De verzonken stad Baiae bij Napels

Een van de beroemdste plekken waar de Romeinse elite – zoals bestuurders, rijke handelaren en filosofen – volop kon ontspannen, was de Romeinse badplaats Baiae, gelegen aan de Golf van Napels. Wat was dit voor een plek? En hoe vermaakte de high society zich hier?

Voormalig klooster Klaarkamp eerste archeologisch rijksmonument

Van het voormalige klooster Klaarkamp (Claercamp) bij het Friese dorp Rinsumageest is boven de grond nauwelijks nog wat te zien. Vanwege de historische waarde wordt de locatie vandaag echter officieel aangewezen als archeologisch rijksmonument. De oudste schriftelijke vermeldingen van het klooster dateren uit de tweede helft van de twaalfde eeuw.

Grote schenking voor Rijksmuseum van Oudheden

De vriendenvereniging van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een verzameling Nederlandse bodemvondsten aan het museum geschonken. Het gaat om zesendertig voorwerpen waarvan het merendeel is gevonden in (de omgeving van) Maastricht.

Scheepswrak fluitschip in Baltische zee gedateerd

De internationale duikgroep Badewanne heeft ontdekt uit welk jaar het unieke scheepswrak stamt dat op de bodem van de Baltische Zee ligt. Het wrak van een Nederlands fluitschip werd vorig jaar op een diepte van 85 meter aangetroffen en is buitengewoon goed bewaard gebleven.

Resten duizend jaar oud schip gevonden in Limburg

Volgens scheepsarcheoloog Alice Overmeer gaat het om een rivieraak uit de periode van de elfde tot de dertiende eeuw. De exacte datering moet nog worden vastgesteld, maar volgens de onderzoekers gaat het waarschijnlijk om een van de oudste scheepsvondsten in Limburg.

Oudegyptische dierenmummies in CT-scanner

Dertien Oudegyptische dierenmummies uit de collectie van museum Allard Pierson in Amsterdam zijn afgelopen weekend onderzocht met een CT-scanner. Het onderzoek is interessant omdat de mummies nu vanbinnen kunnen worden bekeken zonder ze te beschadigen.

Alfonso Caso en de archeologische site Monte Albán

De Mexicaanse archeoloog en jurist Alfonso Caso verwierf begin jaren dertig van de vorige eeuw wereldwijd bekendheid toen hij tijdens opgravingen in de precolumbiaanse site van Monte Albán op een intacte graftombe met tal van grafgiften, gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen stuitte.

Oudste mijnen van Nederland onder handen genomen

In het Zuid-Limburgse Savelsbos, nabij het dorp Rijckholt, zijn in 1881 door Belgische archeologen de eerste sporen van prehistorische vuursteenwinning in ons land ontdekt. In 1910 werden er mijnschachten herkend en in 1914 legde men de eerste mijngangetjes bloot.

Walter Alva – Archeoloog die de Moche-cultuur op de kaart zette

Walter Alva wordt beschouwd als één van de meest toonaangevende Latijns-Amerikaanse archeologen van de twintigste eeuw vanwege zijn kennis over de Moche-cultuur, een beschaving die grosso modo tussen de eerste en achtste eeuw van onze jaartelling over de noordkust van het huidige Peru heerste. In 1987 verkreeg Alva grote faam

Resten middeleeuwse karnmolen gevonden in Doorn

Tijdens een archeologische opgraving tussen Driebergen-Rijsenburg en Doorn hebben archeologen in een kuil stukken van een houten constructie gevonden die volgens de onderzoekers afkomstig is van een oude karnmolen, aangedreven door hondenkracht.

Middeleeuwse steenoven ontdekt in Utrecht

Tijdens de aanleg van een nieuw riool hebben archeologen in de Utrechtse buurt Rotsoord een baksteenoven uit de middeleeuwen ontdekt. Wat de vondst wat de onderzoekers betreft bijzonder maakt, is dat er voor het eerst in Utrecht ook ongebakken stenen van klei bewaard zijn gebleven.

1 2 3 49