Dark
Light

Van hetzelfde laken een pak

Auteur:
1 minuut leestijd
Lakens
Lakens (CC0 - Pixabay - JayMantri)

Als een gebeurtenis zich herhaalt en er dus eigenlijk niets nieuws is gebeurd, wordt soms de uitdrukking ‘dat is van hetzelfde laken een pak’ gebruikt. Daarmee geeft men dan dus aan dat er sprake is van weinig verandering.

Ook in de media wordt de zegswijze nog geregeld gebruikt. Zo schrijft Nu.nl in de zomer van 2022 in een bericht over gedupeerden van de Nederlandse gaswinning bijvoorbeeld dat een bepaalde inwoner lange tijd nergens terecht kon met zijn schadeclaim. Voor de buren was het…

“…van hetzelfde laken een pak”.

De buren hadden dus vrijwel hetzelfde probleem.

Vroeger werd de uitdrukking vooral gebruikt om aan te geven dat een bepaald persoon gestraft werd op dezelfde wijze als waarop de persoon in kwestie eerder zelf een ander kwaad had aangedaan. De bekende taalkundige Carolus Tuinman (1659-1728) vermeldde de uitdrukking ook, maar dan in een variant:

“Men zal hem van datzelve laken een rok en broek maken: dit wil zeggen, men zal hem op die zelve wyze handelen en vergelden.”

In Zuid-Nederland gebruikte men ook wel de uitdrukking ‘van hetzelfde laken een broek geven’.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×