt als aanduiding voor de gedocumenteerde herkomst van bepaalde objecten.
In de Bronstijd werd bronzen voorwerpen soms als betaalmiddel gebruikt. Dat concluderen archeologen Maikel Kuijpers en Catalin Popa van de Universiteit Leiden. De bronzen objecten worden door hen...
Tijdens werkzaamheden van het Waterschap Limburg in de buurt van het knooppunt Kruisdonk bij de gemeente Meerssen zijn vondsten uit de Middeleeuwen en Romeinse tijd gedaan.
Tijdens de restauratie van de zerkenvloer van het Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle zijn archeologen op de resten van de romaanse voorganger van Grote Kerk gevonden.
Wie langs het Veluwemeer binnendoor van Elburg naar Nunspeet rijdt, passeert ter hoogte van Doornspijk de fundamenten van een oud kerkje: de Sint-Ludgeruskerk.
De Fransman Auguste Mariette behoort samen met enkele andere tijdsgenoten zoals Jean-François Champollion tot het selecte groepje oriëntalisten en egyptologen die in de negentiende eeuw de wereld verbaasden met hun ophefmakende vondsten die het Oude-Egypte weer tot leven brachten.
Het fenomeen tatoeage is duizenden jaren oud. Al in de Prehistorie liepen er mensen rond met tatoeages. Meestal werden ze gebruikt als versiering, maar de Tweede Wereldoorlog heeft geleerd dat tattoos ook een nummertje van mensen kunnen maken en kwaadaardig kunnen zijn.