Yuri Visser

Oprichter / dagelijks beheer

In 2008 richtte ik Historiek op. Ik werkte destijds nog op een online nieuwsredactie en vond dat het internet wel een site kon gebruiken waar geschiedenis en nieuws met elkaar werden verbonden. En het leek me vooral ook leuk om zelf zo’n website op te bouwen. Hierdoor zou ik mij immers iedere dag met geschiedenis bezig kunnen houden.

Yuri Visser, oprichter en eindredacteur Historiek
Yuri Visser, oprichter en eindredacteur Historiek
Van jongs af aan ben ik altijd nieuwsgierig geweest, iets wat vermoedelijk mede gevoed werd door de journalistieke genen die ik via mijn vader en opa ontving. Het zou logisch zijn geweest om te gaan studeren. Geschiedenis, sociologie, politicologie. Het liep alleen anders. Ik bleef ’door omstandigheden’ twee keer zitten in de derde klas van de Havo en werd daarmee een drop-out. Geen hogeschool of universiteit dus, maar fabriek en vuilniswagen. Maar dat nam uiteraard niet weg dat ik niet meer kon leren, dat ik mij niet meer kon verdiepen in de wereld om mij heen. De route was alleen veranderd. Ik kocht wanneer ik kon boeken, vooral veel non-fictie, en koos steeds andere onderwerpen om mij een tijdje in vast te bijten. Door de omstandigheden, maar vermoedelijk ook vooral vanwege de aard van het beestje, ontwikkelde ik mij zo tot de typische autodidact. Zonder die ontwikkeling was Historiek vermoedelijk niet ontstaan.

Benadering

Vanaf het begin af aan heb ik geprobeerd het ‘project Historiek’ journalistiek aan te pakken en het credo ‘mijn mening doet er niet toe’ gehanteerd. Historiek opinieert niet, maar informeert. Zo objectief mogelijk. Een mening vormen kunnen mensen eventueel zelf wel.

Ik denk dat in deze benadering de kracht van de website schuilt. In een gepolariseerde wereld waarin ook de media steeds vaker kanten kiest, journalisten willen opiniëren en de zuiver objectieve benadering soms wat verloren lijkt te gaan, is er denk ik extra behoefte aan media waar lezers zich niet hoeven af te vragen welke pet de makers op hebben of welke agenda de auteur heeft. Op Historiek zijn om die reden (maar ook omdat we vinden dat de feiten al interessant genoeg zijn) nauwelijks opiniestukken te vinden.

In de loop der tijd heeft Historiek steeds meer een platformfunctie gekregen. De lijst van contribuanten op de colofon-pagina is inmiddels erg lang. Ik ben er dankbaar voor dat zoveel mensen aan de site hebben bijgedragen. En nog dankbaarder ben ik met het feit dat de artikelen zo goed gelezen worden. Dagelijks ontvangt de site duizenden bezoekers. Van scholieren (die hun studie hopelijk wel gewoon afmaken) tot leraren die de site onder meer gebruiken voor lesvoorbereidingen. Sommige stukken worden uitgeprint en afgedrukt in blaadjes van verzorgingstehuizen. Kinderen belanden op de site als ze werken aan werkstukken, onderzoekers als ze via zoekmachines op zoek gaan naar achtergronden. Enzovoort. Ik vind dat heel bijzonder.

Ik hoop dat de site nog lang blijft bestaan en dat het archief zal blijven groeien. Sinds enige tijd hebben we een pot die het voortbestaan van de site (ook als de makers onverhoopt zouden wegvallen) moet garanderen. Een vast deel van de donaties die wij ontvangen belandt in die pot.

Meer informatie? Mee- of samenwerken? Algemene vragen over de site of aan mij persoonlijk? Neem dan contact met me op via:

~ Yuri Visser
Email: [email protected]

Bekijk ook: Colofon