Laatmiddeleeuwse sluis gevonden in Monnickendam

Bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gemaal bij Monnickendam zijn de bodem en wanden van een laatmiddeleeuwse sluis gevonden. Volgens archeologen gaat het om een van de grootste waterwerken uit deze perioden die ooit in ons land is gevonden.

Ruim 20 nieuwe grafheuvels ontdekt op de Veluwe

In het Speulder- en Sprielderbos bij Putten (Gelderland) zijn vorige maand door studenten archeologie van de Universiteit Leiden meer dan twintig nieuwe grafheuvels ontdekt. In een week tijd onderzochten de studenten, bijgestaan door ongeveer vijftig vrijwilligers, tweeënveertig heuvels, waarvan ongeveer de helft nog onbekende echte grafheuvels bleken te zijn.

‘Slavenkamer’ gevonden in Pompeii

Bij een opgraving in Pompeii hebben archeologen een kamer gevonden die mogelijk als slaapvertrek werd gebruikt door slaven. De kamer, die ook lijkt te zijn gebruikt als opslagruimte, bevindt zich in de villa van Civita Giuliana, net buiten de muren van Romeinse stad.

Leusder oerbos stierf 12.750 jaar geleden door abrupte klimaatverandering

In 2017 vonden archeologen op landgoed Den Treek-Henschoten bij het Utrechtse Leusden sporen van een ongeveer 13.000 jaar oud bos. Het dennenbos bleek te stammen uit een relatief warme periode tegen het einde van de laatste ijstijd. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het bos verdween als gevolg van een abrupte

Fundering toren Grote Kerk in Zwolle aangetroffen

Archeologen zijn in Zwolle tijdens onderzoek in de Luttekestraat gestuit op de fundering van de toren van de Grote Kerk of Sint-Michaelskerk. De resten dateren uit circa 1406. Dat de toren zich in dit gebied bevond was wel duidelijk, maar dankzij de vondst kan de exacte locatie vastgesteld worden.

Intacte Maya-kano van 1000 jaar oud gevonden

Bij het Mexicaanse schiereiland Yucatán hebben onderwaterarcheologen een goed bewaarde kan uit de Maya-tijd gevonden. Het houten vaartuig is volgens de onderzoekers mogelijk meer dan duizend jaar oud.

Resten verdwenen kasteel opgegraven bij Velp

Bij Velp hebben archeologen vorige week de resten van een verdwenen kasteel uit de Middeleeuwen gevonden. Het gaat om kasteel ‘Overhagen’ dat volgens oude getuigenverklaringen in het jaar 1530 op last van de hertog Karel van Gelre werd ingenomen en afgebroken. Dit na een ruzie met de toenmalige eigenaar Joachim

‘Vikingen waren in 1021 in Noord-Amerika’

Wetenschappers zijn erin geslaagd de middeleeuwse Noorse nederzetting op Newfoundland te dateren. Bekend was dat deze nederzetting in Canada, L’Anse aux Meadows, in de Middeleeuwen werd gevestigd door Noord-Europeanen. Een onderzoeksteam heeft nu vastgesteld dat enkele bomen die bij de bouw van de nederzetting werden gebruikt, in het jaar 1021

Göbekli Tepe, het oudste buurthuis ter wereld

Göbekli Tepe in het zuidoosten van Turkije stamt uit een tijd dat de mens een transitie doormaakte van jager-verzamelaar naar landbouwer. Dat begon zo’n twaalf millennia geleden en vond onder meer plaats in de zogenaamde Vruchtbare Halve Maan, een boogvormig gebied dat zich uitstrekte van de monding van de rivieren

1300 jaar oude ski gevonden in Noorwegen

Archeologen hebben in Noorwegen een 1300 jaar oude ski uitgegraven. In 2014 werd de andere helft van het paar al gevonden in het ijs. Dat deel verkeerde in minder goede staat. Het tweede deel kon blootgelegd worden doordat het ijs voldoende was gesmolten.

De verzonken stad Baiae bij Napels

Een van de beroemdste plekken waar de Romeinse elite – zoals bestuurders, rijke handelaren en filosofen – volop kon ontspannen, was de Romeinse badplaats Baiae, gelegen aan de Golf van Napels. Wat was dit voor een plek? En hoe vermaakte de high society zich hier?

1 2 3 47