Hydra van Lerna, de negenkoppige giftige waterslang

Griekse mythologie

Een negenkoppige giftige waterslang die in meerdere verhalen uit de Griekse mythologie voorkomt. Ook wel Hydra van Lerna genoemd vanwege het feit dat ze woonde in het meer van Lerna bij Argolis. De Hydra werd geboren uit Typhon en Echidna.

Antonio del Pollaiolo, Herakles en de Hydra
Antonio del Pollaiolo, Herakles en de Hydra
Bekend is het verhaal waarin de held Herakles het op moet nemen tegen het giftige monster. Als Herakles met een knots een van de koppen vermorzeld, komen ervoor in de plaats steeds twee nieuwe koppen tevoorschijn. Herakles weet de koppen toch definitief te doden, door steeds als hij er een slaat de hals dicht te schroeien met een gloeiende toorts. Hierdoor kon er geen nieuwe kop aangemaakt worden.

Hydra’s laatste kop

De laatste, middelste kop van de Hydra was echter onsterfelijk. Herakles hakte de kop daarom af en begroef hem onder een grote kei. Voor hij dat deed doopte de held zijn pijlen in de gifklieren van Hydra zodat zijn pijlen vanaf dat moment nog dodelijker waren.

Hydra is verder een eiland in de Egeïsche zee en er is een maan van Pluto naar de mythologische slang vernoemd.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: