Yuri Visser

Oprichter / dagelijks beheer

In 2008 richtte ik Historiek op. Ik werkte destijds nog op een online nieuwsredactie en vond dat het internet wel een site kon gebruiken waar geschiedenis en nieuws met elkaar werden verbonden. En het leek me vooral ook leuk om zelf zo’n website op te bouwen. Hierdoor zou ik mij immers iedere dag met geschiedenis bezig kunnen houden. En geschiedenis is een soort ‘geestverruimend middel’.

Yuri Visser, oprichter en eindredacteur Historiek
Yuri Visser, oprichter en eindredacteur Historiek
Vanaf het begin af aan heb ik geprobeerd het ‘project Historiek’ journalistiek aan te pakken en het credo ‘mijn mening doet er niet toe’ gehanteerd. Historiek opinieert niet, maar informeert. Zo objectief mogelijk. Een mening vormen kunnen mensen eventueel zelf wel.

Ik denk dat in deze benadering de kracht van de website schuilt. In een gepolariseerde wereld waarin ook media steeds vaker kanten kiezen, veel journalisten willen opiniëren en de zuiver objectieve benadering soms wat verloren lijkt te gaan, is er denk ik extra behoefte aan media waar lezers zich niet hoeven af te vragen welke pet de makers op hebben of welke agenda de auteurs hebben. Op Historiek zijn om die reden (maar ook omdat we vinden dat de feiten al interessant genoeg zijn) vrij weinig opiniestukken te vinden.

In de loop der tijd heeft Historiek steeds meer een platformfunctie gekregen. De lijst van contribuanten op de colofon-pagina is inmiddels erg lang. Daar ben ik dankbaar voor net zoals ik erg blij ben met het feit dat de artikelen zo goed gelezen worden. Dagelijks ontvangt de site duizenden bezoekers. Van de geïnteresseerde leek tot de professional. En van scholieren tot leraren die de site onder meer gebruiken voor lesvoorbereidingen. Sommige stukken worden uitgeprint en afgedrukt in blaadjes van verzorgingstehuizen. Kinderen belanden op de site als ze werken aan werkstukken, onderzoekers als ze via zoekmachines op zoek gaan naar achtergronden. Enzovoort. Ik vind dat heel bijzonder.

Ik hoop dat de site nog lang blijft bestaan en dat het archief zal blijven groeien. Sinds enige tijd hebben we een pot die het voortbestaan van de site (ook als de makers onverhoopt zouden wegvallen) moet garanderen. Een vast deel van de donaties die wij ontvangen belandt in die pot.

Meer informatie? Mee- of samenwerken? Algemene vragen over de site of aan mij persoonlijk? Neem dan contact met me op via:

~ Yuri Visser
Email: [email protected]

Bekijk ook: Colofon

Bekijk meer over:

Historische achtergronden

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: