Publiceren op Historiek

Bereik een miljoenenpubliek; maak mensen ‘warm’ voor geschiedenis

Historiek is een online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit op een toegankelijke manier met elkaar verbinden, het grote publiek verrassen met boeiende historische achtergrondverhalen en studenten (en hun onderwijzers!) van dienst zijn met handige overzichtsartikelen. Om maar een paar dingen te noemen. Historiek fungeert graag als platform. Bent u historicus, student of leraar geschiedenis, journalist met interesse voor geschiedenis: doe dan met ons mee!

Via Historiek bereikt u een miljoenenpubliek. Uw artikelen worden goed gelezen! Via onze site kunt u aandacht vragen voor bepaalde onderwerpen die u na aan het hart gaan en bijdragen aan het vergroten van het historisch besef van onze bezoekers. Financiële vergoedingen voor artikelen kunnen wij op dit moment helaas niet leveren. Daarvoor ontbreekt op dit moment simpelweg het budget. Maar via ons kunt u bijvoorbeeld wel werken aan uw online portfolio.

Wat we onder meer kunnen gebruiken:

Als u Historiek al een tijdje volgt weet u dat de onderwerpen die passeren zéér uiteenlopend zijn. Wellicht heeft u zelf een bepaald historisch specialisme en bent u gefascineerd door een onderwerp waarvan u vindt dat het grote publiek ook meer zou moeten weten. Neem in dat geval vooral eens contact met ons. Wellicht kunt u op onze site over het onderwerp publiceren. Wij laten ons publiek graag kennis nemen van verschillende onderwerpen (en worden zelf ook graag verrast!).

Historiek wordt vanwege het grote artikelarchief steeds meer gebruikt als online naslagwerk, door scholieren maar ook door particulieren. Voor deze doelgroep zijn encyclopedische artikelen zeer geschikt. Deze artikelen gaan altijd over één specifiek onderwerp en zijn zeer feitelijk (maar liefst niet droog) geschreven. Het kan gaan om biografieën van historische personen, maar bijvoorbeeld ook om beschrijvingen van historische gebeurtenissen (zie bijvoorbeeld de Koude Oorlog of de Tachtigjarige Oorlog). Historiek heeft grote behoefte aan dergelijke artikelen. Er wordt goed op gezocht en ze maken onze site in de breedte sterker. Het is ook duurzame content. Een biografie van Willem van Oranje wordt dit jaar in theorie immers net zo goed gelezen als volgend jaar.

Er verschijnen jaarlijks een groot aantal historische boeken en we bespreken er daarvan zoveel mogelijk. Het bespreken van boeken is een vak apart en behoorlijk tijdrovend. De recensent moet de kern van het boek op een pakkende manier weten samen te vatten, zodat de lezers een idee hebben van de inhoud, maar zo mogelijk ook iets zeggen over de onderzoeksmethoden van de auteur en bijvoorbeeld diens brongebruik. Op dit moment zijn wij met name op zoek naar auteurs die al eerder boeken hebben gerecenseerd. Neem voor vragen en opmerkingen contact met ons op, dan kijken we gezamenlijk welke boeken eventueel besproken kunnen worden. Het moet sowieso om boeken gaan die enigszins recent zijn verschenen. Voor recensenten vragen wij uiteraard gratis besprekingsexemplaren aan.

Dit zijn drie voorbeelden van soorten artikelen die we goed kunnen gebruiken op Historiek. Maar ook voor bijvoorbeeld reportages, interviews, video’s en opiniestukken is plaats.


Heeft u al een bijdrage liggen die u wil inzenden? Mail dan naar info@historiek.net. Gebruik dat adres ook bij vragen over (mogelijke) artikelen of anderszins. Meer informatie over Historiek vindt u op deze pagina.

⇲ Voor u begint: enkele handvatten – klik voor lijst

Wellicht hoeven we u niets te vertellen over het schrijven voor een breed publiek. We krijgen echter geregeld vragen van auteurs over verschillende zaken. Hieronder daarom een aantal handvatten voor het inzenden van stukken:

 • Lengte: voor achtergrondverhalen en encyclopedische artikelen hanteren we een maximum aantal van circa 3500 woorden. Nieuwsartikelen zijn doorgaans niet langer dan tussen de 700 en 1000 woorden.
 • Inzendingen moeten een historische link hebben en zijn bij voorkeur niet eerder al online verschenen.
 • Doorzoek voor u aan de slag gaat ons archief (is er niet al een artikel over het onderwerp?) of overleg vooraf met de redactie door te mailen naar info@historiek.net.
 • Achtergrondverhalen en encyclopedische artikelen zijn niet opiniërend. Wilt u een mening kwijt over een bepaald historisch onderwerp, dan kunt u hiervoor eventueel de opinierubriek gebruiken. Maar achtergrondverhalen en encyclopedische artikelen lenen zich hier dus niet voor.
 • Houd er bij het schrijven rekening mee dat we een breed publiek trekken. Specialistische onderwerpen hoeven zeker niet uit de weg gegaan te worden, maar schrijf altijd zo dat ook de geïnteresseerde leek het stuk kan volgen. Op die manier bereikt u ook een zo breed mogelijk publiek.
 • Noten kunnen uiteraard in artikelen verwerkt worden, maar overdrijf niet. Een stuk wordt niet per se aantrekkelijker of beter van een overdosis aan noten. Volsta met de hoognodige. Geïnteresseerden kunnen bij vragen altijd contact met u opnemen voor meer informatie.
 • Vermeld bij uw artikelen de (belangrijkste) bronnen die u vermeld heeft. Dit is met name van toepassing bij encyclopedische artikelen en achtergrondverhalen.
 • Afbeeldingen meesturen wordt zeer gewaardeerd. We ontvangen deze graag los in de mail (liefst als .jpg) en niet in Word-documenten geplakt. In verband met beperkt budget komen alleen rechtenvrije afbeeldingen in aanmerking voor publicatie. Bij inzending graag vermelden waar de afbeeldingen vandaan komen en welke creditline eventueel bijgeplaatst moet worden.
 • Op Historiek maken we vaak gebruik van tussenkopjes. Zelf ideeën voor tussenkopjes? Zet ze dan vast in de tekst. De redacteur die uw artikel online zet zal hier dan proberen rekening mee te houden.
 • Zend de tekst zoveel mogelijk in als platte tekst (dus zonder opmaak).
 • Historiek is niet verplicht stukken te publiceren. Als we een stuk niet geschikt achten voor publicatie dan laten we uiteraard wel weten waarom.
 • Op inzendingen kan gereageerd worden door andere bezoekers.
 • Voor persoonlijke afrekeningen, racistische en discriminerende uitingen en scheldkannonades is Historiek vanzelfsprekend niet het juiste platform.
 • Artikelen kunnen later niet verwijderd worden, ze blijven normaliter online staan.
 • Publiceren gebeurt onder eigen naam.
 • Vanzelfsprekend komen alleen stukken in aanmerking die door de auteur zelf geschreven zijn.

Vragen? Opmerkingen? Neem contact op met Yuri Visser (beheerder Historiek)

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier